Odsunięcie profilu spawanego - SolidWorks

Cze wszystkim

Jestem na module spawanym mechanicznie,

Zrobiłem swój szkielet w szkicu 3D, ubrałem go, w skrócie, tip top.

Teraz muszę ustawić profil prostokątny wyrównany z zewnętrzną powierzchnią profilu kwadratowego. 

Teraz SW oferuje mi ustawienie profilu, w tym przypadku mogę wybrać punkt szkicu profilu, który zostanie wyrównany z moim szkicem 3D:

-> Problem Nie mogę poprawnie wyrównać powierzchni mojego profilu.

W programie Inventor dostępna była opcja odsunięcia od punktu wstawienia:

Jak to zrobić w SW?

Dziękuję :)

Witam

Po zatwierdzeniu profilu i jego pozycji, możesz "edytować pozycję profilu" za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy i w ten sposób umieścić wymiar. Nie wiem, czy jest to możliwe przed walidacją.

2 polubienia

Och, ciekawe, co mówisz!

Mogę zaznaczyć tylko punkty zawarte w szkicu profilu i nie mam dostępu do palety z wymiarem...

I przeszkicować powierzchnię kwadratowego profilu?

1 polubienie

Robię to w 2 operacjach: przesunięcie bryły przez wiązania (nawet w obrębie części), a następnie dostosowanie długości przez ściany.

Przykład w załączeniu.

Uważaj na zmiany wymiarów, jeśli zmodyfikujesz odcinki rur, mogą one nie być już dobre.

mechano-example.sldprt
2 polubienia

Zobacz tutaj:

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/c_Weldments_Pierce_Points.htm

Zmiana miejsc spotkań

Aby zmienić miejsce spotkania:

W rzeczywistości nie jestem pewien, czy możemy umieścić wymiar, a priori musisz wybrać punkt ze szkicu profilu...

1. Za pomocą prawego przycisku myszy kliknij na element spawany mechanicznie i wybierz opcję Edytuj funkcję.
  2. W menedżerze właściwości PropertyManager, w obszarze Ustawienia, kliknąć Profil położenia.

Profil elementu spawanego mechanicznie jest powiększany.

3. Wybierz jeden z wierzchołków lub punktów szkicu w profilu.

Profil przesuwa się w taki sposób, aby zrównać nowy punkt styku z segmentem szkicu elementu spawanego mechanicznie.

1 polubienie

Nie taki zły Inventor ;)

Alternatywnie można również utworzyć konkretny szkic profilu dla tego projektu. Następnie uwzględnij punkty mocowania, które umieścisz w żądanej odległości

1 polubienie

@Frédéric, twoja propozycja sprawiłaby, że miałbym szkielet zależny od profilu kwadratowego. Więc jeśli usunę ten profil, to samo stanie się z moją linią...

@Benoit, myślę, że na razie zrobię to w ten sposób, naprawdę interesujące!

@PL, dziękuję, ale nagle będzie trudno poradzić sobie ze wszystkimi sytuacjami spotkania między profilowanymi

@coin37coin, owszem, możemy to zrobić, ale celem jest, aby 40 projektantów miało tę samą bazę profili :)

1 polubienie

O tak, rzeczywiście, zaczyna być zbyt wiele osób na tę opcję.

W przeciwnym razie kliknięcie prawym przyciskiem myszy na utworzoną sekcję => przenieś...

(Nie zapomnij wybrać wszystkich twarzy, które pasują do Twojej monety. Wewnętrzny i zewnętrzny), to Ty wybierasz kierunek jazdy

I presto.

Ale jest to nieco zbliżone do rozwiązania @Benoit.LF