Dziękuję Bart, jestem taki jak ty; Dużo prac blacharskich, ale od czasu do czasu także orurowanie. Jeśli chcesz zajrzeć do moich samouczków, ponieważ połączyłem 2, rurę i okrągłe żelazko składane za pomocą blachy.
GT22, to prawda, że w rzeczywistości skrzydło zewnętrzne rozciąga się i nieco traci na grubości, ale to wcale nie zmienia jego wysokości. Kiedy rozkładasz okucie, prasa jest również prostokątem, tam pozostaje ta sama zasada.
Rozłożona blacha jest mniejsza niż łuk, który ma być gięty. Logiczne, ponieważ materiał będzie ciągnął w niektórych miejscach i kompresował się w innych.
Jak już powiedziałem, istnieją ograniczenia, których należy przestrzegać, gdy wykonujesz tego rodzaju część, na pewnym etapie musisz wykonać nacięcia w profilu, aby móc go zgiąć.
Niestety w naszym warsztacie mamy tylko małą giętarkę, możemy giąć tylko kątowniki z zagięciem powrotnym max 15mm, inaczej uderzamy w narzędzia....
Wiem, że jestem irytujący, ale tak jak mówisz, wygięcie jest niskie, a jednak chyba że jest to efekt optyczny, mam wrażenie, że trochę się zwija na wewnętrznych skrzydłach
Przynajmniej tak ci się wydaje, że widzisz, a jednak promień twojego pasa jest bardzo mały
I jeszcze raz dziękuję za tę informację zwrotną
Powinieneś znać minimalny maksymalny promień gięcia, aby uniknąć zwijania się, jaki powinien być rozmiar skrzydeł?