Rozłożona belka, spawane profile konstrukcyjne wygięte do układania na płasko

Cze wszystkim

Mam całą ramę wykonaną w konstrukcji spawanej (IPE140), niektóre belki są szkicowane na łuku, bo będą musiały być wygięte. Muszę jednak być w stanie wydobyć natężenia przepływu z " wiązek ", aby wysłać je do lasera rurowego (przed zgięciem)

Moje pytanie:
Jak rozwijać, rozwijać, deminować, ..., w skrócie: spłaszczyć zakrzywiony profil, aby wygenerować liniowy krok ciała?

Podaję uproszczony przykład:

Wieszak UPE do rozłożenia. SLDPRT (259.0 KB)
Wieszak UPE do rozłożenia. Oczyszczalnia ścieków (306.6 KB)

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Witam
Nie jest to możliwe bez przejścia przez moduł z blachy, ale to nie miałoby znaczenia w twoim przypadku.
Gdy wysyłamy gięcie belek lub inne profile do podwykonawcy, podwykonawcy wystarczy krok lub nawet sam plan 2D. To on zarządza i to on bierze odpowiedzialność za zgodność dostarczonej części z planem. Wszystkie "giętarki" mają swoje metody ze sterowaniem numerycznym lub bez.
Miłego dnia

Witam;

Zgadzam się z @Le_Bidule (to dziwne zdanie...).

• Najprostszym sposobem jest przekształcenie brył w arkusz blachy.
  • U nas wysyłamy naszej giętarce tylko plan naszego gotowego elementu, nie rozkładamy go (lub z dopiskiem "tylko do informacji"). To od dostawcy zależy, czy dostosuje Vé i promienie gięcia do swojego materiału (nie wspominając o stratach w fałdach, wydłużeniach itp.).

Pozdrowienia.

1 polubienie

To samo tyczy się nas, ponieważ tylko gotowy element podwykonawca udaje się następnie rozwijać zgodnie ze swoimi narzędziami i oprogramowaniem.

Witam @icome

Cieszę się, że znów jesteś z nami :grinning:

Aby przynajmniej mieć wyobrażenie o zryczałtowanych natężeniach przepływu, proponuję następujące rozwiązanie.
Dla twojego problemu i tylko dla tego, kim są IPE, wykonaj krzywą na teoretycznym położeniu neutralnego włókna, a następnie wykonaj skanowanie profilu IPE.
Za pomocą funkcji trajektorii, a następnie wymiarowania długości trajektorii, otrzymujesz długość podobną do włókna neutralnego.

Powinno to utrzymać, jeśli kąty krzywizny nie przekraczają 45°, po przekroczeniu których wąski kamień staje się ostrą materią. (Solidworks nie oblicza skurczu w tym konkretnym przypadku AMHA

Przepraszam, że nie mogę ci więcej pomóc.

To powiedziawszy, chciałbym poznać opinię @ac_cobra_427 na temat problemu kurczenia się, a także na temat usuwania materiału przez laser, ale poprzez umieszczenie trajektorii w stosunku do ???

Pozdrowienia

1 polubienie

Kolejna mała precyzja, LASERTUBE obrabia rury, ale nie wiązki, o ile mi wiadomo.
Rozwiązaniem dla otworów i podłużnych jest frezowanie, raczej przed gięciem, zależy to trochę od precyzji ich położenia.
Pozdrawiam

Witaj @Zozo_mp

Rzeczywiście, giętarka zrobi to znacznie lepiej!
Ale to jest przykład dla wewnętrznej fabryki i do pchnięcia odbicia w solidworks!

Przechodzenie przez moduł blachy mi nie odpowiada "UPE lub UPN" = niestała grubość.

Próbowałem hacków za pomocą funkcji deformacji giętki, ale nie byłem w stanie uzyskać prostej belki!

Rozwiązaniem może okazać się wykonanie PRS-a z 3 arkuszy wykonanych z modułem blachowym i zmontowanych, co pozwoli na ich rozłożenie i docelowo wykonanie dxf dla lasera.
Zobaczmy, co myśli społeczność
Pozdrawiam

Jeśli naprawdę chcesz rozwinąć swój profil, na stronie internetowej Visiativ znajduje się (stary) samouczek:
https://mycad.visiativ.com/contenu/astuce-pour-déplier-un-fer-rond-0

Pozdrowienia.

Witam

Spójrz na moje części do lasertube, jeśli może ci pomóc.
W starej firmie, w której pracowałem, mieliśmy nasze maszyny do gięcia profili, co było dużą zaletą dla pracowników w boksie.
Tworzenie zagiętej, a następnie wygiętej części arkusza blachy. SLDPRT (397.2 KB)
rama rurowa 30x30x2 w blasze.sldprt (317.0 Kb)
tutaj 30x30x3 blacha a135deg.sldprt (186.7 KB)
Jak zrobić rozkładaną cewkę według konfiguracji. SLDPRT (6.8 MB)

1 polubienie

W przypadku IPE/IPN należy udać się w przeciwnym kierunku; wykonać prostokątny profil, który się rozwija, następnie usuń materiał z otworów, a następnie usuń materiał z profilu, patrz PJ
Rozkładany numer UPN. SLDPRT (236.8 KB)

2 polubienia

Przejście przez moduł z blachy jest więc nieuniknione...
Niemniej jednak fajna sztuczka dla rozłożonego UPN!

Niestety, jeśli weźmie się pod uwagę od samego początku procesu projektowego, traci się wszystkie zalety funkcji konstrukcji spawanej.

Dziękujemy za udział @ac_cobra_427

1 polubienie

Istnieje również możliwość usunięcia zakrzywionego obszaru, dodania wyciągnięcia profilu UPN o rozwiniętej długości zakrzywionej części i przesunięcia korpusu z ograniczeniem, aby umieścić go z powrotem na końcu.
To nadal dobry duży hack, ale funkcjonalny:
image

W każdym razie nie ma prostego rozwiązania, aby to rozłożyć, przejdzie to przez pole " Hack +++ "! :rofl:

1 polubienie

@sbadenis

Masz rację, "Hack" jest najlepszym inżynierem na świecie. (Jestem sporym podróżnikiem, zapewniam Was, że jest to uniwersalność, która w wielu przypadkach ratuje sytuację).

Powinien zostać wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
Potrzebny byłby duży plac lub tablica pamiątkowa z doroczną rocznicą.

Moglibyśmy również oddać hołd lokalnym demerdologom, którzy wdrażają zasady włamania.

Cdlt powiedział:

Witam
dlaczego nie wykorzystać właściwości " Długość " profili spawanych mechanicznie?

Następnie w nomenklaturze pobierz i dodaj oddzielne długości obszarów prostych i zakrzywionych.
image
W moim przykładzie 2x1000+1x488,69=2488,69mm
Nigdy nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że jest całkiem dokładny. Nie wiem, czy możemy mieć całkowitą długość (bez rozkładu). To musi wystarczyć, jeśli celem jest uzyskanie natężenia przepływu przed gięciem.

Znalazłem sposób, aby uzyskać całkowite LG bez rozkładu. Musisz sprawdzić połączenie segmentów.
Podczas tworzenia konstrukcji spawanej należy zaznaczyć to pole

Otrzymujemy całkowite lg bezpośrednio

Nie wiem, czy to jest pożądany rezultat.