Obrysowanie obrazu okręgiem w programie autocad LT14

Witam

Chcę nakreślić obraz okręgiem.

Testowałem z polilinią, ale kontur obrazu nie jest dobry, ponieważ nie podąża za łukiem polilinii.

Używam więc funkcji wielokąta i generuję kilka punktów, które zbliżam do okręgu, ale operacja jest długa i żmudna.

Czy masz szybsze rozwiązanie?

Myślę, że najprostszym sposobem byłoby przekształcenie okręgu w polilinię....

Z góry dziękuję.

Dlaczego nie zrobić tego za pomocą warstwy?

@+

W przestrzeni papieru narysuj okrąg, utwórz wyświetlacz/okno/obiekt, wybierz okrąg.

Dziękuję za odpowiedzi.

Aby odpowiedzieć stefbeno:

Problem polega na tym, że mam kilka obrazów na tej samej płaszczyźnie.

Na przykład są to logo klienta, wizualizacje lub inne obrazy, które należy wyciąć okręgiem i umieścić na mojej mapie... Jednak kiedy wstawiasz obraz, musi on być prostokątny...

Absolutnie potrzebuję obrazów w mojej przestrzeni obiektu, a nie w przestrzeni papierowej...

Odnośnie odpowiedzi gt22:

Czy mógłbyś rozwinąć swoją odpowiedź...

W załączeniu znajduje się przykład obrazu, który ma zostać przycięty...

exemple_image_a_delimitee.jpg

Jeśli chodzi o mnie, czytam za szybko.

Najprostszym sposobem byłoby wyretuszowanie obrazów przed ich wstawieniem, nawet jeśli oznacza to wybór koloru kivabijskiego poza okręgiem przy zachowaniu kwadratowego formatu obrazu.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.

Problem polega na tym, że jeśli używasz prostokątnego obrazu, musisz bawić się liniami i szybko staje się to nie do opanowania, gdy masz kilka obrazów i linii...

W najlepszym ze wszystkich światów chciałbym zrobić okrąg i poprosiłem Autocad o wyznaczenie obrazu wzdłuż tego okręgu. Niestety myślę, że pozostanę przy moim rozwiązaniu wielokąta z kilkoma punktami wpisanymi w okrąg.

Ale jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz ten link

https://www.youtube.com/watch?v=GkSDggHjofI

Wideo, które pozwala pobrać okrągły obraz za pomocą programu Illustrator i wstawić go do Autocrad

@+ ;-))

Witam

Rzeczywiście, nie można odgraniczyć obrazu za pomocą łuków. Nawiasem mówiąc, to samo dotyczy Xrefs!

Aby rozwiązać swój problem, istnieją 2 rozwiązania:

1- Użyj obrazu PNG z przezroczystością (jak powiedział stefbeno)

Uwaga: Pamiętaj, aby aktywować właściwość "Przezroczystość tła" dla wstawionego obrazu i ustawić wartość 2 na zmienną FRAME (aby nie drukować ramki)

2- Utwórz regularny wielokąt i wybierz go jako obrys ograniczający.

Uwaga: W przeciwieństwie do tego, co robisz, przed wyznaczeniem granicy użyj funkcji "WIELOKĄT" z co najmniej 32 bokami, w zależności od rozmiaru koła. Następnie wybierzesz go, aby przyciąć obraz. Zyskasz na konsekwencji i czasie!

Klasa A+

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Twoje rozwiązanie gt22 też jest dobre, problem polega na tym, że nie mam illustratora i że rozmiar pliku jest zwiększony dziesięciokrotnie... ale to może być rozwiązanie...

ericR twoje rozwiązanie, aby umieścić plik w png, dlaczego nie, ale myślę, że pozostanę przy moim rozwiązaniu wielokąta z kilkoma punktami wpisanymi w okrąg.

I dzięki stefbeno za jego wkład...

Powodzenia.....