Mam problem z obliczeniami masy. Kiedy zmieniam materiał (bez względu na to, jakiego materiału używam), jest on stosowany do mojej części, ale gęstość nie jest aktualizowana do obliczeń masy.
Czy wiesz, czy istnieje opcja lub właściwość, którą można zaktualizować, tak aby gęstość była zgodna z gęstością materiału? Albo czy istnieje opcja naprawy części? Myślę, że problem pochodzi ode mnie, może być uszkodzony.
Aby mieć pewność, że masa jest zaktualizowana, czy można sprawdzić, czy w zakładce "zastąp właściwości masy..." że te trzy pola są prawidłowo odznaczone. (zwłaszcza ten pierwszy)
Sprawdź, czy Twoja " Część " nie ma, przez przypadek, materiałów związanych bezpośrednio z Ciałami
Rozwiń listę części spawanych (Dzieje się tak często w przypadku komponentów importowanych lub konwertowanych z innych formatów 3D). Podobnie jak w przypadku materiałów spawanych mechanicznie, istnieje możliwość wymuszenia niektórych profili materiałami innymi niż deklarowany w szybie konstrukcyjnym.
Przykład: Głównym materiałem jest E24 (RAL 7036), ale kwadratowy profil 80x80x4 jest " wymuszony " ze stali nierdzewnej 304L.
W tym przypadku kliknięcie prawym przyciskiem myszy na ciało pozwala usunąć materiał z ciała (domyślnie będzie to materiał " Ogólne " zadeklarowany w twoim drzewie budowy.
Nie ma innego pomysłu, czy patrzyłeś, czy materia jest przypisana ciału (por. @Maclane ) Jeśli nie, czy możesz podzielić się swoim kawałkiem? Albo jaka wersja SW? (może błąd SW...)
Dziękuję za odpowiedzi, ale część składa się z pojedynczego korpusu objętościowego z usunięciem materii przez ciało powierzchniowe, zmiana materii odbywa się prawidłowo na ciele objętościowym i żadna materia nie jest przypisana do ciała powierzchniowego.
Nie mogę udostępnić udziału Używamy oprogramowania SW 2019, a ja przetestowałem je z oprogramowaniem SW 2022. i nie mogę znaleźć rozwiązania.
W międzyczasie odtworzyliśmy udział, aby uniknąć tego problemu.
To oczywiste Zwróciłem na to uwagę w związku z faktem, że żadna materia nie była przymocowana do korpusu powierzchniowego i że w związku z tym problem nie pochodził stamtąd.
Witam @tous Ze swojej strony mam dwie uwagi 1, właściwości gęstość 7,9 g / cm3, masa i objętość części są prawidłowe. 2, ten materiał nie jest dostępny w mojej bazie danych standardów sw, wyobrażam sobie, że go pobrałeś lub stworzyłeś, może to być skąd pochodzi problem w oknie opcji!
Rzeczywiście, jest to materiał, który sami stworzyliśmy. I problem nie pojawia się w przypadku innych części, które go używają. Ale bez względu na to, jakiego materiału użyjemy dla tej części, właściwość material zostanie zaktualizowana, ale nie gęstość w oknie właściwości masy
Witam Właśnie zrobiłem manip (SW 2019 SP5.0), nie ma problemu, gęstość, a także inne właściwości materiału, są dobrze zaktualizowane przy zmianie. Kliknij prawym przyciskiem myszy wiersz materiału w Menedżerze funkcji i edytuj materiał. Po wybraniu nowego materiału nie zapomnij kliknąć Zastosuj, a nie Zamknij, w przeciwnym razie zmiana nie zostanie uwzględniona. Poza tym, ale myślę, że już o tym pomyślałeś, nie widzę, poza błędem, co może powodować ten błąd. Pozdrowienia
Witam Tak, myślę, że w tym pliku jest błąd, ponieważ ten problem występuje tylko w tej części. Na razie po prostu odtworzyliśmy część bez rozwiązywania problemu.