Cyfrowe meble do cięcia

Witam

Naprawdę myślałem, że znajdę odpowiedź w internecie, ale w końcu... Nie za bardzo.

Zamodelowałem meble (na łódź) za pomocą solidworks, więc są to złożenia, złożone z części, a nawet podzespołu i teraz muszę przejść do fazy 2: spłaszczenia wszystkiego, aby zrobić układ do wysłania do cięcia CNC.

Szczerze mówiąc, nawet nie wiem od czego zacząć. Nowa konfiguracja? Ale ograniczenia uniemożliwiają mi ustawienie mojej części "płasko".

Czy ktokolwiek kiedykolwiek musiał to zrobić? (Na pewno), w jakim przypadku mógłby dać mi rozwiązanie?

Dziękuję bardzo

Witam

Przystąpiłbym do umieszczenia konfiguracji zwanej "płaską" dla każdej części, która musi zostać rozłożona.

Następnie, jeśli chodzi o historię wiązań, jeśli w zespole część nie jest w konfiguracji "płaskiej", nie powinna tracić tych wiązań.

4 polubienia

Zobacz ten link

http://www.logopress3.com/fr/nesting.php

https://www.youtube.com/watch?v=LaPbBX-4ygY

Między innymi

@+

1 polubienie

Jeśli są to części do rozłożenia, to jest to blacha, szkoda, że nie zamodelowaliśmy ich za pomocą modułu blachy, który daje narzędzia do rozkładania (a zatem automatycznie robi to, co proponuje vsemens).

4 polubienia

Po prostu zrób ujęcie, wybierając ciała, zrób to kawałek po kawałku.

W przeciwnym razie utwórz nową część z każdej części i utwórz mep lub wyeksportuj w formacie dxf

Które sterowanie numeryczne ma być sterowane? A co z oprogramowaniem do programowania?

1 polubienie

Cześć, nie oceniałbym, że robiłem to samo, kiedy zaczynałem! Ale wciąż taki, który się na to decyduje, a potem zastanawia się, jak to zrobić! :) Następnym razem zastanów się, czego ostatecznie chcesz i jak musisz to zdobyć! Podobnie jak inni, powiedziałbym, że skoro zamierzasz robić blachę, lepiej byłoby użyć trybu TOLERIE!  W przeciwnym razie, oprócz majstrowania przy częściach, aby części były płaskie.... wiedząc, że jeśli później zmodyfikujesz swoje części, wkrótce będzie to BAGDAD... Najlepszym, ale zdecydowanie najdłuższym rozwiązaniem byłoby przerobienie części w blasze...  

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

1 polubienie

Nie chcąc nikogo urazić, nigdy nie mówiłem o częściach metalowych. Wykonuję meble drewniane z zespołami knag i chcę je wysłać do podwykonawcy, który docnie je na panelach CP.

więc odpowiadając na twoje pytanie @Bart☺, nie znam typu NC, który będzie używany, ani jego oprogramowania do programowania. 

Muszę tylko wysłać im plik DXF z już wykonanym układem.

@gt22 mam zamiar przyjrzeć się oprogramowaniu, które oferujecie, czy kiedykolwiek mieliście okazję je przetestować?

W każdym razie dziękuję za opinię =)

1 polubienie

hi =) jeśli jest to drewno, najlepiej byłoby zapytać dostawcę o wymiary tych paneli i grubość jego narzędzia tnącego, a następnie wykonać montaż swoich części (z przerwami w narzędziach tnących) tak, aby wykorzystywał maksymalną powierzchnię na panel

Mam nadzieję, że mnie rozumiesz =)

1 polubienie

Idę naprzód, trochę błądząc po omacku,

Na razie rozwiązanie @vspemens wydaje mi się dobre, 

W rzeczywistości, aby nie mieć problemu z istniejącymi ograniczeniami w "domyślnej" konfiguracji i aby móc spłaszczyć część, musisz usunąć ograniczenia w nowym złożeniu. Następnie musisz dodać "przypadkowe" wiązania z jedną z podstawowych płaszczyzn, co bardzo szybko przechodzi w "tryb wielu więzów"

Z drugiej strony, gdy wracam do "domyślnej" konfiguracji, pojawiają się konflikty między wiązaniami (nowymi do spłaszczania i starymi do umieszczania części między nimi), więc muszę ponownie usunąć utworzone przeze mnie ograniczenia. Czy istnieje sposób, aby powiedzieć "nie stosuj nowych ograniczeń do konfiguracji innych niż ta włączona"?

