Importowane cięcie powierzchni

Witam wszystkich

Dostałem dokładny skan modelu nadwozia i w tym samym czasie powierzchnie przedniej maski pracowały pod catią....

Udało mi się je wyciąć i wydrukować w 3D..... i wszystko przestawiać

[url=http://www.hiboox.fr/go/images/divers/img-6207,13bd17542fa8dcb6bec522fc51481439.jpg.html][img]http://images2.hiboox.com/images/0517/13bd17542fa8dcb6bec522fc51481439.jpg[/img][/url]

Pracuję teraz nad tyłem...... Po manipulacjach w Meshmixer, aby ograniczyć rozmiar skanu , przeciąć na pół i zachować tylko tę część, która mnie interesuje, mam również pod MeshMixer, uprościć chmury powierzchniowe, a następnie wyeksportować do STL i zaimportować do solidworks, zaznaczając pole powierzchni.

Znajduję się z "zaimportowaną" powierzchnią w  mojej pracy fabularnej

Mogę się tego nawet trzymać... Funkcja cięcia działa idealnie i pozwala mi przerysować moje szkice, aby móc przerobić moje powierzchnie...

Jednak plik jest bardzo duży i jest niezwykle długi, przy każdej modyfikacji ponowne zarchiwizowanie wszystkiego zajmuje prawie 3 minut....

Próbowałem więc przeciąć zaimportowaną powierzchnię i tam to nie działa!!!!!!!!!!!!

Przechodzi przez to tak, jakby jej tam nie było, jakby to był zwykły STL......

Potwierdzam, że widoki przekrojowe działają... podczas gdy na prostym STL nie działają...

Masz pomysł

Dziękuję...

hoodbonnurg.sldprt powiedział:

Próbowałem wykonać pionową powierzchnię wytłaczaną, a następnie użyć jej jako narzędzia do dopasowywania: informuje mnie, że wystąpił błąd w powierzchni.

Może rozsądniej byłoby zrobić cięcie za pomocą meshmixer?

Witam

Nie jest to zaskakujące pod względem czasu obliczeń, biorąc pod uwagę liczbę faset, SW pracuje nad modelarem dokładnym, a nie "trójkątnym".

Z drugiej strony nie mogę też utworzyć podziału zaimportowanej powierzchni.

Czy możesz przekazać nam oryginalny plik STL, aby wypróbować różne ustawienia importu?

@+

1 polubienie

Tak, cięcie, które chcę wykonać, jest skomplikowane....... W rzeczywistości chciałem zrobić rodzaj wątku, który wycina całą powierzchnię i tak zachowuję ogólny kształt, ale jest on przebity.....

Jak myślisz, jaki jest najlepszy sposób na odtworzenie ostatecznych powierzchni za pomocą mojego obiektu?

Oto oryginalny STL, dziękuję

hoodbonnurg.stl

Witam

Którą wersję SW posiadasz, ponieważ w premium jest Scanto3D do odtwarzania powierzchni bezpośrednio na STL, użyję tego dla Ciebie, jeśli masz to w swoich dodatkach.

@+

Mam to, ale nie mogę sprawić, by działało... solidworks2012.

Ponownie

Aby to zadziałało, aktywuj go w dodatkach.

Następnie  , gdy otworzysz plik STL, wybierz z listy typów plików sacnto3d dla STL, a tam będziesz mieć w menedżerze funkcji funkcje kliknij prawym przyciskiem myszy na swojej powierzchni.

Są też samouczki, które wyjaśniają metodę, jeśli używasz jej po raz pierwszy.

@+

Ponownie

A tak przy okazji, czy to A110?

@+

Nie Alfa 33 Stradale!

1 polubienie

Nie mam na liście plików stl dla Scanto 3D!!!!!!!!!!!!!

1 polubienie

zobacz obrazek

scanto3d.png

Witam

Osobiście przerobiłbym tę powierzchnię, masz już kontury.

Jeśli będę miał trochę czasu, spróbuję.

Ponownie

Jeśli wykonasz diagnostykę importu powierzchni STL, pozwoli Ci to skorygować błędy i móc później przyciąć powierzchnię.

@+

Przykro mi, ale najmniejsza rzecz, którą robię, zajmuje 1 godzinę i  zawiesza się SW, zaczynając od 0, zajęłoby to zdecydowanie za długo. Może istnieć prostszy sposób (patrz rozwiązanie Coyote).

Zaznaczyłem opcję, ale nie musiałem otwierać pliku skanowania do 3D.....

Instaluję ponownie nowszą wersję SOLIDWORKS 2014 i kontaktuję się z Tobą

cóż, ponownie zainstalowałem wersję premium z 2014 roku .....

Nie było to łatwe , a Scanto3D jest wyszarzony, nie można go aktywować ...

jeszcze sprawdziłem, że moja licencja jest nieskończona dla scanto3d.... i mam wersję premium!!

Rozwiązanie? Symulacje Circuitworks i SolidWorks są również wyszarzone....

???????????? jeśli naprawdę masz premium SOLIDWORKS, nie ma powodu, aby dodatki były wyszarzone, nie rozumiem...

Czy widziałeś moją wiadomość, która mówi ci, że twoja powierzchnia może zostać przycięta, jeśli wykonasz import dignostyczny, aby poprawić wadliwe powierzchnie.

I to nawet w oryginalnym pliku

a priori znany błąd  aktualizacji systemu Windows......

Zainstalowałem ponownie, modyfikując rejestr i znalazłem scanto3d.

i hop udało mi się zaimportować mój kształt do siatki....

ale teraz mam błędy i nie mogę ich naprawić, więc ten sam problem nie daje się pracować nad cięciem itp.....

A przede wszystkim wszystkie funkcje Scanto3D NR nie chcą działać

Część 5.SLDPRT

Ponownie

Właśnie wziąłem twój plik bez problemu, aby użyć scanto3D, kliknij prawym przyciskiem myszy na siatkę, przygotuj siatkę, a następnie kreatora powierzchni bez PB.

Jestem w 2017 roku, więc nie mogę przekazać Ci pliku, ale jestem pewien, że nadal działa.

@+