Rozłożona blacha spiralna

Nie może rozłożyć cewek o 360 °, ponieważ skok jest zbyt duży w porównaniu z różnicą Øint i ext cewki.

Zaczynając od 1/2 obrotu o 180°, nie martw się.

Zrobiłem pierwsze 2, pozwolę Ci zrobić następne!

Zasada poniżej:

saneczka-2019-11-18.sldprt

Z drugiej strony fakt robienia wszystkiego w tym samym pomieszczeniu znacznie go obciąża...

Zasadniczo wolę kroić na różne kawałki, ale możesz zrobić inaczej.

1 polubienie

Nie mogę otworzyć twojego pliku. Jestem na SW 2017, czy to dlatego?

Ale w tym przypadku, dlaczego cięcia pod kątem 288° (5 sekcji) również się nie sprawdzają? Czy jest to spowodowane wybraną przeze mnie metodą usuwania materiału? 
Dam ci wersję, którą zrobiłem w ten sposób.

toboggan.sldprt powiedział:

Dla tej metody dla każdego kawałka cewki tworzę 2 nowe szkice 3d ze szkicem z każdej helisy/spirali przekształconym w szkic 3d, a następnie skróconym i ograniczonym w stosunku do płaszczyzny (górnej płaszczyzny), a następnie za pomocą tych 2 szkiców za każdym razem, gdy tworzę zagięcie przejściowe. I nie ma problemu z rozłożonym.

2 szkice 3d 1. tury:

2 polubienia

O ile dobrze rozumiem Twoją metodę, to w każdym szkicu 3d tworzysz mały fragment spirali? 
Może nie wiem, jak użyć funkcji "konwertuj elementy", aby przekształcić spiralę w szkic 3d, ale czy zgadzamy się, że nie jest ona dynamiczna? Jeśli muszę zmienić wymiar, muszę przerabiać każdy szkic jeden po drugim (tj. w sumie kilka małych kroków). 

Bardzo dziękujemy za pomoc! 

Witam

Niekoniecznie kilka kroków, jeśli używasz zmiennych, które używają podstawowego trigo lub tabeli kontrolnej ocen (@sbadenis Ci to wyjaśni ;-) ;-) jak to zrobić za pomocą tabeli).

PS: @sbadenis bardzo duże Gratulacje (uwielbiam to) za twoją propozycję, jest super prosta i gustowna, a do tego w jednym pokoju. Po prostu fortich"

1 polubienie

Udało mi się więc zdobyć wszystko, czego chciałem! Dziękuję!!

Przyznaję, że gdybyś miał mi małą wskazówkę, aby uczynić ją dynamiczną, byłbym bardzo zainteresowany, na razie muszę przerabiać moje 10 szkiców 3d za każdym razem dla każdej modyfikacji mojej spirali. 

Dołączam swój kawałek, jeśli w ogóle. 

Jeszcze raz dziękujemy!

toboggan.sldprt powiedział:

Witam

Mały problem w twoim projekcie, 2 punkty końcowe szkicu 3d muszą znajdować się na tej samej płaszczyźnie przechodzącej przez środek rury. Aby to osiągnąć, tworzysz swoje 2-3 lub więcej płaszczyzn, a następnie ograniczasz punkty końcowe szkiców 3D na tych płaszczyznach, a ponadto powinien być dynamiczny.

Nawet jeśli jestem fanem trigo Zozo_mp,  jestem też zwolennikiem jak najmniejszego wysiłku! Pozwoliłem więc solidworks obliczyć za mnie!

2 polubienia

Oooh rozumiem!
Przeszedłem przez 5-segmentowy podział mojego szkicu 3D, ale twoja metoda pozwala później na większą modułowość! Brawo, jest super!
Trochę żmudne jest ograniczanie 20 końców części śmigła, ale wynik jest dokładnie taki, jakiego chcę!

Jeszcze raz dziękuję i gratulujemy zaproponowanej pięknej metody!

toboggan3.sldprt powiedział: