Witam, od jakiegoś czasu szukam obiektywnego wskaźnika złożoności montaży...
Pozwól, że wyjaśnię:
- Moi klienci dostarczają mi pliki montażowe (solidworks), które często są dość ciężkie, nad którymi muszę pracować, a następnie wykonywać rysunki (moje usługi polegają na różnych kontrolach projektów).
- W większości przypadków muszę dać im wycenę, zanim będę mógł spojrzeć na montaże, ponieważ jeszcze ich nie zaprojektowali, gdy przygotowują swój budżet
--> I, w zależności od klienta, jego sposobu projektowania i złożoności maszyn, pliki są mniej lub bardziej ciężkie: czas otwarcia od 20 sekund do 10 minut lub więcej...
W efekcie albo mogę pracować wydajnie, albo marnuję dużo czasu na zbyt duże pliki, co bezpośrednio wpływa na rentowność moich usług.
=> Ponieważ trudno jest wyobrazić sobie fakturowanie moich klientów na podstawie poświęconego czasu (ponieważ nie zależy to tylko od ciężaru plików, ale także od mojej własnej wydajności, jakości mojego sprzętu itp.), rozwiązaniem wydaje mi się oferowanie im, za każdym razem, wyceny indeksowanej stopniem złożoności plików, które mi dostarczają. W ten sposób byliby w stanie zrozumieć i zaakceptować, że jeśli ich pliki są bardzo duże, to normalne, że odpowiednio wpływa to na koszt usługi i wszyscy kontrolują swoje ryzyko (w razie potrzeby mogą przeprojektować lub zmniejszyć to, co oferują)...
Jest już wiele wskazówek, ale:
- - Czas otwarcia jest wskazówką, ale tak naprawdę zależy to od mocy komputera,
- - Liczba części jest zbyt nieprecyzyjnym wskaźnikiem, ponieważ zależy również w dużej mierze od ograniczeń, złożoności części i podzespołów...
"> potrzebuję wskaźnika, który jest tak obiektywny, jak to tylko możliwe, że moi klienci mogą go kontrolować tak dobrze jak ja, nawet jeśli nie mamy tych samych maszyn...
Jestem pewien, że nie jestem jedyną osobą, która ma ten problem...
Czy wiesz, czy istnieje "obiektywny" (lub w miarę możliwości) wskaźnik złożoności zespołów i/lub części?