Rozdział w BOM

Witam

Używam nomenklatury listy w zakładce, szczegółowej numeracji.

Z drugiej strony, dla celów prezentacyjnych, chciałbym, aby komponent powtórzony kilka razy nie był zgrupowany w jednej linii.

Pozdrowienia.

1 polubienie

W obszarze Solidworks? Nie sądzę, aby było to możliwe, celem nomenklatury jest wypisanie identycznych elementów.

2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, może pojawić się w 2 różnych wierszach tylko wtedy, gdy znajduje się w 2 różnych podzbiorach i jeśli nie używamy "płaskiej nomenklatury".

1 polubienie

Uh, tak :)

Natywnie nie sądzę, aby było to możliwe, jak powiedziałem wcześniej, nie to jest celem!

Następnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapisać nazwę w Excelu, a następnie zmienić ją ręcznie.

Oczywiście nie będzie on modyfikowany na Solidworks, więc nie wiem, czy taki jest cel...

Powodzenia

Możesz to ewentualnie zrobić, jeśli używasz dwóch konfiguracji komponentów o dwóch różnych nazwach konfiguracji, oczywiście ... Nawet jeśli geometria jest taka sama, to w opcjach BOM grupowanie powinno być zdefiniowane według nazwy konfiguracji, a nie według nazwy pliku.

5 polubień

Dziękuję fthomas, to jest dokładnie wniosek, do którego doszedłem w porze lunchu.

I działa to doskonale.

Pozdrawiam.