W przeciwnym razie masz możliwość odizolowania każdego pokoju, aby zapisać go w dxf, wybierając, co chcesz zobaczyć i na jakim planie

1 polubienie

Witam

Aby podwykonawca miał wszystkie informacje, wystarczy wysłać mu oczyszczalnię ścieków szafy i już sobie poradzi... Odbieramy i wysyłamy również oczyszczalnię ścieków na bal...

To właśnie "spłaszczenie" skierowało nas w stronę blachy.

W rezultacie trudno mi dostrzec to, co nazywasz "spłaszczeniem": czy to jest układ?

Jeśli tak, nie musisz dotykać swojego obecnego zespołu, wystarczy wykonać inny zespół.

1 polubienie

Kiedy mówi o spłaszczaniu, chce po prostu mieć na przykład swoje meble w pozycji pionowej w widoku z boku, aby zobaczyć wszystkie otwory w czopach, kołkach, knagach, rowkach itp.

Czy robisz wszystko w pośpiechu? Żadnych wierceń krawędziowych ani nic innego?

@ AC Cobra 427  Tak, ale podwykonawca wystawi nam fakturę za czas, który poświęci na wykonanie układu, a siłą rzeczy poświęci na to więcej czasu niż ja, który znam już gatunki drewna fornirów i grubości części. Dla niego to wszystko jest korzystne, jeśli otrzyma dxf, wysyła go bezpośrednio do swojej maszyny i nie ma nic do roboty, a my kosztuje nas to (znacznie) mniej.

@ stefbeno  tak to wszystko, muszę zrobić układ moich mebli. W przeciwnym razie tak, twój pomysł na wykonanie kolejnego zespołu z "płaskimi" konfiguracjami podzespołów wydaje mi się bardziej istotny niż tworzenie konfiguracji grupującej "płaskie" konfiguracje. Zacznę od tego.

@ Bart☺   tak, tła są wsunięte w rowki, robimy też trochę wiercenia krawędzi, ale jest to bardziej marginalne, bo nie mogą pojawić się na widocznych elewacjach. Są to więc w zasadzie knagi z rowkami pozycjonującymi na częściach, plus wskazywanie zawiasów, blokada wciskana, prowadnica szuflady itp.

Jesteś pewien, ponieważ mam mojego najlepszego przyjaciela, który jest stolarzem i stolarzem i ładuje 3d do swojej maszyny, dopracowuje program i jest ok...

Więc nie ma potrzeby konfiguracji.

Tworzysz zespół według istoty i grubości, który będzie niezależny (z wyjątkiem tego, że są to te same pliki części) od twojego głównego zespołu.

1 polubienie

Jest oprogramowanie do układu. Twój dostawca może być w nią wyposażony i dlatego poświęciłby na to znacznie mniej czasu niż Ty.

W przypadku lasera zapewniamy dxf każdej części z grubością, materiałem, kierunkiem szczotkowania (lub drutem do drewna).

I niezależnie od tego, czy tniesz wewnętrznie, czy zewnętrznie , cięcie laserowe jest wyposażone w oprogramowanie do automatycznego tyczenia zgodnie z wyżej wymienionymi cechami, zajmuje bardzo mało czasu, a wykonanie montażu jest równomierne...

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zobaczyć z podwykonawcą, co może zrobić i w jaki sposób.

1 polubienie

Z wykształcenia jestem stolarzem, nie lubiłem, gdy moje kamienie szlifierskie były pełne knagi... Specjalnie do montażu

Kiedyś pracowałem z kołkami + mimośród dla niewidocznych części.

I knagi w niektórych miejscach, ale tak naprawdę do regulacji na miejscu.

W układzie przerobiłem wszystko w 2d na autocad, wyeksportowałem w dxf w rowerze i dodałem różne obróbki.

Jednak w żadnym wypadku klient nie wybiera rodzaju elementów złącznych i ich ułożenia.

W stolarstwie nie dopasowuje się elementów do dużego panelu.

Na koniec wszystkie części są cięte za pomocą kłody przepływu, a następnie obrabiane jedna po drugiej na maszynie.

1 polubienie

@ ac cobra 427  Przyznam, że nie bardzo wiem jak robią to "prawdziwi" stolarze. Ale - pomijając fakt, że prosi mnie o  DXF już zeszytowany - jeśli wyślę mu oczyszczalnię ścieków, nie ma możliwości poznania gatunku i słojów drewna? nawet jeśli rozumiem, że oprogramowanie może porównywać grubości części.

@ Bart☺  Naprawdę nie wiem, dlaczego faworyzujemy knagi zamiast ćwieków + ekscentryczne w meblach łodzi. Kwestia kosztów? A może grubość panelu, moje najgrubsze panele to 15mm, ale największy to 12mm, czy ecentryczny pasuje do tej grubości?