Witam
W jednej części wyodrębniłem punkt orientacyjny.
Z drugiej strony, jak mogę go później odizolować? Oczywiście nie ma opcji takiej jak ukryj/pokaż, aby odizolować znacznik.
Z góry dziękuję za Twoje spostrzeżenia.
Witam
W jednej części wyodrębniłem punkt orientacyjny.
Z drugiej strony, jak mogę go później odizolować? Oczywiście nie ma opcji takiej jak ukryj/pokaż, aby odizolować znacznik.
Z góry dziękuję za Twoje spostrzeżenia.
Co to znaczy wyizolować punkt orientacyjny
Nie jest już ograniczony ograniczeniami x, y, z ani płaszczyznami ?
Kliknij prawym przyciskiem myszy układ współrzędnych / obiekt / definicję
Zachowaj ostrożność, aby go przedefiniować, w zależności od orientacji izolowanego układu współrzędnych, musisz wcześniej utworzyć elementy, aby go przedefiniować, lub mieć je w geometrii. W przeciwnym razie ryzykujesz utratę orientacji, którą miał, będąc odizolowanym (zobacz, że zajmuje miejsce na początku CATPpart
@gt22
Tak, to wszystko, bardziej związane z niczym, możesz nim manipulować bezpośrednio za pomocą kompasu.
Tak więc wszystko, do czego się odniesiono, zbudowane na tym punkcie odniesienia (jeśli oczywiście nie ma żadnego zewnętrznego odniesienia) nastąpi.
Dziękuję panu Franckowi za uwagi.
1) Dobrze. Izolowanie układu współrzędnych powoduje usunięcie jego położenia/orientacji względem układu współrzędnych, który został zdefiniowany podczas tworzenia układu współrzędnych.
2) "W zależności od orientacji izolowanego układu współrzędnych, musisz wcześniej utworzyć elementy, aby go przedefiniować, lub mieć je na geometrii. W przeciwnym razie ryzykujesz utratę orientacji, którą miał, będąc odizolowanym (zobacz, że on plasuje się na początku CATPpart" cytuję FC
Innymi słowy, jeśli dobrze rozumiem, jeśli po wyizolowaniu znacznika przesunę go w dowolne miejsce/orientację za pomocą kompasu. Trudno jest wtedy przedefiniować (=DEizolować) w miejscu, w którym ten izolowany układ współrzędnych został umieszczony.
Czy niemożliwe jest przedefiniowanie układu współrzędnych (który wcześniej został odizolowany i przesunięty w dowolnym położeniu/orientacji), jeśli nie możemy dodać dodatkowych elementów geometrycznych?
Oto początkowy kontekst mojego pytania:
Chciałem przedefiniować (odizolować) układ współrzędnych 3D, który został przesunięty w pozycji/orientacji względem bezwzględnego układu współrzędnych, izolując go bez dodawania dodatkowych elementów geometrycznych.
Jak widać na zrzucie ekranu, nie mam dostępu do definicji układu współrzędnych w przestrzeni 3D.
Pola są wyszarzone, a każda wartość jest zablokowana.
Nie mogę więc przedefiniować, ponieważ był to punkt odniesienia. Gdy tylko wybierzesz nowy typ, wartości zostaną zmienione
Stąd zainteresowanie zoptymalizowanymi kopiami Metoda poruszania się za pomocą kompasu polega na tym, aby sytuacje awaryjne przebiegały szybko.
Gdy wiesz, że nie będziesz musiał przesuwać skopiowanego kształtu (nie za często).
Z drugiej strony, możesz bardzo dobrze ograniczyć ikonę "Izolowany" , która działa, jest mniej praktyczna niż ta w środowisku CATProduct.