Witam
Mam mały problem i potrzebuję pomocy z SolidWorks 2013 :s
Mam monetę, reprezentującą objętość płynu w zbiorniku.
Chciałbym mieć możliwość poznania objętości pozostałej cieczy poprzez usunięcie cieczy poprzez usuwanie materiału wytłaczanego.
Póki co nie ma problemu, mogę to zrobić ręcznie.
Sprawa komplikuje się w tym, że muszę podzielić swój tom na 250 poziomów i muszę to robić na kilkudziesięciu tomach.
Czy ktoś zna metodę, która pozwoliłaby mi mieć to automatycznie? (może to być tabela w Excelu, w której wpisuję wysokość usuwania materiału, która automatycznie usunęłaby odpowiednią objętość)
Z góry dziękuję za pomoc.
Najprostszym sposobem, aby to zrobić, jest przekazanie makra
Zobacz przykładowe połączenie, otwórz część i uruchom makro
exemple.zip
5 polubień
Cześć @ tristan.benoit
Myślę, że widziałeś ten samouczek
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-calcul-de-volume-contenu-juillet-2012
Poza wstawianiem różnych płaszczyzn dla wysokości nie widzę wiele więcej
który da ci objętość
więc krok po kroku
ale optymalizuj linię przez zdefiniowaną objętość
Myślę, że będziesz musiał przejść przez Excela w formule matematycznej lub potężny dziennik +
w zależności od kształtu pomieszczenia, aby miało odpowiednią wysokość
Powodzenia
@+ ;-)
1 polubienie
Witam
A dlaczego nie skorzystać z "badania projektowego" (kliknij prawym przyciskiem myszy na zakładkę Motion Study), które pozwala zoptymalizować niektóre elementy w porównaniu z innymi.
Na przykład optymalizacja objętości wnętrza butelki poprzez zabawę jej średnicą, wysokością i wieloma innymi kryteriami.
Zobacz pomoc online: http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/c_Design_Studies_in_SolidWorks.htm?id=eb0b662371b44a80b6ae2bab2b75fec7#Pg0
@+
4 polubienia
Cześć, Twoja część ma regularny kształt (cylinder lub stożek ...) ?
@jfaradon : Nie mogę uruchomić dołączonego makra. Jakiś pomysł?
@gt22: Dokładnie, chciałbym nie musieć czytać wszystkich wartości jeden po drugim, plik excel może być rozwiązaniem.
@Coyote: Problem polega na tym, że mam określony kształt objętości (@David, nie, nie jest regularny) i muszę znać objętość, a nie zmieniać kształt w zależności od objętości (jeśli zrozumiałem twój pomysł)
Dziękuję za odpowiedzi, nadal szukam.
Ponownie
Właśnie celem badania projektowego jest stworzenie scenariuszy i ich porównanie, więc musisz być w stanie zmierzyć pozostałą objętość jako cel i jako parametr, aby zmienić wysokość cięcia, na której stawiasz krok.
Twoje scenariusze zostaną obliczone i będziesz mieć wszystkie wartości dla każdej wysokości
@+
4 polubienia
@Coyote:
Miałeś absolutną rację, to jest dokładnie to, czego potrzebowałem, po prostu muszę przetworzyć i jest idealnie, bardzo dziękuję.
2 polubienia