Witam
Pracując z PDM, skonfigurowaliśmy działania, gdy plik przechodzi z jednego stanu do drugiego, na przykład: tworzenie pliku PDF, przenoszenie CAD z jednego folderu do drugiego itp.
Problem polega na przenoszeniu CAD z jednego folderu do drugiego, teoretycznie jego działanie wygląda następująco:
- Wysyłanie plików CAD do naszej pętli walidacji
- Walidacja plików przez walidatory
- Przenoszenie CAD (3D+2D) z folderu projektu do folderu ACTIVE
- Zmień stan, aby zablokować pliki (nie można wyodrębnić)
Z wyjątkiem sytuacji, gdy plik, który jest poddawany operacji, jest używany w złożeniu, które samo jest wyodrębniane na innym komputerze, przenoszenie nie może zostać przeprowadzone, a plik CAD pozostaje w oryginalnym folderze.
To, co mogłoby rozwiązać ten problem, to działanie jak harmonogram zadań, chodzi o to, aby:
- Tworzenie zadania podczas walidacji
- Wywołanie zadania w pustym miejscu (gdy wszystkie pliki są zarchiwizowane), jeśli nie można go później ponownie uruchomić (D+1 lub +2)
Szukam więc jakichś rozwiązań, narzędzi, które już istnieją, przechodzę przez makro z arkuszem kalkulacyjnym excel itp.....
Z góry dziękujemy za Twoją opinię,
Miłego dnia wszystkim,
Juliański.
Witam
może jest jakieś rozwiązanie z funkcją "Wklej Paratgé", to tylko pomysł, nie zagłębiałem się w temat
Pozdrowienia.
Witam
Jestem zainteresowany rozwiązaniem również tego problemu, napotykając tę samą przeszkodę.
Z ciekawości, jak przenosisz pliki? Ręcznie (wytnij/wklej) czy poprzez wysyłkę?
To prawda, że narzędzie do planowania zadań byłoby bardzo przydatne!
Witam
Nie widzę zbyt wielu rozwiązań Twojego problemu.
Raczej zmieniałem zasadę.
- Podczas walidacji dodaję/modyfikuję parametr "A_Archiver" = "TAK" za pośrednictwem PDM. Nie blokuje to tworzenia pliku PDF i korzystania z niego.
- za pomocą harmonogramu zadań (w nocy) i makra sprawdzam wszystkie pliki markerem i przenoszę je.
- Przede wszystkim nie zapomnij ponownie zmodyfikować parametru "A_Archiver" = "NIE"
Jeśli wszyscy dobrze zagrają w grę i zarchiwizują pracę, nie powinno być więcej problemów.
Witam
Mam małe pytanie z mojej osobistej ciekawości, dlaczego miałbym chcieć przenosić pliki, gdy zmienia się stan?
Pozdrowienia
Cze wszystkim
Odpowiedzi na Twoje pytania poniżej:
romain.jouanny , obecnie używamy Dispatch, ale gdy to nie działa, przenosimy plik ręcznie.
Todesco , tak to może być rozwiązanie, nie myślałem o użyciu zmiennej w PDM i połączeniu planera + makra, jak tylko będę miał trochę czasu pogłębię temat dziękuję ;)
D.Roger , robimy to, ponieważ pozwala nam to zablokować pliki na końcu projektu, gdy trafi on do produkcji i wizualnie scentralizować pliki w jednym miejscu.
Dziękuję za odpowiedzi.
Witam
Mieliśmy ten sam problem i aby go naprawić, odznaczyliśmy opcję "Plik jest otwarty w innej aplikacji".
Tę opcję można znaleźć we właściwościach użytkownika, a następnie w ostrzeżeniach.
Możesz wybrać tę opcję w 4 różnych operacjach: Archiwizuj; Zmień stan; Zdefiniuj rewizję; Ekstrakt.