Miałem plany konstrukcji aluminiowej wykonanej przez firmę trzecią za pomocą oprogramowania Edrawing solidworks i muszę potwierdzić nośności obciążenia i odkształcenia tej konstrukcji podczas kolizji.
Daj mi znać, czy jest to możliwe w przypadku Edrawing soliworks, czy też musimy użyć innego oprogramowania, takiego jak Catia.
Edrawing to tylko oprogramowanie do wizualizacji. Jeśli Twój usługodawca wyśle Ci tylko plik e-rysunku, nie będziesz mógł nic z nim zrobić. Musi przekazać ci pliki sldasm i sldprt. Następnie za pomocą SW (w zależności od wersji...) możesz rozważyć wykonanie obliczeń.
Więc jeśli dobrze rozumiem, jeśli mamy rozszerzenia SLDASM / SLDPRT , solideworks może wykonać obliczenia wytrzymałości konstrukcji w konieczności przejścia przez Catia.
Ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i aby zaoszczędzić czas, czy ma Pan kogoś, kto mógłby mi doradzić, kto za opłatą mógłby pobrać dane z rysunku elektronicznego i wykorzystać je do przeprowadzenia badania technicznego wytrzymałości mojej konstrukcji aluminiowej?
@GT22: jeśli dobrze rozumiem, pliki prt i asm są dostępne, tylko Marc używa EDrawing z powodu braku licencji SW.
@Marc HBC: Nie mam biura, które mógłbym Ci polecić, ponieważ nie mam potrzeby w tej dziedzinie. Ogłoszenie można zamieścić w grupie Ogłoszenie o pracę w CAD. Konieczne będzie określenie zakresu zastosowania konstrukcji, używanej wersji oprogramowania.