Prośba o pomoc w finalizacji projektu niszczarki

Dobry wieczór wszystkim,

Cóż, w tym temacie opowiem trochę o moim projekcie niszczarki, która polega na rozdrabnianiu rdzeni kartonowych.
W rzeczywistości projekt składa się z dwóch części; 1. to niszczarka, a 2. to przenośnik ślimakowy, który będzie transportował kartonowe kubki w "Big Bagu"

Ale interesuje mnie niszczarka.

Ponieważ działanie niszczarki jest znane, przejdę bezpośrednio do połączenia z przenośnikiem ślimakowym.
Rzeczywiście, pod jednostką rozdrabniającą znajduje się czujnik, który wykryje obecność kubków , a zatem ślimak będzie transportował wióry, tj. czujnik pełni rolę stycznika motoreduktora przenośnika. 
Do jego działania; Miseczki są wsparte na aluminiowej płytce, która będzie dotykać końca czujnika, jego ruch (płytki) odbywa się za pomocą zawiasu sprężynowego.

(Zobacz projekt, aby lepiej zrozumieć)

Znalazłem w tym miejscu problem z montażem tego czujnika, inaczej jego demontażem.

Krótko mówiąc, jeśli istnieje możliwość ulepszenia konstrukcji tej maszyny lub poprawienia błędów mechanicznych, mam nadzieję, że dobrze będzie sfinalizować ten projekt.

PS: pełna nazwa zestawu to Asm

Pozdrowienia 

dechiqueteuse.zip
1 polubienie

Dobry wieczór Firass

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoim projektem i poproszenie o opinię.

Przede wszystkim widzę całą wykonaną pracę i to sprawia, że wiele godzin rysowania i badania wszystkich elementów, aby dojść do tego etapu projektu, zajmuje mi wiele godzin.

Uważaj, aby nie jechać zbyt szybko, ponieważ płytka, która uruchomi mikroprzełącznik, nie jest skończona. Jak widzę to na rysunku nie ma szans żeby włącznik był aktywny. Bo nie zapominaj, że rozdrobniona tektura jest bardzo lekka.

W ogóle nie rozumiem, co te duże i nakrętki M25 robią. Ponadto są w całkowitej kolizji ze stycznikiem.

Jutro przygotowuję dla Pana pełniejszą odpowiedź, a także kilka życzliwych uwag.

Do zobaczenia jutro

3 polubienia

Witaj Firass

Zanim porozmawiamy o produkcji blachy itp. itd... Dobrze byłoby, gdybyśmy porozmawiali z jednej strony o funkcjonowaniu, a z drugiej o zjawiskach fizycznych.

Krótko mówiąc, nie chcesz, aby śruba ślimakowa cały czas się obracała, ale także nie chcesz, aby cały czas włączała się i wyłączała, ponieważ nie zaoszczędziłbyś w ten sposób energii elektrycznej (nadmierne zużycie podczas rozruchu), a silnik nie jest do tego przystosowany

1°) Śruba w panelu elektrycznym nie może się obracać, gdy niszczarka jest zatrzymana. Na przykład twoja śruba ślimakowa zatrzyma się "X" sekundy po zatrzymaniu niszczarki (chyba że oczywiście przestaniesz uderzać, co zatrzyma wszystko)

2°) Twój ślimak usuwa cały materiał zawarty w części "Assemble4" w czasie krótszym niż dziesięć obrotów.

3 °) Zjawisko fizyczne: tektura zredukowana do stanu wiórów i pyłu jest bardzo lekka, a wióry powinny mieć wielkość ziarna mniejszą niż 10 mm, ponieważ otwory w siatce mają 10 mm.

3-a) Będziemy więc mieli tak zwane przechowalnie (materiał jest samoblokujący się) pomiędzy częścią "Składana blacha7" a "Kopia części 4"

3-b) Ponadto materiał utknie na "wygiętym arkuszu"7.

Osobiście nie umieściłbym na nim kawałka "Składana blacha7" i wydłużyłbym "Kopię Part4" do 300 mm i położyłbym na niej kąt większy niż 45° (inaczej formacja łukowa). Wydłużenie uprości również Twoje życie przy wyborze sprężyny powrotnej Twojej płyty przegubowej.

W przypadku sprężyny wystarczy tylko jeden i umieszczony pośrodku, w przeciwnym razie, biorąc pod uwagę niską wagę wiórów, twój talerz pozostanie nieruchomy, ponieważ musisz polegać na sprężynie Switcha.

