Korzystam ze złożenia Solidworks 2016 z kilkoma podzespołami. Chcę przenieść wiele części z jednego zespołu do innego podzespołu. Chciałbym przeciągnąć je wszystkie razem i uniknąć brania ich jeden po drugim. Próbowałem za pomocą Control i przeciągnięcia, ale to nie działa.
Czy jest jakiś inny sposób niż wsunięcie ich jeden po drugim ?
Tworzysz podzespół ze swoimi częściami, wstawiasz go do wybranego zespołu, a następnie po wejściu do zespołu rozbijasz swój "nowy" podzespół. Z drugiej strony, prawdopodobnie będziesz musiał ponownie ustawić swoje ograniczenia.
Dostępnych jest kilka metod, ze swojej strony wykonuję następującą manipulację: Musisz zapisać zespół jako część, a następnie możesz scalić się z częścią za pomocą funkcji "Połącz / Dodaj".
Inną metodą, nieco bardziej kłopotliwą niż poprzednia, byłoby rozpoczęcie od stworzenia części, a następnie stworzenie kolejnej w celu wykonania zespołu (przypadku złożenia, które chcemy przekształcić w część). Stamtąd wstaw nową pustą część (wstaw > nową część), aby edytować ją zgodnie z kontekstem. Następnie wstaw > funkcje > dołączyć ; Wybrać bryły do scalenia. Ta metoda ma tę zaletę, że zachowuje ograniczenia.
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.
Wydaje mi się, że to działa, jeśli części są następujące po sobie w drzewie (a więc wybór z przesunięciem, a nie kontrolą).
W przeciwnym razie, podobnie jak G.
Na zakończenie powstaną głównie próby pilotażowe. W przeciwnym razie, aby zachować wiązania, jak najwięcej wiązań dotyczących tych części musi znajdować się tylko między tymi częściami. Aby wykonać tymczasowy montaż: wybierz części (ewentualnie ustaw je kolejno w drzewie dla większej wygody), kliknij prawym przyciskiem myszy "utwórz podzespół".