Rozłożone ze skręconego naczynia

Witaj społeczność!

Chciałbym rozłożyć płaskie żelazko skręcone pod kątem 90° na każdym końcu. (patrz PC)

Sztuczka na zamianę objętości na blachę?

W przeciwnym razie, jak to wszystko przerysować w blasze?

Nie udało mi się zaimplementować funkcji "zagięcia przejściowego" i "konwersji na blachę"

(solidworks 2019 SP4)

Dziękuję

biellette_a_deplier.jpg

Jeśli masz wersję premium, masz funkcję Surface Flattened, która powinna działać idealnie dla Twojej prośby :) 

3 polubienia

Dziękuję Alexandre,

Z drugiej strony wynik nie jest świetny:

Witam.Tak, to normalne, pracujesz nad rozciąganiem materiału

Poprawny!

To jest właśnie mój problem!

Jak znaleźć rozłożony, aby móc ponownie uruchomić przepływ w prostownicy 30x3mm?!

Blokuję!

Nie jestem pewien, czy da się to zrobić!  

Witam

Czy ustawiłeś dokładność na wysoką?

Tak, ale nie lepiej!

Myślę, że musimy spojrzeć na problem z drugiej strony. Zacznij od naczynia i przekręć je na każdym końcu.

W przeciwnym razie niemożliwe jest uzyskanie rozłożonego w płaskim żelazku o jednolitej szerokości.

1 polubienie

Witam

Potrzebujesz mieć rozłożoną ramę z dużą precyzją? czy też potrzebujesz reprezentacji wygiętej części, aby wykonać swój zespół SW?

Witaj Icome

Widzę twoją trudność, jak z SW podchodzisz do skręcania.

Znam funkcję flex, która na to pozwala: z tą różnicą, że ta sama część w prawdziwym życiu nie będzie popularna.

Jedynym sposobem, jaki znalazłem, było skręcenie go z wygładzeniem, a następnie zmierzenie linii, które służyły jako dość łatwa linia prowadząca. Następnie  tworzę płaski kawałek do cięcia. Ten, który jest skręcony, może składać się z dwóch części lub ten sam z konfiguracją jest używany do MEP.

@GT22 rozwiązał ten problem na zakręcie nieco bardziej skomplikowanym niż ten, w tym sensie, że finisz nie znajdował się na tej samej płaszczyźnie.

W każdym razie z doświadczenia wiem, że w zależności od sposobu pracy w warsztacie (na gorąco lub na zimno)  z narzędziami lub bez: trudno jest uzyskać powtarzalność z tolerancją mniejszą niż 2 lub 3 mm. Jeśli chcesz uzyskać precyzyjny wymiar odległości od środka, musisz zrobić narzędzie do skręcania, nawet proste. Następnie dostosuj długość wycięcia, jak wskazano powyżej.

Opowiedz nam więcej o tym, czym zajmują się warsztaty, a zwłaszcza o tym, jak wykonujesz swój twist z SW.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, majstruję przy 2 plikach (jeden skręcony z przybliżonymi przejściami, drugi płaski o przybliżonej długości)

Nie jestem na dziesiątym w tym utworze i jak zwykle warsztat da z siebie wszystko, dając z siebie wszystko!

Traktuję to bardziej jako ćwiczenie ze stylu! i mam wrażenie, że Solidworks nie pozwala na wykonanie tej ultra prostej części w czysty sposób. Szkoda!

1 polubienie

Spróbuj stworzyć swój pokój za pomocą skanowania woluminu 

aby zapewnić taką samą szerokość i grubość na całym obrabianym przedmiocie

Będziesz musiał zwiększyć promienie, aby uzyskać bardziej miękki skręt

A wtedy będziesz w stanie w teorii i w praktyce uzyskać dobre rozwinięcie 

@+ ;-)

1 polubienie

Biorąc pod uwagę to, co mówisz i elastyczność cennych demerdologów w warsztacie , to funkcja gięcia wykona najlepszą pracę, a zwłaszcza bardzo szybko.

Nakręciłem film na temat tej funkcji gięcia , jeśli przypadkiem nie używasz jej często ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jeśli masz niewielki margines na poziomie tolerancji reprezentacji, możesz użyć funkcji Zgięcie,

Rysujesz swoją teoretyczną część na płasko, a następnie ją przekręcasz, to jest coś, co regularnie robię na częściach aspektowych.

edit: Właśnie zobaczyłem, że jest druga strona z odpowiedziami :-)
+ 1 dla rozwiązania @ZoZo_mp