Rozłożona blacha tłoczona

Witaj Nico,

O ile się nie mylę, nie ma możliwości rozłożenia wytłoczonej części.
Ale myślę, że ktoś znajdzie rozwiązanie.
Powodzenia, @+.
AR.

1 polubienie

Witam

Możliwe jest wykonanie spłaszczania za pomocą powierzchni:
Przesuń powierzchnię do 0, użyj funkcji spłaszczania powierzchni ( Spłaszczanie powierzchni - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS), a następnie odtwórz arkusz blachy za pomocą funkcji pogrubiania.

3 polubienia

Do odpowiedzi @Silver_Surfer dodałbym dużą niepewność co do realności opracowanego, która zależy od maszyny i użytych narzędzi, a więc w ogóle od osoby, która wykonuje daną część. (w przypadku podwykonawcy) Wewnętrzna wizja z osobą, która wykonuje część, jeśli to konieczne, aby przesunąć powierzchnię, ma neutralne włókno lub nie.

4 polubienia

Próbowałem już z funkcją płaskiej powierzchni, ale zmienia ona wszystko za mnie i nie wiem, jak mogę stworzyć mój stempel/matrycę z taką przesuniętą powierzchnią.
Albo zrobię to źle, albo to, co chcę zrobić, nie jest możliwe i będę musiał odtworzyć przeróbkę obróbki po tłoczeniu

.

A może jest to po prostu narzędzie, które nie nadaje się do rozłożenia tłoczenia w prawdziwy sposób

2 polubienia

Czy istnieje możliwość udostępnienia pliku części?
@sbadenis słusznie, zawsze istnieje niepewność co do rozwoju sytuacji. To środek uśmierzający, zgadzamy się.

1 polubienie

Tak oczywiście, w załączeniu znajduje się plik.
opieczętowany test. SLDPRT (938.9 KB)

Witam

Teoretycznie rozłożona część odpowiada tej przed funkcją stemplowania, ale jak poradzić sobie z utratą grubości w wyniku rozciągania, to coś innego.
Nie wiem, czy SW generuje różne grubości, z pamięci grubość pozostaje stała, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest.

1 polubienie

Tak, w tym miejscu zadaję sobie pytanie, myślę, że rozciąganie generuje ewolucyjną grubość, ale SolidWorks nie powinien sobie z tym problemem radzić

Będąc funkcją powierzchni (bez grubości); Rozbieżność jest – moim zdaniem – normalna, logiczna.
W zależności od krawędzi wybranej w operacji spłaszczania, orientacja płaskiej powierzchni zmieni się:

W tym przypadku, zamiast przechodzić przez funkcję spłaszczonej powierzchni, być może odzyskanie sylwetki image za pomocą prostego wyciągnięcia przyniesie pożądany rezultat:

1 polubienie

Wyłączając funkcję stemplowania, nie otrzymujemy tego samego?

1 polubienie

Dla mnie da mi to wynik na płasko, przed stemplowaniem mojej blachy

Nie, nie do końca, ale śledząc w inny sposób, jest to rzeczywiście możliwe.

1 polubienie

Nie jestem specjalistą od blachy, ale cięcie nie odbywa się po tłoczeniu?

1 polubienie

Tutaj nigdy nie robimy tłoczenia, a jedynie gięcie.
Zastanawiam się, czy to jest jak składanie, tniemy i stemplujemy. A następnie grubość arkusza będzie się zmieniać wraz z rozciąganiem.
Albo stemplujemy, a potem tniemy.
Dowiem się, w którym przypadku złożyć wniosek.
W każdym razie dziękuję za pomoc.

Jest inny sposób tłoczenia, czyli 1 narzędzie, które jest stemplowane blachą, która została już wycięta.
albo blacha, która jest tłoczona, a następnie 2. narzędzie / prasa, która przychodzi do cięcia (może to być to samo narzędzie 2-stopniowe)
lub w przypadku produkcji linii montażowej, pracując w klastrach, blacha jest zaawansowana, 1. naciśnij 1. formę, następnie jeden krok do przodu, a następnie 2. naciśnij 2. formę i tak dalej. (w klastrze, ponieważ kawałki pozostają atakowane nawzajem aż do ostatniego kroku.
Trudno znaleźć przykłady w tej dziedzinie, ale oto fajny film.

Na przykład przy drugiej 32 odbywa się tłoczenie + przycinanie/cięcie w tym samym czasie (ponieważ usuwa odpady)
Zasadniczo musisz wybierać zgodnie ze swoimi celami produkcyjnymi i maszynami.

Edit: w Twoim przypadku dodałbym 5/10mm na obrysie, który zostanie wyszczerbiony na prasie w tym samym czasie co tłoczenie.

4 polubienia

Co sprawia, że nie trzeba się rozkładać, wszystko leży w konstrukcji matryc. Nadmiar blachy jest cięty na koniec operacji.

Dziękuję za ten film instruktażowy.
Zamierzam zrobić swój wykrojnik i przebić większą blachą, a na końcu wytnę to wszystko.
Dziękuję :wink:

Wydaje się, że @FUZ3D udzielił najwłaściwszej odpowiedzi (moim zdaniem); @Nico_MPLS_28 zapomnij go tak oznaczyć!

3 polubienia

Przy projektowaniu pary stempla/matrycy konieczne będzie uwzględnienie materiału i jego właściwości.
Po otwarciu twojego 3D miałbym zastrzeżenia co do wykonalności. Ponieważ tłoczenie blachy o grubości 4mm i wykonanie promienia 10mm...
Ale może się mylę

2 polubienia