Zwróć uwagę na fantazyjne odwzorowanie sprężyn i luzy niezbędne dla środkowej sprężyny (masz mega kolizję między zawiasem a sprężynami)

Musisz całkowicie przeprojektować tę płytkę oscylacyjną i zwalniacz przełącznika, ponieważ dodatkowo znajdujesz się w bardzo zapylonym i ściernym środowisku

(CIĄG DALSZY NASTĄPI...)

2 polubienia

Witam

Osobiście w ogóle bym nie wstawił przełącznika. Śruba powinna usuwać wióry przez cały czas pracy + (objętość kartonu / przepustowość ślimaka).

Uważam, że konstrukcja jest stosunkowo niezdarna: brak możliwości wykonania jakiejś obróbki na osiach, niezliczona ilość, brak luzu umożliwiającego dokręcenie noży,...

W przypadku lejów samowyładowczych można je wykonać w jednym i tym samym pomieszczeniu.

W przypadku miski olejowej należy przejrzeć projekt, ponieważ w obecnej formie nie będzie jej ani kropli... (brak możliwości hydroizolacji)

2 polubienia

Dobry wieczór Yves T  :-)

Staram się być pobłażliwy i pomagać Firassowi, który, nie zapominajmy, jest "studentem 3rd Mechanical Engineering specjalizującym się w konstrukcji mechanicznej i produkcji na ISET w Nabeul w Tunezji".

To powiedziawszy, zachęciłem Firassa do stworzenia tego tematu właśnie po to, aby mógł zebrać wszystkie uwagi i nauczyć kontaktów najstarszych lub najbardziej kompetentnych.

Obudowa chroniąca dwa koła zębate została już ulepszona w porównaniu z wersją z zeszłego tygodnia, w której nie było ścianek bocznych, więc cały pył ścierny z kartonu zniszczyłby koła zębate. Moim zdaniem jest to teraz pudełko na smar, a nie pudełko na olej (do potwierdzenia przez Firass), to wszystko, biorąc pod uwagę grę, która jest, będzie papką w pudełku za mniej niż trzy tygodnie.

Nie stawiałbym też MicroSwitcha, ponieważ w przeciwnym razie silnik jego ślimakowej będzie wiecznie się zatrzymywał i jechał. Ale odpowiadam na jego prośbę.

Czy możesz nam pokazać, gdzie obróbka skrawaniem jest niemożliwa STP?

W systemie AMHA są inne , poważniejsze błędy i po cichu mu je pokażemy. :-) :-) zwłaszcza, że Firass częściowo bierze pod uwagę to, co mu sugerujemy.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór

Czekam na uwagi pierwszego, ponieważ odkryłem bardzo, bardzo duży problem (nie ośmielę się powiedzieć ), który doprowadzi do ruiny części maszyny, a nawet dalej.

Przepraszam

Witam

@Zozo

Tak więc dwa motoreduktory muszą być zsynchronizowane (włączane i wyłączane w tym samym czasie) iw tym przypadku Switch jest pomijalny.

Owszem, miseczki są lekkie, ale jeśli wrócimy do Switcha z jego charakterystyką, która działa przy sile co najmniej 2,5 N, więc jeśli miałbym wydłużyć << składaną blachę7 >> z aluminium jako materiałem, jej waga przekroczy 0,25 kg i dlatego automatycznie Switch będzie działał pomimo tego, że nie posiada miseczek (z drugiej strony, jeśli wybór sprężyny naciągowej jest dobrze określony z momentem obrotowym apertury dla małego kąta, znajduje się między początkowym stanem płytki a stanem styku z Switchem, mam nadzieję, że jest to właściwy wybór, ale do przeglądu) (już źle wybrałem na <<kopię części 4>>  ze względu na jej wagę netto)

Użyłem << złożonej blachy7 >> to tylko po to, aby zagwarantować podparcie miseczek na << kopii >> części 4 na końcu Switcha.

No i nie mam nic przeciwko pojedynczej sprężynie umieszczonej pośrodku i znajduję taki zawias sprężynowy

" Formacja łuku" z "pudełkiem smaru"  do omówienia z tobą.

@Yves T

Dziękuję za odpowiedź 

Dobre do obróbki osi, są łatwe i jestem przekonany, że są proste w wykonaniu.

W rzeczywistości 3 operacje napawania, rowkowania i wiercenia za pomocą frezarki pionowej oraz inne operacje, takie jak wózek, prostowanie i gwintowanie za pomocą tokarki równoległej.

Tak, w przypadku leja samowyładowczego jest to prawdą bezpośrednio po złożeniu.

