Zdefiniować współrzędne punktu początkowego?

Witam

Obecnie pracuję nad projektem, w którym współpracuje ze sobą kilka branż, z których każda korzysta z własnego oprogramowania 3D.

Wprowadzono kilka ograniczeń, w szczególności położenie punktu początkowego, dzięki czemu podczas integracji różnych plików 3D ze sobą wszystko jest łatwo na swoim miejscu.

Problem polega na tym, że początek układu współrzędnych nie jest umieszczony w wartości 0; 0; 0, mam swoje współrzędne i muszę umieścić na nim swój początek...

Jak umieścić początek układu współrzędnych w żądanym miejscu?

Cdt.

Rozumiem, że współrzędne na # log

nie są w tej samej kolejności zgodnie z dziennikami

patrz X.Y.Z = Y.Z.X

więc nie powinno się trzymać

Aby przesunąć początek układu współrzędnych, należy przesunąć zespół w celu zlokalizowania go za pośrednictwem żądanego początku układu współrzędnych

*Aby to zrobić, uwolnij swój zespół i ustaw go za pomocą swojego punktu początkowego i napraw

mając nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie

@+ ;-)

3 polubienia

Rzeczywiście, początek jest koniecznie punktem 0. Więc to muszą być twoi modele, którzy się ruszają.

Jeśli masz możliwość dodania poziomicy w głowicy, najprostszym sposobem jest wstawienie bieżącego zespołu do nowego zespołu, w którym ustawiasz się i ustawiasz zgodnie z pożądanym przesunięciem.

W ten sposób istnieje tylko jeden element do związania bez przejmowania całego oryginalnego zespołu.

Ustawiając układ współrzędnych, możesz umieścić go w miejscu, w którym powinien znajdować się twój pionek lub twój wspólny początek.

Jest w geometrii odniesienia: układzie współrzędnych.

Witam

W SolidWorks wydawało mi się, że początek układu współrzędnych zawsze znajdował się na 0,0,0?

Nie do końca rozumiem? Może to drugi układ współrzędnych?

Witam

Rzeczywiście, najprostszym sposobem jest utworzenie układu współrzędnych z wartościami, które zostały przekazane w zespole i umieszczenie elementów w tym układzie współrzędnych.

Jak @gt22 dobrze powiedziany, uważaj na znaczenie XYZ, że wszyscy są zsynchronizowani.

@+

2 polubienia

Witam

Spotkałem się już z tym problemem w projekcie, w którym musiałem przestawić CAD części termoformowanych i modyfikowanych na CAD formy , aby przestawić wszystko w punkcie początkowym maszyny do dodatkowej obróbki.

Najprostszy w rzeczywistości to:

- Importuj swoje części w formacie stp

- Zapisz je w formacie solidworks

-Tworzysz zespół, mocując swoją pierwszą część w początku, który chcesz zachować

-Stopniowo przynosisz z powrotem całe kawałki

-Edytujesz swoje części w złożeniu.

-W geometrii odniesienia tworzysz nowy układ współrzędnych, który pokrywa się z początkiem układu współrzędnych.

-Zapisujesz swoje części (jeszcze w trybie edycji) w formacie stp, ale przed zatwierdzeniem rejestracji klikasz na opcję i na samym dole okna, które się otwiera, zmieniasz swój nowo utworzony układ współrzędnych. Ekran okna zmiany układu współrzędnych jest kopiowany do dołączonej wersji.

-Pierwszy krok należy rozpocząć ponownie od zaimportowania nowego pliku stp i ponownego zapisania go w formacie solidworks. A następnie, gdy zaimportujesz swoją część w formacie solidworks, będzie ona miała nowe współrzędne złożenia i zmieni swoje położenie bez ograniczeń (oczywiście będzie musiała zostać naprawiona!)

Wiem, że to żmudne, ale to jedyny sposób, jaki udało mi się znaleźć, aby zmienić położenie moich termowierconych części na formie. Prawdopodobnie istnieje znacznie prostsza metodologia.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Powodzenia

systeme_de_coordonnees_de_sortie.png

Spotkałem się z tym kilka lat temu w przypadku maszyn dla przemysłu motoryzacyjnego.

Wykonaliśmy nasze maszyny w klasyczny sposób (pochodzenie w środku i cała praktyczna strona tego...), następnie stworzyliśmy wyższy poziom montażu, gdzie ograniczyliśmy nasze maszyny w stosunku do pochodzenia klienta (0 pojazdu).

W każdym razie nie powinieneś próbować rysować każdej części w pochodzeniu klienta, ponieważ jeśli część jest używana w 2 miejscach, nie ma to już sensu...

Jeśli chodzi o orientację osi, należy ją przetestować. Ponieważ system SolidWorks zawsze wydawał mi się dziwny: na przykład dla pojazdu YZ to płaszczyzna przednia, XZ to płaszczyzna górna, a XY to bok!

Po przeanalizowaniu odpowiedzi myślę, że technika, którą zamierzam się posługiwać, to technika lapońska, to właśnie ona wydaje się najbardziej odpowiadać moim potrzebom.

W moim przypadku jest to przyszły budynek, mam plany budynku, muszę stworzyć swoje części (sieć kanałów), które wyślę do klienta, on będzie tym, który zadba o zintegrowanie moich części, a także części z innych działek w jego planie budowlanym.

Jeśli dobrze zastosuję twoją metodologię, ponieważ mam plik zespołu budynku, muszę tylko utworzyć moje części w zespole, tworząc układ współrzędnych, który musi pokrywać się z początkiem mojego budynku, a kiedy rejestruję moje części, określam początek układu współrzędnych (jak na twoim ekranie), a moja część zostanie umieszczona automatycznie bez ograniczeń, gdy mój Czy klient wstawi go do swojego zespołu?

Jeśli to prawda, ułatwiłoby mi to życie całkowicie!!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

EDIT: Jeśli chodzi o orientację osi, dam radę, ważne dla mnie, na razie, jest naprawdę zbieżne pochodzenie klienta z moim!

@ Joss

Wypróbuj go z ciałem (tabelą), aby zintegrować go ze swoimi planami za pośrednictwem tych źródeł 

Nie jestem pewien, czy to pasuje

Może skończyć ze stołem z nogami do góry, a blatem w pozycji przeciwnej do tej, której chcesz

@+ ;-)

Witam

Funkcja  Przenieś/Kopiuj ułatwia  zmianę  początku układu współrzędnych części.

Można go znaleźć w : - wkładka

-Powierzchnia

-Przenieś/Kopiuj 

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie

1 polubienie