Pojawienie się rozłączenia w wystąpieniach części

Witam

Chcę umieścić kolor wyglądu na powierzchni części znajdującej się w złożeniu. Mam jednak kilka wystąpień tego samego elementu w moim zespole. Gdy zmieniam wygląd, zmienia się on we wszystkich wystąpieniach w moim zestawie.

Czy możliwe jest zastosowanie wyglądu do powierzchni komponentu bez zastosowania go do wszystkich wystąpień tej części? Jeśli tak, to jak mogę to zrobić?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Etienne

Rozwiązanie 1: Zastosuj swój wygląd na poziomie zespołu składającego się z części, a nie na poziomie części.
Rozwiązanie 2: Utwórz konfigurację części z wyglądem w konfiguracji i zmodyfikuj konfigurację części w złożeniu.

Dziękuję za odpowiedź.

Rozwiązanie 1 zastosuje wygląd do całego pomieszczenia, a nie tylko do jednej powierzchni w moim pokoju, prawda?

Rozwiązanie 2 może być w moim przypadku czasochłonne, ponieważ musiałoby być wykonane na wielu częściach. I nie zawsze jest to ta sama powierzchnia, którą muszę pokolorować.

Dokładny po weryfikacji na poziomie twarzy jest powtarzany we wszystkich wystąpieniach, a na poziomie kawałka to cały kawałek zmienia kolor.
Pozostaje tylko rozwiązanie 2, jeśli się nie mylę. Nawet jeśli nie jest to najłatwiejsze rozwiązanie...

2 polubienia

Witam

Rozwiązaniem są stany wyświetlania (@sbadenis nie ma potrzeby tworzenia konfiguracji)

1. Utwórz nowy stan wyświetlania dla swojej części;

2. Zastosuj wygląd do żądanej twarzy, wybierając " ten stan wyświetlania " w sekcji " stan wyświetlania "

3. Powtórz te pierwsze 2 operacje dla tylu kolorów, ile chcesz zastosować do danej twarzy.

W zgromadzeniu teraz:
Dla każdego z wystąpień części kliknij prawym przyciskiem myszy > właściwość komponentu
image

Następnie wybierz żądany wyświetlacz.
image

6 polubień

Witam

Szybkim rozwiązaniem jest dodanie wyglądu poprzez kliknięcie w kolumnę przezroczystości na poziomie pomieszczenia, wybranie jej koloru, a następnie odznaczenie przezroczystości, kolor pozostaje, działa również z powtórzeniami komponentów, wadą jest to, że nie można wybrać jednej powierzchni, ale całą część...

Witam
To rozwiązanie nie działa?
Fred

Problem polega na tym, że kolor rozprzestrzenia się również na inne wystąpienia tego samego zestawu, czego @epitiot nie chcą.

Jak silver_surfer powiedział, ja również uważam, że jest to jedyne rozwiązanie, które odpowie na jego problem.