Automatyczne dzielenie elementu na puzzle

Witam 

W tym tygodniu zadano mi pytanie w pracy i nie mam do zaoferowania cienia rozwiązania. 

Chciałbym podzielić kawałek (tak w uproszczeniu nazywa się SolidWorks ) na różne części, aby ułożyć puzzle. Ostatecznym zastosowaniem jest zastąpienie SolidWorks nazwą mojej firmy i wycięcie różnych elementów "układanki" przez dostawcę.

Znalazłem funkcję podziału, której można użyć, ale wydaje się to zbyt żmudne. Zwłaszcza, że chciałbym, żeby to było automatyczne.

Znajduję samouczek, który wygląda jak to, co chcę zrobić, ale w przypadku skomplikowanych kształtów nie jestem pewien, czy działa bardzo dobrze: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=wG9n-Gtw7gk

Oto przykład tego, co chcę zrobić: https://fr.123rf.com/photo_86168482_puzzle-puzzle-lettre-f-illustration-de-rendu-3d-isol%C3%A9-sur-fond-blanc.htm

Dziękuję za pomoc

Witam

Samouczek na youtube to dobra metoda, ale trochę długa.

Używa obrazu jako szablonu i używa go trochę jak warstwy papieru.

Proponuję, abyś zamiast tego wziął istniejącą układankę i wykorzystał bezpośrednio jej szkice. Pod warunkiem, że to co chcesz zrobić jest dobre jak na zdjęciu.

Jeśli szukasz wszelkiego rodzaju modeli puzzli, zajrzyj na GRABCAD , kopiąc  dookoła, znajdziesz to, czego szukasz.

Pozdrowienia

Czy to oznacza, że muszę stworzyć każdą część listu jako kawałek? Uważam, że jest to długie i nużące. Jestem gotów napisać makro, aby to zrobić, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

Zastanawiałem się, czy możemy zdekomponować bryłę w solidworks z elementami takimi jak elementy siatki na elementy skończone? Wpadłem więc na pomysł, aby rozbić bryłę na X elementów i zgrupować je razem, aby utworzyć kawałek mojej układanki. 

Cześć, możesz użyć metody wstawiania obrazu, a następnie użyć automatycznego śledzenia.

1 polubienie

Witaj @a.leblanc

Jeśli obraz nie jest w bardzo wysokiej rozdzielczości i ma już odpowiedni rozmiar, wygląda brzydko z powodu pikselizacji.

Co o tym sądzicie? ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie znam tej funkcji. Czy masz więcej informacji na ten temat?

Cześć Charles

Spójrz tutaj, jest to dość dobrze wyjaśnione, w przeciwnym razie masz tutoriale na youtube i grabcad (po amerykańsku, ale zrozumiałe jak komiks).

Ale jak powiedziałem wcześniej, zrób zdjęcie prawie w odpowiednim rozmiarze i najlepiej monochromatycznie, ponieważ jeśli masz pikselizację i autrotrakcję, tworzysz nieostre linie.

Pozdrowienia

2 polubienia

Nie jest to złe, ale już pozwala ci mieć początek do retuszu.

W przeciwnym razie wykonaj pierwszy kontur części męskiej / żeńskiej i liniowe powtórzenie konturu 

2 polubienia

Musisz sprawdzić, czy jest przeznaczony do użytku okazjonalnego, czy powtarzalnego.
W przypadku spróbowałbym zrobić montaż, myśląc o różnych literach do wykonania, nie ma elementów, które można by ponownie wykorzystać.
Wierzę, że istnieje metoda przekształcania części wielobryłowej w serię części z jednym ciałem.

Jeśli chodzi o bardziej powtarzalne użytkowanie z bardzo różnymi czcionkami i praktycznie wszystkimi literami. To będzie inna myśl...

1 polubienie