Krótko mówiąc, całkowicie się z tobą zgadzam, ale musisz zrobić prostą rzecz, aby to się stało :) 

Czekam, aby dowiedzieć się więcej błędów w tym projekcie.

Pozdrowienia 

Jak zabrać się do obróbki tego płaskiego mieszkania?

Jak obrabiasz gwint?

@Zozo: Odpowiadam również na :) po to, aby mu pomóc. Trzeba przyznać, że jestem stosunkowo zwięzły, ale moje uwagi nie mają na celu zniechęcenia tego studenta.

@Firass: Dlaczego uważa Pan/Pani, że warto zarządzać paszą przenośnika niezależnie od młyna?

Na wałach, po co podwajać nakrętki zębate?

arbre_1.png
1 polubienie

Dobry wieczór

W przypadku gwintu jest to za pomocą matrycy, ponieważ jeśli robisz to za pomocą tokarki równoległej, musisz zrobić rowek prześwitowy dla narzędzia, więc jest to ręczne.

W przypadku rowka odbywa się za pomocą narzędzia do rowkowania.

Cóż, to tylko ze względu na oszczędność energii elektrycznej, więc jeśli mamy kubki, śruba będzie transportować kubki, jeśli nie będzie ruchu.

Jeśli wystarczy tylko jeden, to w porządku (drugi jest jak zamek blokowy)

Pozdrowienia 

Dobry wieczór Firass

Oto duże problemy, które się pojawiają, jeśli nie popełnię błędu.

Jestem przekonany, że ruszt (lej) nie wytrzyma wstrząsu. Zrobiłem symulację sił wywieranych na tę siatkę i nie pozostaniesz w granicach sprężystości.

Rzeczywiście, umieszczenie tej siatki wszystko komplikuje, ponieważ zajmie kilkadziesiąt obrotów, zanim rozdrobnione kawałki zdołają przejść przez otwory o średnicy zaledwie 10 mm.

Wynika to również z faktu, że twoje noże mogą przepuszczać bardzo duże kawałki, które będą nieostrożnie naciskać na tę siatkę.
Ponadto duże kawałki utworzą klin, zanim podniosą się i ostatecznie zostaną zmiażdżone przez pionowe przekładki.

Ponieważ potrzeba kilku obrotów, aby materiał przeszedł przez otwory, a noże będą nadal spychać się w dół, myślę, że twój lej wyjedzie (na wakacje na szczycie Djebel Ressas), powodując mniej lub bardziej znaczące uszkodzenia.

Ale wystarczająco dużo przemówień znajdziesz w załączonym linku.

Zawiera
- Rysunek objaśniający ubijanie
- Film, który z grubsza wyjaśnia, gdzie jest problem (przyjrzyj się dobrze widokowi z góry)
- Film z symulacji (współczynnik bezpieczeństwa jest również mniejszy niż 1.
- Plik PDF 3D, który pozwoli Ci przyjrzeć się części maszyny, która posłużyła jako przykład.
Aby przeczytać plik PDF 3D, musisz

Kliknij dwukrotnie plik ==>Kliknij opcję ==>zatwierdź dokument ==> poczekaj kilka sekund na mały zegarek ==> następnie kliknij na pusty ekran ==> pojawi się 3D ==> Następnie masz przycisk w lewym górnym rogu, aby obrócić, powiększyć itp.

Kółko myszy pozwala na powiększanie (myszy 3D wykonują wszystkie pozycje)

Link do dysku Google

Do zobaczenia jutro po dzisiejsze wiadomości

Pozdrowienia

4 polubienia

Kilka przypuszczeń, jeśli mogę tak powiedzieć

Po co?

Nie używaj ostrzy okrągłych ani frezarki górnowrzecionowej

średnica 100 lub 125 lub + węgliki spiekane

o odpowiednich średnicach osi

które łatwo znaleźć w sklepach 

Rozwiąże to wiele problemów z próżnią, ponieważ ostrza mają maksymalną grubość 4 mm

Zobacz ten link jako przykład

http://www.ftfi.fr/bois/articles/outillage/lames-isocele/lame-carbure-standard.htm

Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić przekładkę między każdą deską

i zrób większy lej między niszczarką 

aby móc zainstalować detektor wibracyjny  produktu typu Diapason

Zobacz ten link

Źródło: https://www.uwt.de/fr/produits/mesure-de-limite-de-niveau/vibranivor-interrupteur-a-vibrations-2.html

z tempem, które pozwala ślimakowi obracać się X minut po wykryciu podciśnienia

nie mając tej samej wersji SW nie mogę iść dalej

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

@Zozo

Starałem się wprowadzać modyfikacje materiału pod względem materiału i kształtu.

