To nie jest część przerobiona na blachę, zacząłem od płyty, więc mam wygiętą blachę bazową w moim drzewie.
Teraz chciałbym wyciąć kształt w blasze (prostokąt minus dolna strona) czerwoną linię na moim rysunku i złożyć ją zgodnie z czerwonymi przerywanymi liniami.
Szukałem w narzędziach do blachy, na forach i nie znalazłem odpowiedzi. Czy ktoś mógłby mi dokuczać?
Klient jest bardzo wrażliwy na punkcie dystrybucji tych plików i nie mogę sobie pozwolić na ich przekazanie. A szkoda, byłoby to o wiele prostsze.
Pracuję w prawdziwym życiu, z tych części i modelowałem je, aby nadać mu nową ścieżkę cięcia laserowego.
Celem jest wstępne wycięcie zakładek, które następnie zostaną złożone.
Starałem się zrobić to, co polecasz. Ale funkcja nawijania nie działa na kuli, a funkcja krzywej rzutowanej nie pozwala na późniejsze usunięcie materiału. Jestem trochę zagubiony.
Czy za pomocą narzędzia Szkicowanie 3D można utworzyć w pełni ograniczony rysunek wzdłuż powierzchni? Trochę jak rysowanie markerem na prawdziwym przedmiocie?
Dlaczego nie dodać tego kształtu do swojego narzędzia do stemplowania??? To znacznie ułatwiłoby Ci życie... Jeśli chcesz zrobić język przez złożenie, będziesz potrzebować do tego specjalnego narzędzia, w kształcie wklęsłym, ponieważ w przeciwnym razie twoja kula zostanie zdeformowana przez żyłkę i stempel, które mają prosty kształt.
Tak, różowa linia nie ma z tym nic wspólnego, to wybrana krawędź.
Naszkicowałem coś, abyś lepiej zrozumiał.
@GT22
Twoja wskazówka jest całkiem niezła. Problem polega na tym, że moja sylwetka prawdopodobnie dotrze prawie na szczyt kopuły. Więc ekstruzja może się zepsuć. Musiałbym być w stanie zwinąć lub wyświetlić szkic i wyciągnąć go w "normalny" sposób w stosunku do mojej powierzchni (aby zasymulować 5-osiowe cięcie laserowe).
@AC Kobra
To wcale nie jest głupie. Zwłaszcza, że mogę wybrać twarze do usunięcia podczas stemplowania. Zamierzam tego spróbować.
Doskonały pomysł. To prawda, że w tym celu musiałbym przejść przez powierzchnię, a następnie zgrubienia.
@Bart.
To świetnie! W ogóle nie potrzebuję, żeby był składany. Celem jest z jednej strony wykonanie moich obliczeń i mojego projektu, a następnie wysłanie klientowi nowej trasy dla jego wycinarki laserowej. Stan rozłożony wcale nie jest konieczny. Czy język jest oparty na ograniczonym szkicu (skopiowanym z wydrążonego obszaru), czy całkowicie przerobiony?
@Cobra.
Przyznaję, że tor Barta wydaje mi się prostszy pod względem projektu. Mógłbym do tego wrócić w bardzo prosty sposób. Zmiana formy stemplowania z pewnością będzie skuteczna, ale może nieco zbyt drastyczna. W każdym razie, jeśli dojdę do tej metody, oczywiście będę Cię informował.
Utworzyłem płaszczyznę styczną do "kopuły", a następnie wykonałem "normalne" usuwanie materiału prostokątnego.
Następnie utworzyłem odsunięcie płaszczyzny równoległej od krawędzi pionowej utworzonej przez poprzednie usuwanie materiału. Plan ten zostanie wykorzystany do stworzenia szkicu profilu do zeskanowania. Jest on przesunięty o wartość żądanego wycięcia.
Na tym ujęciu tworzę szkic zakładki, a następnie używam funkcji przeciągniętego bossa bazowego, aby utworzyć zakładkę. (Do szkicu użyłem kształtu kopuły za pomocą opcji "Konwertuj obiekty, aby miały krzywą styczną"
Dodaję usunięcie materiału przez pierwsze ujęcie na początku, aby wykonać drugie nacięcie.
Następnie używam funkcji "połącz", aby związać ze sobą oba ciała.
I to wszystko. =)
Po, aby można go było skonfigurować, jest to coś innego...
EDIT: Przepraszam, nie nagrałem tej piosenki i byłem trochę leniwy, żeby ją przerysować..... ^^