Określenie precyzyjnej orientacji kąta patrzenia

Witam

Chcę tworzyć figurki części lub zespołów o bardzo precyzyjnym kącie widzenia, który mogę odtworzyć.

Aby to zrobić, metoda, której używam, jest następująca:
1) utworzenie układu współrzędnych (układu osi) zdefiniowanego z kątów Eulera z referencyjnego układu współrzędnych.
2) budowa płaszczyzny prostopadłej do jednej z osi (np. osi x).
3) Następnie używam narzędzia do widoku normalnego zastosowanego do wcześniej skonstruowanej płaszczyzny normalnej.

Problem:
Na tej płaszczyźnie mogę zbudować normalny widok. Z drugiej strony, wtedy widok ten może się obracać w stosunku do kierunku normalnego. Czy byłoby możliwe wybranie w narzędziu widoku normalnego: płaszczyzny, ale także osi, aby ustawić orientację wokół kierunku normalnej do płaszczyzny?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.

Myślę, że na Twoje potrzeby wystarczy wstępnie zdefiniować układ współrzędnych Eulera jako aktualny, a następnie użyć predefiniowanych widoków (przód, góra, lewo itp.).

Widoki predefiniowane odnoszą się do bieżącego układu współrzędnych (kolor pomarańczowy), zmiana bieżącego układu współrzędnych powoduje zmianę orientacji widoków predefiniowanych.

EDIT: możliwe jest wtedy zarejestrowanie tej konkretnej orientacji w widoku kamery, jeśli chcesz uniknąć żonglowania aktualną cue za każdym razem.

Dziękuję Franck za tę bardzo jasną i konstruktywną informację zwrotną dla mnie.
Rodzi to nowe pytanie związane z widokiem z kamery, które zamieszczam w innym poście, aby uzyskać większą jasność na forum.

Dobry wieczór
Chciałbym podzielić się z Wami naszym kanałem, który zawiera   samouczki na temat wiodącego oprogramowania dedykowanego inżynierii i projektowaniu 
najczęściej stosowany w świecie CATIA.
Jeśli chcesz, wygładź nas prostymi niebieskimi kciukami pod filmami, nie zapomnij zasubskrybować naszego kanału, aby otrzymywać nowe filmy.

PS: Czekam na Wasze komentarze i sugestie 

https://www.youtube.com/channel/UCjErSIGEneWY-60y7uwq0dg