Przemieszczenie promieniowe

Witam 

Szukam "martwej" objętości (część pliku z bryłami i bez funkcji), aby przesunąć cylindryczne ściany w kierunku promieniowym i kierunku. 

Na powierzchniach cylindrycznych znajdują się bossogi, które muszą podążać za przemieszczeniem, bez ruchomych wymiarów, tylko położenia.

W załączeniu zrobiłem mały szkic.

Dzięki funkcji "przesuń twarz" udało mi się poruszać osiowo, ale nie promieniowo. 

Czy masz sztuczkę bez przechodzenia przez rozpoznawanie funkcji.

Klasa A+

deplacer_radialement.docx

Witam

Dlaczego nie "przesunąć twarzy" i "nie zagęścić"?

1 polubienie

Witam

W twoim przypadku podzieliłbym części, które chcesz przenieść, a następnie użyłbym przesunięcia, skopiował ciała i wypełniłbym dziurę pozostawioną przez starą lokację 

Zobacz załącznik SW 2016

deplacement_radial.sldprt
3 polubienia

Polecam funkcję "przesuń twarz" z trybem ruchu "shift".

Wstaw/Powierzchnia/Przesuń... lub w narzędziu do formowania

1 polubienie

MaD, dziękuję za przykład, ale szukam zwiększenia średnicy ciała. Na twoim przykładzie, jak można zwiększyć średnicę przy odpowiednim przesuwaniu piasty.

Pierre S, jak powiedziałem w mojej wiadomości, nie wiem, jak przesunąć/zwiększyć cylindryczną powierzchnię na promieniu za pomocą funkcji przesuwania powierzchni. Zasadniczo staram się zwiększyć średnicę pomieszczenia. Czy możesz do mnie podejść? Dziękuję

Pomimo Twojej prośby

Musisz przejść przez rozpoznanie funkcji 

Wydaje mi się, że będzie to łatwiejsze 

@+

2 polubienia

Oto kilka rozwiązań z powierzchniami offsetowymi...

Edycja: Metoda Stone S działa, jeśli nie ma promienia skojarzonego z powierzchniami, które mają być przesunięte. Podobne pytanie zadawałem już wcześniej, najlepszą odpowiedzią było skorzystanie z FeatureWorks.

2017-06-07_at_14-14-28.mp4
2 polubienia

Zabawa za pomocą narzędzia do skalowania lub zabawa tylko z dwoma współrzędnymi

Jak mówi a.leblanc, możesz spróbować za pomocą FeatureWorks rozpoznać promienie i objętości, które musisz przesunąć.

1 polubienie

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/l-importation-de-fichiers-neutre-solidworks

@+

Szablon jest zbyt złożony dla funkcji działa funkcja. 

Myślę, że nie mam innego wyjścia, jak tylko poświęcić na to dużo czasu i skorzystać z kilku różnych funkcji, aby to osiągnąć. :(((

Praca z powierzchniami nigdy nie jest łatwa, ale łącząc metody @Leblanc i @Mad, w Twoim przypadku powinna być dość prosta:
- przesunąć ściany cylindryczne (aby zwiększyć promień), a następnie usunąć stare powierzchnie  (za pomocą funkcji "usuń powierzchnię");
- Przesuń obiekty powierzchniowe, aby podążały za domostami.

1 polubienie

Nie ma prostego rozwiązania w jednej funkcji, na co liczyłem...

Korzystałem z wielu funkcji i uważam, że wygląda to bardzo DIY i niezbyt profesjonalnie :((.

W każdym razie dziękuję za podanie mi kilku tropów 

1 polubienie

Pracując nad martwą objętością, z konieczności wychodzimy poza czyste pole działania SW (lub dowolnego oprogramowania 3D tego samego rodzaju), a więc "majstrujemy".

2 polubienia