Witam
Tutaj zrobiłem rozłożony na SW 2014 do tej pory wszystko jest w porządku. Ale potem na rysunku chciałbym profil rozłożonej powierzchni zewnętrznej. Jak mogłem to zrobić?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Witam
Tutaj zrobiłem rozłożony na SW 2014 do tej pory wszystko jest w porządku. Ale potem na rysunku chciałbym profil rozłożonej powierzchni zewnętrznej. Jak mogłem to zrobić?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Witam
Współczynnik K w parametrach blachy wskazuje, gdzie znajduje się włókno neutralne:
K = 1 ----> Neutralne włókno na zewnątrz: Opracowane na zewnątrz
K=0,0001 ----> Neutralne włókno wewnątrz: Wewnętrzne rozwinięte
K=0,5 ----> Neutralne włókno w środku twojej grubości
Czy możesz powtórzyć pytanie? Mały obrazek, nie rozumiem.
Rozłożony nie ma wnętrza ani nadwozia, masz na myśli ocenę gotowego modelu? A może kostka do wizualizacji?
Witam
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz tylko zewnętrzny kontur?
Robisz konfigurację z usuniętymi irytującymi funkcjami
Rozłożony profil będzie taki sam niezależnie od tego, czy jest na zewnątrz, czy wewnątrz.
W przeciwnym razie masz funkcję "Przełącz widok", aby mieć okładzinę po drugiej stronie.
Zobacz obraz
Osobiście używam współczynnika K
Które dostosowuję w zależności od grubości mojej blachy i używanego narzędzia do gięcia.
Ogólnie
dla 15/10 biorę V 16 o promieniu 2,6, co daje ścianę K równą 0,33
Biorąc pod uwagę problemy z ubytkami w zagięciach, rozwój w wymiarze wewnętrznym lub zewnętrznym nie jest taki sam! stąd możliwość zmiany jego współczynnika K w zależności od giętarki, w zależności od grubości, zgodnie z V gięcia, materiału....
Cześć @ Walentynki
Obraz jest wart tysiąca słów
Opublikuj więc zdjęcia, abyśmy mogli zrozumieć, czego naprawdę szukasz
Dziękuję
do+ ;-)
Dla mojej informacji, jak gruby jest i przy jakiej grubości?
To jest dla tuby. Jest więc niewielka różnica między wnętrzem a zewnętrzem.
Ale wydaje się, że współczynnik K działa.
Dziękuję Wam wszystkim
Od 5/6 mm trzeba liczyć się ze stratami na zagięciach, wcześniej jest on minimalny!
Na naszej giętarce pozostawiamy współczynnik K na poziomie 0,1 do 8mm po wykonaniu próby zginania przed cięciem blachy !!
Witam
Wczoraj miałem problem, jeszcze z częściami skrzydeł mojego samolotu. Blacha ep=2mm
Kotlarz zapytał mnie, jak wykonana jest moja rozłożona tkanina: na zewnątrz, neutralne włókno czy wnętrze?
Nie bardzo wiedziałam, co mu powiedzieć. Powiedział mi, że to bardzo ważne.
Rzeczywiście, po dociekaniach odkryłem przydatność słynnego czynnika K.
Na przykład z mojej strony moje wewnętrzne rozwinięcie K=0 wynosiło 363 mm, a moje zewnętrzne rozwinięcie K=1 miało 367 mm.
Wystarczy powiedzieć, że jeśli nie będziesz ostrożny, możesz szybko znaleźć się z brakującym mm
W rzeczywistości, im wyraźniejsza krzywizna i im grubszy element, tym bardziej jest wrażliwy, a zatem ważny, jest to, jak wspomniano powyżej, to, co nazywa się utratą zagnieceń!
@+
Witam
Jeśli masz ramę typu argro czyli symetryczną ze stali nierdzewnej z 1 blachą wygiętą z 2 "symetrycznych" stron, są one zabezpieczone folią z tworzywa sztucznego z 1 strony (twarz, która będzie widoczna na maszynie)
Po rozłożeniu ważne jest, aby pokazać na zewnątrz, ponieważ podczas cięcia, jeśli zrobisz 2 identyczne arkusze na jednym z 2, folia będzie po niewłaściwej stronie
Dotyczy to również "otworów wentylacyjnych" obudów silników wykonanych metodą dziurkowania....
Z góry dziękuję za rozwiązanie
Pozdrowienia