Problem polega na tym, że mam kilka obrazów na tej samej płaszczyźnie.
Na przykład są to logo klienta, wizualizacje lub inne obrazy, które należy wyciąć okręgiem i umieścić na mojej mapie... Jednak kiedy wstawiasz obraz, musi on być prostokątny...
Absolutnie potrzebuję obrazów w mojej przestrzeni obiektu, a nie w przestrzeni papierowej...
Odnośnie odpowiedzi gt22:
Czy mógłbyś rozwinąć swoją odpowiedź...
W załączeniu znajduje się przykład obrazu, który ma zostać przycięty...
Najprostszym sposobem byłoby wyretuszowanie obrazów przed ich wstawieniem, nawet jeśli oznacza to wybór koloru kivabijskiego poza okręgiem przy zachowaniu kwadratowego formatu obrazu.
Problem polega na tym, że jeśli używasz prostokątnego obrazu, musisz bawić się liniami i szybko staje się to nie do opanowania, gdy masz kilka obrazów i linii...
W najlepszym ze wszystkich światów chciałbym zrobić okrąg i poprosiłem Autocad o wyznaczenie obrazu wzdłuż tego okręgu. Niestety myślę, że pozostanę przy moim rozwiązaniu wielokąta z kilkoma punktami wpisanymi w okrąg.
Rzeczywiście, nie można odgraniczyć obrazu za pomocą łuków. Nawiasem mówiąc, to samo dotyczy Xrefs!
Aby rozwiązać swój problem, istnieją 2 rozwiązania:
1- Użyj obrazu PNG z przezroczystością (jak powiedział stefbeno)
Uwaga: Pamiętaj, aby aktywować właściwość "Przezroczystość tła" dla wstawionego obrazu i ustawić wartość 2 na zmienną FRAME (aby nie drukować ramki)
2- Utwórz regularny wielokąt i wybierz go jako obrys ograniczający.
Uwaga: W przeciwieństwie do tego, co robisz, przed wyznaczeniem granicy użyj funkcji "WIELOKĄT" z co najmniej 32 bokami, w zależności od rozmiaru koła. Następnie wybierzesz go, aby przyciąć obraz. Zyskasz na konsekwencji i czasie!
Twoje rozwiązanie gt22 też jest dobre, problem polega na tym, że nie mam illustratora i że rozmiar pliku jest zwiększony dziesięciokrotnie... ale to może być rozwiązanie...
ericR twoje rozwiązanie, aby umieścić plik w png, dlaczego nie, ale myślę, że pozostanę przy moim rozwiązaniu wielokąta z kilkoma punktami wpisanymi w okrąg.