Witam
Czy ktoś ma metodę na zdefiniowanie wad prostopadłości i równoległości, które można znaleźć na płaszczyznach sprężyn naciskowych?
Pozdrowienia
Witam
Czy ktoś ma metodę na zdefiniowanie wad prostopadłości i równoległości, które można znaleźć na płaszczyznach sprężyn naciskowych?
Pozdrowienia
Witam
Jeśli to jest to, co myślę, że to się nazywa wyboczenie, możesz znaleźć informacje tutaj:
http://www.meca.insa-toulouse.fr/~paredes/Ressorts/Compression/Flambage/flambage.htm
Witam
Pod poniższym linkiem można przejść do sekcji informacyjnej dotyczącej wyboczenia.
W każdym razie radzę wziąć sprężyny z gęstym wykończeniem gruntu.
http://www.federnshop.com/Druckfedern/DruckfedernSuche.aspx
W końcu sprężyna nie jest elementem prowadzącym, można dodać wałek pośrodku lub tuleję na zewnątrz.
S.B
Witam
Dziękuję za odpowiedzi, ale to nie tak bardzo fambage mnie interesuje (choć związany z wadą geometryczną, o której mówię). Sprężyny nie są idealnie cylindryczne, koniecznie występują wady prostopadłości i równoległości (patrz załączony obraz).
Moje pytanie brzmi, jak zdefiniować dopuszczalne wady sprężyny, aby pożądana funkcja była zawsze spełniona.
Cewki uziemiające teoretycznie poprawiają te wady, ale trzeba zwrócić uwagę na proces mielenia, czasami lekarstwo może być gorsze niż choroba. Rzeczywiście, rozumiem (nie jestem specjalistą od sprężyn), że szlifowanie może czasami zdeformować ostatni zwój...!
Pozdrowienia
Może spróbuj skontaktować się z producentem takim jak VANEL, moim zdaniem mogą udzielić Ci tych informacji.
Witam
Czy mógłbyś dokładnie określić funkcję, którą chcesz wykonać?
Jak mówi @s.b, nie można użyć sprężyny (która z natury się odkształca), aby zapewnić na przykład precyzyjną równoległość między 2 częściami. Potrzebujesz sztywnego prowadzenia.
W przeciwnym razie, funkcją sprężyny jest zapewnienie siły proporcjonalnej do przemieszczenia, jeśli nie ma wyboczenia, zawsze tak będzie.
Następnie możesz użyć systemów kłowych, które wstępnie naprężają zwoje końcowe, aby skompensować tego typu wadę (oprócz wiązania części ze sprężyną). Czasami można je zobaczyć w dziecięcych zabawach na kołysaniu.
w tym artykule : Sprężyny - http://www.lynkoa.com/forum/creo/les-ressorts-calcul obliczeniowe
Myślę, że dałem ci to, czego potrzebowałeś, prawda?
@+ ;-)
Witaj gt22,
Strony, które mi wskazałeś, pozwalają mi określić rozmiar sprężyn, jest to bardzo praktyczne, dziękuję za to. Tutaj interesuje mnie określenie dopuszczalnej wady sprężyny, tak aby zawsze przestrzegana była funkcja montażu mechanicznego.
Sprężyna zamontowana jest w klapie. Operacja jest "bardzo precyzyjna". To, co mnie interesuje, to obliczenie braku akceptowalnej formy, prostopadłości i równoległości, aby funkcja nie uległa degradacji. Na przykład, jeśli popchniesz zbyt skośnie i nie idealnie w osi, tłok "zablokuje się" w swojej obudowie, co spowoduje przemieszczenie tłoka, które nie jest ciągłe.
Pozdrowienia
W rzeczywistości prawdziwe pytanie dotyczy raczej poziomu mechanizmu tłok/cylinder. Jeśli wiesz, jak określić maksymalną wadę, która może być tolerowana przez tłok, będziesz w stanie odzwierciedlić ją w kształcie sprężyny.
Mimo wszystko nadal uważam, że nie należy polegać na samej sprężynie, aby zapewnić "bardzo precyzyjne" prowadzenie. Lepiej byłoby mieć pręt połączony z tłokiem, przechodzący przez sprężynę, aby mieć długie centrowanie, a tym samym uniknąć niewspółosiowości tłoka.
Potem zależy to od twoich ograniczeń przestrzennych, ... Bez większej ilości informacji trudno o większą precyzję.