Witaj społeczność.
Chciałbym podzielić się napotkanym problemem dotyczącym wyceny części w programie Inventor.
Jestem odpowiedzialny za tworzenie planów dla naszego biura projektowego, z wymiarami i tolerancjami specyficznymi dla naszego działu. Jednocześnie muszę produkować te same wymiary z różnymi tolerancjami dla naszego działu zakupów.
Weźmy konkretny przykład: dla biura projektowego wymagany jest wymiar 30 mm (30 mm jest niezbędne, ponieważ to właśnie ta wartość wykorzystuję do budowy swojego zespołu) z tolerancjami -0,1 mm i -0,6 mm, co daje zakres wartości oscylujący między 29,9 mm a 29,4 mm. Jednak nasi dostawcy w dziale zakupów mają trudności z interpretacją tego wymiaru, dlatego jesteśmy zmuszeni do przedstawienia wartości 29,65 mm z tolerancjami ±0,25 mm dla nich, co jest dla mnie takie samo.
Mój model bryłowy jest zbudowany przy użyciu wartości 30 mm biura projektowego, do której stosuję tolerancje biura projektowego, prosząc o wyświetlenie wartości średniej, co daje mi wartość 29,65 mm.
Podczas tworzenia planu pobieram tę wartość średnią, ale nie mogę już wyświetlić wartości nominalnej, chyba że wprowadzę ją ręcznie.
Jednym z możliwych rozwiązań byłoby stworzenie dwóch wersji części, jednej o wymiarze 30 mm, a drugiej o wymiarze 29,65 mm. Mogą jednak wystąpić problemy z zarządzaniem obiema tymi wersjami.
Czy ktoś stanąłby przed tego rodzaju problemem, a jeśli tak, to w jaki sposób sobie z tym poradził?
W Solidworks dostępne jest narzędzie (Tolerancja:Tolerancje) zdolne do tworzenia konfiguracji części o średnim nachyleniu, na przykład w celu jej późniejszego eksportu.
Zobaczmy, czy taka funkcja istnieje również w programie Inventor lub czy makro jest w stanie to zrobić.
1 polubienie
Witaj sbadenis,
I dziękuję za odpowiedź, mam również w programie Inventor możliwość całkowania tolerancji bezpośrednio na wartościach mojej części.
I zmieniać je w wymiarach nominalnych, maksymalnych, średnich lub minimalnych.
Problem polega na tym, że te tolerancje mają bezpośredni wpływ na wymiary mojego pomieszczenia.
Na tym obrazie, na prostym kawałku,
Żółte kółko ma mieć wymiary nominalne
Zielony trójkąt służy do wyświetlania wartości średniej;
Wtedy mam + dla wartości max
I jeden - dla wartości mini
Możesz zobaczyć wartości nominalne, których używam do wykonania rysunku BE z tolerancjami.
Oraz wartości modelu, które są używane do tworzenia rysunku dla moich dostawców, którzy będą mieli wyśrodkowane tolerancje.
Nie mogę zrobić dwóch ujęć (tego samego pomieszczenia) z dwiema wartościami w dynamice.
Albo mam plan BE, albo mam plan dostawcy.
Nie wiem, czy wyraziłem się jasno.
Miłego dnia
Cześć @Franck51
Haaaaa, słodkie fantazje działów zakupów. Są to prośby cykliczne... czego zawsze odmawiałem. Jeśli dostawca nie wie, jak odczytać plan z tolerancjami, to dlatego, że nie jest on dobry i nie powinieneś przez niego przechodzić. A kiedy chcą zmienić dostawcę z powodu X lub Y, musiałbyś ponownie zmienić swoją ocenę, ponieważ im się to nie podoba.
Cóż, kiedy już to powiedzieliśmy, do bitwy wkracza zarząd, a my nadal musimy to robić dobrze :-).
Czy przetestowałeś to, umieszczając "notatki" i wprowadzając je do instrukcji?
Nie pamiętam zbyt wiele o Wynalazcy, ale czy można zrobić pokój z wersją lub ze stołem rodzinnym? W ten sposób można było zarządzać częścią BE i dostawcą 1 artykuł, następnie dostawcą2, a następnie dostawcą3.
Innym rozwiązaniem byłoby poproszenie dostawcy o przesłanie planu z odpowiednią wyceną i zintegrowanie w ten sposób jego pliku PDF na drugiej stronie planu.
1 polubienie
Całkowicie zgadzam się z @coin37 nie ma potrzeby korzystania z 2 planów.
Z drugiej strony, część o średniej tolerancji jest bardzo przydatna dla CAM.
Stąd oprogramowanie do tolerancji Visiativ w Solidworks, aby renderować część w średnich wymiarach (a następnie eksportować krok po kroku do naszego oprogramowania CAM)
2 polubienia
Lubię, gdy ludzie się ze mną zgadzają^^
Tak, produkcja / obróbka preferuje ogólnie średnią ocenę. I tutaj zakładam, że jest to plan metodyczny i już nie BE. Więc albo dostawca, który będzie nim zarządzał (stąd plan PDF, który możesz umieścić na swoim planie, jeśli chcesz), albo biuro metody, jeśli masz szczęście go mieć ... lub Twój z kawałkami z wersjami.
Osobiście nie do końca podoba mi się to ostatnie rozwiązanie, ponieważ zawsze spotykamy się ze szczególnymi przypadkami "zazwyczaj robimy to tak, ale nie dla tej części"
2 polubienia
Dziękuję coin37coin
Też się z Tobą zgadzam, ale nie mam wyboru, bo oprócz dostawców mam jakość, która wtyka w to nos.
Znalazłem dwa rozwiązania, które też mi się nie podobają.
pierwszy polega na utworzeniu dwóch części wraz z ich tolerancjami, jednej dla BE i jednej dla ZAKUPU.
A drugi, aby stworzyć plan z wymiarami i tolerancją BE, a drugi, zastępując te dynamiczne wymiary wartościami i tolerancjami w twardym.
Ale jeśli ktoś weźmie mój plan do wprowadzenia zmian w obu przypadkach, istnieje ryzyko, że zapomni zmodyfikować pomieszczenie lub drugi plan i wygeneruje złe materiały eksploatacyjne lub złe programy.
Witam
Nie przychodzę po to, aby podać rozwiązanie, ponieważ moim zdaniem nie ma żadnego, we wszystkim, co zadowoli wszystkich. Jeśli zajdzie taka potrzeba, myślę, że dołączę plik korespondencji w formacie Excel, z minimalną, maksymalną i średnią wartością.
Nie świetnie, zgadzam się
1 polubienie
Cześć wszystkim!
Dzięki najnowszym wersjom możesz wykonać kilka poziomów szczegółowości w tym samym pomieszczeniu, o różnych kształtach lub wymiarach. Dla starych wersji tolerancja dwie płaszczyzny inaczej, główna pobiera tolerancje wewnętrzne bezpośrednio z 3d, a druga przerabia wymiarowanie, nic skomplikowanego.
2 polubienia