Witaj społeczność blacharska Solidworks (straciłem już 90% forumowiczów...)
W załączeniu jest wygięta blacha (dokładnie wygięta), po przecięciu na rurze mam wycięcie.
W jaki sposób podczas depilacji uzyskuje się kształt, jaki powstaje w wyniku usunięcia materiału? (po jednej stronie powinny znajdować się ukryte krawędzie, a po drugiej widoczne w stanie rozwiniętym na górnej i dolnej powierzchni złożonego arkusza)
W stanie rozłożonym wydaje się, że bryła jest normalna do blachy, czego w tym przypadku nie chcę.
Jest to normalne zachowanie w przypadku cięcia za pomocą lasera lub plazmy 2D, jeśli pracujesz z cięciem 3D, możesz produkować z cięciem ukośnym na polu arkusza.
Dzieje się tak, że na tym samym planie autocad 2D umieszczamy zarówno zewnętrzne cięcie blachy, jak i prognozy szlifowania, tak aby po wygięciu blacha pasowała do rury. (patrz dokument na końcu)
Rozumiem, że SW w swojej funkcji blachy tnie krawędzie prosto, jak wychodzi z oxy, ale wtedy jak uzyskać rozłożony inaczej niż z modułem z blachy?
Kiedy rozłożysz część bez normalnego usuwania materiału i rozwiniesz stan rozłożony, kliknij prawym przyciskiem myszy stan rozłożony1 , a następnie edytuj wygląd funkcji i pobaw się dostępnymi opcjami, aby zobaczyć, jak to wygląda. Chciałbym przetestować twoją część, ale jestem pod 2017 rokiem :-(
Normalnie można usunąć materiał z płaszczyzny, która byłaby styczna do zakrzywionej części. (Jakbyś robił frezowanie przeróbkowe.)
Czy możesz opublikować swój kawałek, mam wersję z 2019 roku, która otwiera wszystko! Sprawdzę, czy to, co oferuję, sprawdza się w momencie spłaszczania, a zwłaszcza przy cięciu laserowym.
W każdym razie, w zależności od tego, jak ginasz w warsztacie (walcowanie lub tłoczenie), będziesz miał szczelinę, chociaż usuwanie materiału nie jest zbyt blisko krawędzi.
Witam, nie jestem profesjonalistą w SW, ale na pierwszy rzut oka aplikacja w tym przypadku rozkłada się poprawnie w pełnej blasze, ale nie jest dobrze w częściowej
w widoku po lewej stronie (częściowo) w widoku po prawej stronie (cały arkusz).
Postaram się więc go odłupać, biorąc pod uwagę, że moje pożądane wycięcie znajduje się wewnątrz kawałka, a następnie usunę to, co jest dodatkowe do zobaczenia.
Informuj nas na bieżąco o wybranym przez Ciebie rozwiązaniu.
Bo uwaga, to, co otrzymasz w teorii z SW, niezależnie od tego, jakie rozwiązanie wybierzesz, nie będzie do końca takie samo, jeśli wykonasz laserowe cięcie płaskie, jak gdybyś robił to usuwając materiał po gięciu. Ale biorąc pod uwagę, że rura na pewno zostanie przyspawana "nie ma problemu", a tym bardziej, jeśli jest to tylko prześwit przejścia.
Zawsze myślę o porównaniu obróbki skrawaniem lub cięcia laserowego według pożądanej precyzji.
Pozdrowienia
PS: Jeśli chodzi o przejścia rurowe na EPR Flamanville to lepiej być precyzyjnym (hihihi)
Lynkoa mnie, czy moje pytanie "Rozłożone prawdziwe po cięciu" można zamknąć?
Przyznaję, że nie...
Przypomnienie faktów: Stan rozłożony pokazuje prawidłowe odwzorowanie cięcia w przypadku kształtu przechodzącego przez cały materiał, ale nie w przypadku końca arkusza (SW prostuje blachę z normalnymi krawędziami na końcu).
Czy ktoś ma rozwiązanie w trybie blachy? Próbowałem wszystkich konfiguracji, przechodząc do opcji modułu blachy zaznaczając/odznaczając proponowane funkcje, ale bez powodzenia.
@gt22 zaproponujesz rozwiązanie w trybie powierzchniowym. Czy możesz mi powiedzieć swoją odpowiedź i jak uzyskać rozłożone złożenie? Jeśli mógłbyś wysłać mi swój plik .prt, byłoby idealnie.