Deformacja giętej blachy

Dziękuję Bart, jestem taki jak ty; Dużo prac blacharskich, ale od czasu do czasu także orurowanie. Jeśli chcesz zajrzeć do moich samouczków, ponieważ połączyłem 2, rurę i okrągłe żelazko składane za pomocą blachy.

GT22, to prawda, że w rzeczywistości skrzydło zewnętrzne rozciąga się i nieco traci na grubości, ale to wcale nie zmienia jego wysokości.  Kiedy rozkładasz okucie, prasa jest również prostokątem, tam pozostaje ta sama zasada.

2 polubienia

Rozłożona blacha jest mniejsza niż łuk, który ma być gięty. Logiczne, ponieważ materiał będzie ciągnął w niektórych miejscach i kompresował się w innych.

Jak już powiedziałem, istnieją ograniczenia, których należy przestrzegać, gdy wykonujesz tego rodzaju część, na pewnym etapie musisz wykonać nacięcia w profilu, aby móc go zgiąć.

Niestety w naszym warsztacie mamy tylko małą giętarkę, możemy giąć tylko kątowniki z zagięciem powrotnym max 15mm, inaczej uderzamy w narzędzia....

Załączę dziś zdjęcie, jeśli będę mógł;)

2 polubienia

Znalazłem przykład na warsztacie.

Cóż, gięcie jest niskie, ale technika pozostaje taka sama.

Kawałek został przepuszczony przez giętarkę rolkową, musieliśmy zrobić 150-metrowy zygzak liniowy, aby zrobić falę na budynku.

cintrage.jpg
3 polubienia

@Bartek dziękuję za zdjęcie

Wiem, że jestem irytujący, ale tak jak mówisz, wygięcie jest niskie, a jednak chyba że jest to efekt optyczny, mam wrażenie, że trochę się zwija na wewnętrznych skrzydłach

Przynajmniej tak ci się wydaje, że widzisz, a jednak promień twojego pasa jest bardzo mały

I jeszcze raz dziękuję za tę informację zwrotną

Powinieneś znać minimalny maksymalny promień gięcia, aby uniknąć zwijania się, jaki powinien być rozmiar skrzydeł?

Miłego dnia

@+

Nie zwija się, to efekt optyczny.

Lubię też rozumieć rzeczy i dostrzegać konkretne przypadki.

Promień gięcia jest niewielki, ale to tylko jeden z przykładów.

czasami mamy do zrobienia strzał w dziesiątkę, w tym przypadku jest to kątownik 20mm+500mm wygięty na okrągło Ø 1000mm i idzie sam ;)

2 polubienia

@Gt22, zrobię Ci mały filmik z gięcia na żywo ;)

Półokrągły kątownik 10mm+50mm lg 500mm

Sprawdź to już: Link

1 polubienie

@Bart dziękuję za link 

Inne filmy z tyłu też nie są złe ;-)

1 polubienie

Czy udało Ci się zrealizować ten utwór???