Wykonuję niestandardowe narzędzia skrawające. Rysuję profile tych narzędzi kształtów w SolidWorks.
Narzędzia te zawierają: kąt cięcia, kąt pochylenia i kąt pochylenia bocznego.
Mam problem z zaprojektowaniem narzędzia. Gdy jest pochylenie i pochylenie boczne nie ma problemu, ale gdy dodam kąt cięcia, następuje zmiana wartości wymiarów na osi X. (Zobacz PDF) Nie wiem jak obliczyć tę zmianę wymiarów. Czy możesz mi pomóc?
Z drugiej strony, jeśli zrobisz tak, jak mówi pierre.marie.ferry, musisz zrobić szkic w odniesieniu do krawędzi, a nie w stosunku do górnej płaszczyzny, w przeciwnym razie zawsze będziesz miał ten sam problem.
Pytanie, które sobie zadaję, dotyczy precyzji wymaganej od twojego narzędzia tokarskiego.
Obniżając krawędź skrawającą w stosunku do środka obrabianego przedmiotu, również wygenerujesz wadę na tym poziomie.
Dzięki S.B, spróbuję. Kalibracja musi być doskonała, ponieważ plik oprogramowania zostanie wysłany do oprogramowania CAM w celu zaprogramowania maszyny EDM.
To samo dotyczy fazowań i promienia, należy je wykonać wcześniej.
1 Twoja ogólna forma 2 Fazowanie i promień 3 tes 6° 4 Twoje szczątki
Z drugiej strony wracam do tego, co powiedział s.b, ale w końcu, kiedy przejdziesz do maszyny, będziesz miał opóźnienie, ponieważ twoja krawędź nie jest prosta. Teraz jest na poziomie 6°.
I nagle masz kurs 1; 1,5 i 0,875 nie będą pasować! Nie znam tego wspaniałego procesu, ale wygląda na to, że jest to filmowanie.