Automatyczne cięcie części w płycie

Witam
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest łatwe pocięcie korpusu objętościowego na kilka sekcji, aby można je było później obrabiać.

Oto jeden z elementów, o których mowa:

3 inte. SLDPRT (59.7 KB)

Panele, których używam w mojej maszynie mają wymiary 2800x2070 mm.

Pomysł polegałby na tym, aby łatwo przeciąć kawałek, aby odzyskać ciała w następujący sposób:

Pozwoliłoby mi to na łatwe zagnieżdżanie każdego elementu.

Znajduje się tu około 15 pokoi o różnej wielkości, które można podzielić na 4 do 8 sekcji.
Oznacza to od 60 do 120 różnych ciał do wydobycia.

Z góry dziękuję za pomoc

Jeśli luz nie jest tolerowany, możesz tworzyć konfiguracje z innym wyciągnięciem w każdym

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.

Czy mógłbyś przesłać mi plik z dokumentem, aby zobaczyć, jak postępujesz?

Jeśli części są już zamodelowane (i na przykład zintegrowane z MEP), bardziej interesujące może być zastosowanie frakcjonowania, a następnie usuwania korpusu lub metody zgrubnej z usuwaniem materiału. Problem z dzieleniem polega na tym, że będziesz musiał stworzyć więcej ujęć.
(Wszystko odbywa się za pomocą konfiguracji zaproponowanych przez III, powiedzmy, że są to warianty)

3 polubienia

Można użyć funkcji podziału (Wstaw menu, Funkcja, Podział), a następnie wybrać jedną lub więcej płaszczyzn (płaszczyznę separacji) i bryłę. W ten sposób stworzysz dla Ciebie różne elementy.

Innym bardziej ręcznym rozwiązaniem jest usunięcie materiału o bardzo minimalnej szerokości, aby podzielić ciało na kilka ciał w tym samym pomieszczeniu.

4 polubienia

Ach, Sbadenis, który daje pełniejsze odpowiedzi niż moje^^

2 polubienia

Tak, ale z pewnym opóźnieniem @iPoilz :crazy_face:

1 polubienie

Podzielone rozwiązanie działało wspaniale :slight_smile:
Dziękuję