Pierwsze kroki z draftsight

Witam

Mam mały problem ze zrozumieniem z draftsightem.

Nie mogę zmienić rozmiaru prostokąta.

Albo podaję wymiary bezpośrednio, albo modyfikuję na rysunku za pomocą myszki ale nie ma możliwości modyfikacji wymiarów poprzez wpisanie wartości (są wyszarzone)

Z drugiej strony z okręgami to działa (mogę ręcznie wprowadzić położenie środka, promień lub średnicę, a nawet obwód)

Jak to zrobić?

Witam

Czy możesz opublikować zrzut ekranu pokazujący problem?

1 polubienie

Witam

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Oto zrzut ekranu do rysowania koła, nie martw się, mam dostęp do wartości pozycji, średnicy, promienia, a nawet obwodu.

capture_decran_1.png

Z drugiej strony, dla prostokąta albo muszę wskazać odpowiednie wymiary podczas tworzenia, albo nie wiem jak je zmodyfikować. 

capture_decran_2.png

Cóż, zdaję sobie sprawę, że to, co wziąłem za wartości wymiarów, nie jest.

Więc naprawdę nic nie rozumiałem i naprawdę nie widzę w tym logiki.

Ktoś, kto mi pomoże???

Aby zmienić rozmiar prostokąta, możesz użyć funkcji "rozciągnij".

1 polubienie

Dziękuję 

Ale to, czego bym chciał, to móc precyzyjnie wprowadzać wartości. Dzięki funkcji rozciągania jest to dość niechlujne i nie jest łatwo znaleźć właściwą wartość.

Witam.

Draftsight to nie SOLIDWORKS!!

https://fr.tuto.com/draftsight/gratuit-decouvrez-draftsight-draftsight,54571.html

Czy to da ci pomysł, jak poradzić sobie z Draftsight!!

Powodzenia!!!

1 polubienie

Za pomocą funkcji "stretch" wybierasz elementy do modyfikacji, a następnie wpisujesz żądaną wartość. Jest dość precyzyjny.

Jak sugeruje Oherbreau, może być konieczne wykonanie kilku samouczków lub szkolenia, aby opanować podstawowe narzędzia 2D.

1 polubienie

Witam, widzę, że Drafsight uważa prostokąt za polilinię.

A co, jeśli zrobisz 4 linie zamiast prostokąta!? Czy możesz zmienić kursy?

(Wiem, że to hack, po raz kolejny...)

1 polubienie

Zrobiłem samouczek, są to podstawowe funkcje, które wyglądają jak wszystkie programy do rysowania.

Z drugiej strony, z funkcją rozciągania i bezpośrednim wprowadzaniem wartości, działa to bardzo dobrze.

To było właściwie proste, dziękuję za pomoc.