Znajduję C.S na poziomie 1,7
W rzeczywistości wybrałem E360 o grubości 7 mm, a dla kształtu wyeliminowałem powierzchnię podparcia u góry ze zmianą promienia i zmniejszeniem liczby otworów, tak aby kawałki przechodziły przez otwory w sposób progresywny, aby spowodować zmianę odległości między czubkiem noża a powierzchnią noża. sprawa.

Umieszczę wynik do zatwierdzenia przez ciebie

@gt22

Dziękuję za odpowiedź

W przypadku noży, których użyłem , ponieważ są one zalecane do tego typu niszczarki ze względu na jej niską prędkość obrotową (24 obr./min), z drugiej strony okrągłe ostrza lub frezarki są przeznaczone do innych maszyn, takich jak Wood Router (bardzo wysoka prędkość obrotowa), więc nie jest to ten sam przypadek.

Tak, między nożami umieściłem już pierścienie rozdzielające.

Pozdrowienia 

tamie.zip

Dziękuję @gt22 za link do VIBRANOR, którego nie znałem.

Link umieściłem bezpośrednio w zakładkach mojego dostawcy. :-)

Uważaj na swoje rozwiązanie z ostrzem z węglika spiekanego, ponieważ obrót noży jest bardzo wolny (mniej niż 60 obr./min pamięci)

Jeśli chodzi o historię interwałów blokujących, zauważyłem to od pierwszej dyskusji z Firassem, ponieważ każdy nóż miał cztery zęby i nie wiem dlaczego zmieniło się to na dwa zęby (dziwne ????)

Aby Firass  rozwiązał swój problem, wszystko, co musisz zrobić, to:

- Zmień grubość tych noży, robiąc je 8 mm (ponieważ otwory w siatce mają Ø 10

- że modyfikuje kształt poprzez przejście do 5 zębów (liczba nieparzysta sprzyja chaosowi w krojeniu)

- że oczywiście zmienia dystanse między nożami na dwóch wałach

- A w przypadku problemu perforowanego leja (kratka dolna) wystarczy zmienić kształt przekładek, które są zamocowane po bokach. Musi pasować do kształtu siatki z otworami w dolnej części. Zapobiegnie to gromadzeniu się materiału pod nożami i "efektom klina", które wszystko łamią.

To tyle na razie :-)

Witaj Zozo,

To wszystko nie bez powodu. 

Rzeczywiście, jeśli średnica noża jest stała (w naszym przypadku jest to 140 mm), 4 zęby wymagają dużego momentu skrawania, ponieważ uzyskujemy 9 zębów wzdłuż jednego wału, nad którymi pracują w tym samym czasie.  ( również przy zachowaniu grubości )

Inna sprawa, że jest problem z wbiciem zębów w materiał, innymi słowy uchwyt będzie się losowo przesuwał na nożach i te ostatnie nie są w stanie go przyciągnąć (testowałem to już wcześniej i zaczynałem od 1 zęba do 4 zębów, ale uważam, że 2 zęby są najlepsze z powodu, dla którego mam mówi )

W przypadku siatki mam problem ze zmianą jej końca ze ścianą boczną ze względu na to, że części << o ostrze >>.

Mam nadzieję, że zauważyłeś zmianę na siatce ( ZIP przed tą odpowiedzią ) 

Pozdrowienia 

Głupie pytanie, jaki jest cel perforowanej płytki pod nożem, jeśli nie powodowanie zacięć?

Wielkość wiórów jest dla mnie zależna od liczby zębów. (prosty przykład: brzeszczoty do pił tarczowych)

Skąd wiesz, że w swoim projekcie twoje "prostokątne" wióry o szerokości od X do Y długości przejdą przez twoje 10 otworów? (wiedząc, że X jest teoretycznie = do szerokości zęba, a Y do głębokości zęba)

Dla mnie ta perforowana płyta jest źródłem emm. bezużyteczny.

Przyjrzyj się szczegółowo obwodowi, który zajmie chip i powinieneś dojść do tego samego wniosku.

Na przykład: Niszczarka

1 polubienie

Odbijam się od tego, co powiedział @ Yves T  (któremu pozdrawiam)

Mam taki sam wniosek jak Ty na temat zacięcia i średnicy otworów.

Błąd ten projekt wynika po prostu z tego, że Firass połączył dwa typy maszyn!

