@jpai, następnym razem dołącz natywny plik SolidWorks (jeśli oczywiście nie ma pojęcia poufności !!), a zobaczysz, jakby za dotknięciem "magii" część wróci do Ciebie w stanie rozłożonym w czasie krótszym niż 2 !!!! Lynkoa = dziesięć razy szybszy niż Chronopost!!!
@Lucas, mam funkcję blachy, muszę tylko nauczyć się z niej korzystać :P
@ jfaradon, rzeczywiście filtr składa się z 3 części. Dno zostanie przyspawane po nawinięciu arkusza w kształcie stożka, a część cylindryczna przestanie istnieć, zostanie zastąpiona kołnierzem, który następnie zostanie przyspawany do stożka.
@Bart, tak to jest to, czego chcę. Ale do mojego szczegółowego planu potrzebuję obu wersji... zwijane (spawane) i rozkładane :)
Narysowałem część z funkcją zamiatania blachy, czyli nikel.
Z drugiej strony, ta funkcja nie istnieje w solidworks 2012, będziesz musiał ją przekonwertować z formatu parasolid, do formatu sw2012, a następnie do arkusza blachy. Co nie mam wątpliwości, nie powinno sprawić Wam problemów =)
Powodzenia!
PS: Dla wszystkich informacji, funkcja zamiatania arkusza nie zarządza "rozkładaniem" i usuwaniem materiału.
Zbyt często polegamy na funkcjach CAD nawet w prostych sprawach. Spędzamy więcej czasu na szukaniu sposobu na manipulację w CAD, niż na wykonywanie obliczeń w stary sposób.