Chcę wprowadzić właściwość niestandardową, której tekst może być zawijany lub zmieniany rozmiar , jeśli wpis w tym polu jest zbyt długi w stosunku do zamierzonego miejsca w tabelce rysunkowej.
Czy możliwe jest automatyczne wyznaczenie miejsca, które tekst właściwości niestandardowej powinien zajmować w tabelce rysunkowej, ale bez konieczności ręcznej zmiany rozmiaru? A nawet automatycznie zmienić rozmiar czcionki, aby cała wartość nieruchomości zmieściła się w lokalizacji?
Korzystam z Solidworks 2014 jeszcze przez kilka tygodni, a potem z 2016 roku. Myślę, że w wersji z 2016 roku jest to dużo prostsze pod względem tworzenia kartridży, ale czy będzie to możliwe?
Po przetestowaniu (solidworks 2016), podczas tworzenia wkładu, wyznaczasz miejsce, w którym ustawiasz ramkę swojej adnotacji (z właściwością niestandardową).
W wersji 2014 my również, jak mówi Nathalie, po prostu ograniczamy szerokość ramki, nadając jej wystarczająco dużo, aby uzyskać 2 (lub +) linie wysokości, a tekst automatycznie przesuwa się do linii.
@nathalie_1 Nie widzę dobrze obrazów, przepraszam, czy można je przerobić w większym rozmiarze? :-)
@ac cobra 427 Nie do końca rozumiem fakt oprawienia notatki, nic to nie zmienia w jej treści (którą chciałbym dostosować zgodnie z wartościami, które będą wyświetlane przez właściwość), prawda? A żeby ustawić szerokość tekstu, jak tylko wyjdę z edycji pola, opcja nie pozostaje włączona :-(
Zasadniczo jest to etap kadrowania, którego na razie nie rozumiem. A może mam blokadę psycho-motoryczną, która nie pozwala mi robić tego dobrze:D
Oto załączone to, czego potrzebujesz, utwórz notatkę, a następnie kliknij dostosuj tekst (patrz załącznik) i rozciągnij 2 czerwone kwadraty znajdujące się na końcach, które widzisz (w moim załączniku jest to ZAŁĄCZNIK 1)
Jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem, myślę, że powinieneś zaznaczyć pole "podział wiersza" i określić długość pola tekstowego. Tak więc w przypadku tekstu, który jest zbyt długi, jego formatowanie automatycznie się dostosowuje. Używam tej możliwości, aby dołączyć nazwy komponentów w moich tabelkach rysunkowych w dwóch wierszach, wraz z właściwościami niestandardowymi.