Witam, jestem studentem 2 roku inżynierii, który projektuje siebie w sektorze mechanicznym. Planuję wkrótce kupić komputer. Chciałbym bardziej niż czegokolwiek nowego macbooka pro 13" m1, ale nie ma kompatybilnego oprogramowania, którego potrzebuję, tj. solidworks, orcad itp. Mam wiele problemów z systemem Windows.
Moje kryteria to: bardzo dobra bateria, > ekran Full HD, dobry design, łatwy w transporcie, który może bez problemu uruchomić oprogramowanie.
Z moich badań natknąłem się na dell XPS 15", i7 z 16 GB pamięci RAM. Czy uruchomi Solidwork bez żadnego problemu?
Czy warto kupić macbooka i kupić fusion 360 na rok, ponieważ moja uczelnia nie ma licencji autodesk? Czy po studiach w firmach będę mógł pracować z tym oprogramowaniem?
Przede wszystkim musisz ustalić swój budżet.
Jeśli jesteś studentem, prawdopodobnie zrobisz trochę symulacji (witaj @Zozo_mp ) i może kilka solidnych projektów, więc dobrze jest spełnić wymagania wstępne Dassault (https://www.solidworks.com/fr/support/system-requirements)
Na poziomie firmy Dell występują następujące problemy:
- jest dostarczany z systemem Windows Home, potrzebujesz wersji Pro;
- Nie gwarantuję działania oprogramowania z kartą graficzną;
- ekran 15", jeśli nie masz obok niego innego ekranu, będzie to trochę kłopotliwe, wybiorę 17" (to od Ciebie zależy, czy zrobisz matematykę: 15" + dodatkowy ekran vs 17" samodzielnie).
Musisz więc zmienić swój asortyment: w sklepie Dell weź asortyment stacji roboczych.
15" kosztuje od 1400 do 2200 €, 17 od 2200 do 2500, bez zabawy z opcjami karty graficznej...
Ogólnie rzecz biorąc, w branży, którą znam, systemy Apple nie są używane, a jeśli dostawcy oprogramowania CAD nie tworzą adaptowanej wersji, to nie na darmo.
Jakie byłoby dla Ciebie (podczas studiów) zainteresowanie posiadaniem Fusion?
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że często są to bardzo ciężkie maszyny, oprócz tego 17 cali + ładowarka do przenoszenia :/. Mogę przejść do 2000e grand max, ale naprawdę przeszkadza mi kupowanie komputera w tej cenie, kiedy nie jest szalony . W przeciwieństwie do nowych macbooków, które miażdżą wszystkie chipy Intela za niższą cenę. Ponadto wszystko jest w porządku, niezależnie od tego, czy jest to bateria, ekran, design itp.
Interesem fuzji byłaby możliwość zakupu macbooka, ponieważ jest on dostępny i zoptymalizowany na nim, wadą byłoby płacenie rocznego abonamentu. Czy firmy korzystają z tego oprogramowania?
Hello@Medhi Kotbi_1
Zbyt często mówię to na tym forum, chęć szukania komputera z ultra-hiper-mega potężnym chipem nie ma większego sensu, gdy widzisz, jak jest on wykorzystywany przez oprogramowanie.
Ponieważ jesteś studentem, jeśli Twoja uczelnia lub szkoła nie wymaga korzystania z autodesk, sprawdź, które oprogramowanie pozwala na posiadanie licencji studenckiej.
Ważne jest, aby wiedzieć, jak projektować , niezależnie od oprogramowania. Jeśli jesteś zmuszony do korzystania z jednego oprogramowania, a firma korzysta z innego porównywalnego oprogramowania, potrzeba mniej niż tygodnia na podstawowe funkcje i 3 lub 4 tygodnie dłużej, aby wrócić do tego samego poziomu, co poprzednie oprogramowanie. (Doświadczyłem tego podczas ucieczki z programu Inventor)
Do ekranu zawsze możesz mieć drugi ekran większy niż 15" (tani)
Nikt w branży mechanicznej nie używa MAC, z wyjątkiem tych, którzy zajmują się grafiką i renderowaniem za pomocą platform.
Sprawdź w Grabcad, ile szablonów w formacie MAc jest dostępnych we wszystkich szablonach: w tym w CAD dostawców takich jak PartCommunity itp.
Ważne jest, aby nauczyć się projektować za pomocą jednego z czterech przemysłowych programów CAD dostępnych na rynku.
Pozdrowienia
1 polubienie
Okej, dziękuję bardzo! Mój nauczyciel powiedział mi to samo.
Więc jeśli dobrze rozumiem, lepiej jest kupić WIndows, ponieważ mój wydział ma licencję SolidWorks, ale jeśli naprawdę chcę Macbooka, nie ma żadnych wad w korzystaniu z Orcada, ale będę musiał zapłacić za subskrypcję?
Witam
Ze swojej strony nie sądzę, aby student, czy nawet okazjonalny użytkownik Solidworks potrzebował profesjonalnej maszyny z certyfikowanymi komponentami i sterownikami. Jako przykład podaję przypadek z czasów studiów (a czasem i później podczas wyjazdów służbowych), gdzie normalny laptop (z pogranicza gracza) w rozmiarze 15" bardzo dobrze sprawdzał się na małych zestawach.
Z drugiej strony nie robiłem symulacji.
2 polubienia
W najgorszym razie zmieniłbym go po studiach lub wziąłbym mocniejszy komputer i mniej odpowiedni dla studenta. XPS 15 nadal ma i7 i 16 GB pamięci RAM
Witam
Porównaj z Precision 3551 , która jest stacją roboczą z procesorem i7 z 16 GB pamięci RAM, systemem Windows pro i certyfikowaną kartą graficzną. a w dodatku może i taniej...
Pozdrowienia
3 polubienia