Deformacja żeber na narzędziach skrawających

Witam

Wykonuję niestandardowe narzędzia skrawające. Rysuję profile tych narzędzi kształtów w SolidWorks.

Narzędzia te zawierają: kąt cięcia, kąt pochylenia i kąt pochylenia bocznego.

Mam problem z zaprojektowaniem narzędzia. Gdy jest pochylenie i pochylenie boczne nie ma problemu, ale gdy dodam kąt cięcia, następuje zmiana wartości wymiarów na osi X. (Zobacz PDF) Nie wiem jak obliczyć tę zmianę wymiarów. Czy możesz mi pomóc?

Z góry dziękujemy,

Zobacz załączony dokument

Arnaud

explication_outil.pdf
1 polubienie

Prawdopodobnie dlatego, że Twoje kursy nie są ortogonalne

ale zgodnie z planem twoich pokoi

Z tego powodu długość listwy tnącej jest inna

@+ ;-))

2 polubienia

Jeśli mój szkic znajduje się po stronie pochyłej lub poziomej, problem nadal występuje.

Witam

Jest to całkowicie normalne.

Kiedy dodajesz kąt cięcia, obniżasz krawędź tnącą zgodnie z kątem pochylenia, dzięki czemu zmieniasz wymiar, gdy patrzysz z góry.

S.B

angle.jpg
1 polubienie

Zgadzam się z tobą. Czy znasz sposób na obliczenie wymiaru zgodnie z moim kątem cięcia i kątem odizolowanym?

Dziękuję

Witam wszystkich,

Aby temu zaradzić, w swoim projekcie zacznij od ustawienia kąta 6°, a następnie szkicu. bo tu robisz odwrotnie i robi się tak, jak mówi S.B

powitanie

PM

1 polubienie

Ponownie

Aby być bardziej precyzyjnym w moich słowach, muszę zakończyć na zdjęciu twarzy atakującego

Tu

Z drugiej strony, jeśli zrobisz tak, jak mówi pierre.marie.ferry, musisz zrobić szkic w odniesieniu do krawędzi, a nie w stosunku do górnej płaszczyzny, w przeciwnym razie zawsze będziesz miał ten sam problem.

Pytanie, które sobie zadaję, dotyczy precyzji wymaganej od twojego narzędzia tokarskiego.

Obniżając krawędź skrawającą w stosunku do środka obrabianego przedmiotu, również wygenerujesz wadę na tym poziomie.

S.B

1 polubienie

Próbowałem twojej sztuczki z PM, ale nadal nie mam odpowiednich kursów...

Dzięki S.B, spróbuję. Kalibracja musi być doskonała, ponieważ plik oprogramowania zostanie wysłany do oprogramowania CAM w celu zaprogramowania maszyny EDM.

Zrobiłem to pod wynalazcą,

Nie miałem bp (patrz w załączeniu)

W mojej twórczości:

Najpierw wykonaj widok z góry (ten, w którym zmieniają się boki)

Wyciągnięcie

Ustaw swój kąt 6°

Następnie spraw, aby twoje łupy z twojego ataku były twarzą

Zrobiłem to w ten sposób i zadziałało

arnaud.jpg
1 polubienie

Zacząłem od ustawienia kąta cięcia pod kątem 6°, a następnie usunąłem materiał z profilu. Żebra nie pasują. (Zdjęcie 1)

Następnie wstawiłem kąt roboczy i nadal nie jest dobrze. (Zdjęcie 2)

avec_coupe.png

Zdjęcie 2

coupe__depouille.png

"Oto reszta"

arnaud_2.jpg
1 polubienie

Nie wiem, jak działa program Inventor.

Musi zarządzać pochyleniem w odniesieniu do krawędzi, a nie w stosunku do płaszczyzny.

Zobacz tę stronę

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Ordinate_Dimensions.htm

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję za metodologię! To działa! Pozostał mi tylko jeden problem, fazowanie i żebra promieniowe nie są dokładne. (patrz zrzut ekranu)

rayon_chanfrain.png

W przypadku fazowań należy zwymiarować szprychy

lub w podwójnych pionowych i poziomych bokach lub kątach, jeśli fazowania są proste

@+ ;-)

To samo dotyczy fazowań i promienia, należy je wykonać wcześniej.

1 Twoja ogólna forma
2 Fazowanie i promień
3 tes 6°
4 Twoje szczątki

Z drugiej strony wracam do tego, co powiedział s.b, ale w końcu, kiedy przejdziesz do maszyny, będziesz miał opóźnienie, ponieważ twoja krawędź nie jest prosta. Teraz jest na poziomie 6°. 

I nagle masz kurs 1; 1,5 i 0,875 nie będą pasować! 
Nie znam tego wspaniałego procesu, ale wygląda na to, że jest to filmowanie.

Tu

Więc, czy rozwiązałeś swój problem?