Istnieją trzy główne typy: niszczarki nożowe/niszczarki, takie jak te firmy Firass i inne zwane niszczarkami nożowymi (chociaż nie są to noże) i wreszcie niszczarki młotkowe.

Rozdrabniacz Firass pracuje na wolnych obrotach (jak u handlarzy złomem),  tak zwane maszyny z nożem i młotkiem obracają się bardzo szybko (ponad 1500 obr./min). Te dwie ostatnie kategorie używają siatek, podczas gdy te należące do sprzedawców złomu nigdy z nich nie korzystają.

CQFD (Język do spraw walki z piłką)

Odbijam się po raz drugi od tego, co Yves mówi o nitce i rowku.

Nasz kolega Firass odpowiedział trochę szybko i moim zdaniem obok niego

Kończę odbijać się od uwagi Yves'a T

Jeśli chodzi o problem gwintu na wale, nie można zapomnieć o dwóch rzeczach, a mianowicie, że matryce są stożkowe na wlocie i że nawet po obróceniu nie mogą dotrzeć do oporu występu, ponieważ gwint matrycy nie jest całkowicie styczny do czoła matryc.

W przypadku rowka, poza tym, czy używasz dłutarki lub wózka z frezarką lub tokarką, nie rozumiem, jak Firass się do tego zabierze.

Zwróć uwagę, że rowek można było wykonać frezarką, ponieważ promień na końcu rowka nie jest denerwujący dla podkładki sprężynowej (jeśli dobrze zrozumiałem montaż). Rzeczywiście, moim zdaniem krążek jest obecnie zamontowany do góry nogami, ale hej.

Zobaczymy, co będzie dalej :-)

Pociski

O sicie porozmawiamy później (przeczytałem twój plik Zip)

Chcę omówić wybór noży, ponieważ nie mam takiej samej percepcji jak Ty, ale brakuje mi kilku elementów.

Pytania:

1 °) Ile rodzajów trzpieni musisz szlifować?

2 °) Czy możesz podać nam średnicę wewnętrzną i zewnętrzną każdego rodzaju trzpienia.

Przedstawiam wam mój punkt widzenia, wiedząc, że przedstawiliście swój.

Myślę, że popełniasz błąd w swoim argumencie siły, który prowadzi cię do wyboru noży dwuzębnych.

Wynika to z kilku czynników: faktu, że wszystkie zęby są ustawione w jednej linii na wale, a płaszczyzny wałów są wyrównane.

Wystarczy przesunąć wałki i noże, a zwykle znacznie zmniejszy się wysiłek.

Zamierzam zrobić zgromadzenie, aby pokazać wam, co oferuję.

Szybko odpowiadaj na pytania, żebym mógł  zrobić coś, co fachowo mi się sprawdzi ;-)

Witam

Cóż, jest to jeden rodzaj trzpienia o średnicy zewnętrznej 113 mm, średnicy wewnętrznej 77 mm i długości 500 mm.

Tak, zrobiłem już kąt 60°, aby przesunąć noże (to dla 2 zębów)

Na 4 zęby o kącie 45° otrzymuję jednocześnie 8 zębów

Myślę, że naprawdę mieszałem dla dwóch typów maszyn, jak mówisz (niszczarka i niszczarka).

Źle zrozumiałem!

Krótko mówiąc, siatka nie jest kompatybilna z tego typu maszyną. (to jest wniosek dla Zozo i Yves T) 

Pozdrowienia 

Dobry wieczór Firass

Dzięki za info.

Kończę moją sugestię, a ponadto, jeśli masz tylko jeden model trzpienia, jest to znacznie łatwiejsze, ponieważ ponadto, jeśli umieścisz dwie pionowe ścianki na środku górnego leja, twoje trzpienie zostaną przygrybane od małego promienia do dużego w celu zagruntowania. Jeśli twoje uchwyty są pionowe, dużą częścią problemu są noże i moc silnika.

Czekając, aż skończę swoją uwagę.

Uważam, że podejmujesz duże ryzyko, zabezpieczając swoje koła zębate szpilką zamiast klucza. Ponieważ będziesz mieć wstrząsy i wibracje, jeśli twój szpilka zajmie trochę czasu lub niewielki luz, znajdziesz go na dnie zbiornika.

Osobiście nigdy bym nie wstawił sworznia do kół zębatych o wyższym module między 8 a 10.  Nie robiłem obliczeń ścinania sworznia widełkowego, ale pamiętam to zabawę. Jeśli twój szpilka trochę się wypaczy, pozostanie na swoim miejscu.

Może moi koledzy udzielą Ci więcej informacji i porad dotyczących kół zębatych