Obecnie pracuję nad konstrukcją mikroświatła zaprojektowanego przez Włochów
Na moim planie mam montaż z nitami FE do trafienia
Co oznacza oznaczenie ES?
Obecnie pracuję nad konstrukcją mikroświatła zaprojektowanego przez Włochów
Na moim planie mam montaż z nitami FE do trafienia
Co oznacza oznaczenie ES?
Witam
Czy mógłby nam Pan/Pani podać pełne referencje nitu?
Dziękuję
Cdt
Jest prawdopodobne, że odnosi się to do standardu NF E, a nie FE
Patrz tutaj , gdzie wyjaśniono, że czyste normy NF praktycznie już nie istnieją, ale są stosowane na szczeblu europejskim, stąd E
np. dla podkładki stalowej 100 HV NFE 27153R
Pozdrowienia
Czy to nie miałoby znaczenia? -> stali
Dziękuję za odpowiedzi
Niestety nie jestem roszpunką
Do montażu mam aluminiowe części, które odpowiadają artykulacji klap i spojlera nitowego 3mm
Boję się, że popełnię błąd przy wyborze materiału nitów, mój mikrolight ma VNE 320KH
Dziękuję
Witam
Jeśli chodzi o oznaczenie, czy możliwe byłoby posiadanie obrazu planu lub przynajmniej więcej informacji na jego temat?
Jeśli szukasz konkretnego rodzaju nitu, radzę przyjrzeć się nitom powszechnie stosowanym w lotnictwie. To znaczy duraluminium lub tytan.
FE może nie być materiałem, ale raczej sposobem montażu nitu. (Frezowane/osadzone?)
Jeśli założymy, że F oznacza frezowanie,
i materiał E: 7050-T73
Kolejnym krokiem powinna być średnica, długość i zabieg
Nie ma bardziej kompletnego odnośnika do planu lub nomenklatury?
Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem
Części do zmontowania, 2 boki w 2 mm pobrane z centralnego rdzenia 6 mm lub nawet 8 mm
Witam
Po prostu położyłem drewniany pokład, a na moich było oznaczenie Fe/zing; Wykonano je z żeliwa/ocynkowano. Nie wiem, czy to ci pomoże...
Witam ac cobra427 powiedział:
Dziękuję
Witaj D.ludovic
W odpowiedzi załączyłem zdjęcie planu
Witam
Oto nity, które są wskazane w Twoim planie.
https://paperzz.com/doc/5240736/depliant-occhielli-e-ribattini-rivit-2015
Jest to rzeczywiście nit stalowy (normalny, biorąc pod uwagę siły, którym będą przechodzić), ale bądź ostrożny lub bouteroll: potrzebujesz odpowiednich narzędzi, w przeciwnym razie uszkodzisz klapy, które są częściami dość obciążonymi. Jeśli dobrze zrozumiałem montaż, nity muszą pracować zasadniczo na ścinanie jak kołki. Pozostałe części są połączone śrubowymi. Ponieważ w prętach śrubowych jest luz, nity zapobiegają poluzowaniu się części i poluzowaniu (i musisz udać się do krów). W ten sposób działają zgodnie ze swoim przeznaczeniem, tylko przy ściskaniu, a nity przy ścinaniu i przypadkowo przy mocowaniu.
Uwaga: w innym miejscu dokumentu muszą znajdować się referencje od nitów