Wniosek o pomoc w zakresie wzoru przemysłowego

Witam, zmieniam pracę (przygotowuję się do szkolenia na technika z wzornictwa przemysłowego w mechanice, używam catia solidwork i trochę autocada ale mam poważne problemy bo nigdy nie zajmowałem się wzornictwem przemysłowym i sprawia mi to problemy

Dziękuję za pomoc

Philippe'a Cogana

3 polubienia

Witam

Jeśli wiesz, jak tworzyć części w 3D, tak jakbyś produkował i to samo dotyczy rysunków, nie powinno być problemu. Musisz po prostu myśleć tak, jakby osoba, która miała wykonać część zgodnie z Twoim planem, nic o tym nie wiedziała. Po zapoznaniu się z projektem, a także realizacji tolerancji zgodnie z potrzebami części.

2 polubienia

Witam

Rozumiem Twój problem, ale nie będzie łatwo wyjaśnić Ci wszystkie zasady rysowania za pośrednictwem forum.

Możesz już zacząć od zakupu "przewodnika projektanta przemysłowego" André Chevaliera, nieco starsze wersje kładły nieco większy nacisk na układ i standardy rysunkowe niż najnowsze wersje, ale mówię to, ponieważ moja pochodzi z 1987 roku i mam trudności z odnalezieniem się w drugiej wersji z 2004 roku, którą posiadam.

A potem jest praktyka z 1 linijką, 1 kwadratem, 1 cyrkulem, 1 kątomierzem i 1 ołówkiem....

Pozdrowienia

6 polubień

Witam 

Jeśli chcesz zająć się powierzchnią z Catią, mogę wysłać ci kurs, który uczęszczamy w mojej szkole.

Miłego dnia

1 polubienie

Byłoby interesujące wiedzieć, jakie jest Twoje obecne wykształcenie/doświadczenie, jak zostałeś przeszkolony w zakresie oprogramowania.

Są 2 aspekty twojego nawrócenia:
- część płaska;
- część projektowa.

Płaska część jest dość łatwa do zdobycia, część projektowa jest bardzo obszerna.

3 polubienia

Witam

Na YouTube znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby nauczyć się podstaw wzornictwa przemysłowego.

Cdt

Fred

1 polubienie

Witaj Philippe,

Rozumiem, że trudno jest nauczyć się nowego zawodu, zwłaszcza gdy umiejętności są tak różnorodne, jak wzornictwo przemysłowe...

Czy mógłbyś nam powiedzieć, jakiej porady oczekujesz i co chciałbyś wiedzieć.... Czy mógłbyś nam również powiedzieć, czy Twoje szkolenie jest ukierunkowane na konkretną dziedzinę i czy jest ogólne?

Jakie jest Twoje pierwotne szkolenie i jakie było Twoje stanowisko do tego czasu?

Eric 

1 polubienie

@stefbeno : Nie do końca zgadzam się z tym, jak łatwo jest zrobić plan. Pomiędzy rzucaniem wymiarami w celu wykonania prototypu a byciem na mm pod względem tolerancji lub wymyśleniem planu produkcji tysięcy/milionów części rocznie, nadal wymaga to pewnej wiedzy na temat ISO GPS.

Oczywiście, można się tego nauczyć, ale to wciąż jest praca (podobnie jak projektowanie według technologii produkcji).

2 polubienia

.

Witam

Dziękuję za odpowiedzi

Nigdy nie zajmowałem się wzornictwem przemysłowym i jeśli masz samouczki lub przykłady, które pomogą mi zacząć, dziękuję wam wszystkim 

Pozdrowienia

Philippe

1 polubienie

Witam 

Możesz go znaleźć na tym forum: http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tutoreil-1ers-pas-catia-v5

PS: Możesz podziękować autorowi: Panu Cédric Bréban

1 polubienie