Witam
Tło: To jest praca z blachą
Problem:
Opanowałem rozwój obróbki blach (szczególnie w rurach) w solidworks, ale napotykam ograniczenia.
Przerzuciłem się więc na catia, ponieważ kolega mówi mi, że to oprogramowanie jest w stanie to zrobić.
Chcę opracować rurkę z okrągłą podstawą, ale nie równoległą (to ostatni punkt, który jest najbardziej irytujący)
Zamodelowałem swoją część (objętościowo) pod catią, ale nigdzie nie mogę dotrzeć, nawet nie jestem pewien, czy udało mi się sprawić, by oprogramowanie zrozumiało rozpoznawanie tej części w blasze.
Czy ktokolwiek byłby w stanie przekształcić mój kawałek w blachę, a następnie go rozłożyć?
Z góry dzięki,
Umieściłem mały obrazek, aby dać wam wyobrażenie.
Thomas
tolerie.jpg
Witam
Jakie ograniczenia napotkałeś w SolidWorks?
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam
Nie widzę problemu w SW.
Podobny kawałek zrobiłem w blasze i ten rozłożony sprawdza się bardzo dobrze.
Może się mylę z problemem?
capture.jpg
Witam
Przy użyciu dobrej metody, ten arkusz można wykonać w SolidWorks:
- Albo z funkcją blachy "zagięcie przejściowe", ale w przypadku nierównoległego nie będziesz mieć linek zaczepiających
- Lub tworząc objętościowo poprzez wycinanie obszaru i przekształcanie go w blachę dzięki funkcji "wstaw zagięcia". (zobacz plik)
@+
cylinder.sldprt
1 polubienie
To jest dokładnie to, co zrobiłem, funkcja "zagniecenia przejściowego".
Swoją drogą, mówię głupią rzecz, w tym przypadku nie ma potrzeby używania żyłki haczykowej, więc wszystko jest ok!
Możesz również pobrać przykłady (SolidWorks) produkcji kotłów, które są niezwykłe. Komponenty te wykorzystują fałdy przejściowe i metodę chrupania. Istnieją przykłady przecięcia stożka/stożka, stożka cylindrycznego, zespołów w kształcie litery Y itp.
Biblioteka ta jest dostępna do bezpłatnego pobrania (tylko rejestracja) na stronie myCADservices:
http://www.mycadservices.com/store/fr/bibliotheques-3d-axemble/chaudronnerie/cao-bib-bibliotheque-exemples-chaudronnerie.html
Pozdrowienia
4 polubienia
Witam
Solidworks rozkłada się bez problemu, ale nie mam linii zagięcia
Czy twoje dwa końce odpowiadają okręgom? a nie okrąg u podstawy i elipsa u góry?
Nie mogę przeczytać twojej części, mam solidworks 2012 64bits (czy to normalne?)
Umieszczę ci cały początkowy plik
Przepraszam, formatowanie nie miało tego dawać...
Witam
JM:
Solidworks rozkłada się bez problemu, ale nie mam linii zagięcia
Jose:
Czy twoje dwa końce odpowiadają okręgom? a nie okrąg u podstawy i elipsa u góry?
Kojot:
Nie mogę przeczytać twojej części, mam solidworks 2012 64bits (czy to normalne?)
Umieszczę ci cały początkowy plik
coyote
19 Lipiec 2013 09:08
11
Witam
Rzeczywiście, jestem w 2013 roku, spróbuj z tym, który musi być jeszcze w 2012 roku.
@+
raccordement_circulaire.sldprt
Ja też jestem w 2013 roku...
Tak tak, to rzeczywiście są 2 koła, a nie okrąg i elipsa.
Utworzyłem jednak płaszczyznę kątową, aby utworzyć mój 2. okrąg.
To, czego nie rozumiem, to poziom linii zagięcia.
Rurka jest okrągła, więc nie powinna mieć żadnych zagnieceń?
Kończąc część w PJ (leju), SW reaguje dziwnie... Myślę, że musisz wysunąć kawałek, aby go ponownie przyciąć, aby mieć czystą twarz (por. Załącznik).
tremie_modif.jpg
Rzeczywiście, jeśli płaszczyzny szkicu nie są równoległe, w rozwinięciu nie pojawia się linia gięcia.
Dlatego będziesz zmuszony je utworzyć, w tym celu możesz pobrać na Lynkoa samouczek (bezpłatny) wskazujący metodę obliczania fałd przejścia:
http://www.lynkoa.com/tutos/t%C3%B4lerie-raccordement-par-transition
Myślę, że to jedyne rozwiązanie dla Ciebie.
Pozdrowienia
pli_de_transition.png
3 polubienia
Przepraszamy za opóźnienie...
Więc twoje wnioski są następujące:
W związku z tym nie jest możliwe użycie go automatycznie w solidworks Wymagana konstrukcja
Moje pierwotne pytanie brzmiało:
Wiem, że solidworks nie wie jak to zrobić "Powiedziano mi, że Catia poradzi sobie z tym sama"
Moje pytanie brzmi teraz:
Czy ktoś wie, czy Catia może to zrobić?
Z góry dziękuję
Tak, catia jest w stanie to zrobić w warsztacie
Projektowanie mechaniczne / Projektowanie konstrukcji blaszanych lub Generatywne projektowanie blach
Musisz stworzyć utwór na tym warsztacie
Następnie należy użyć funkcji Unfold Fold
Witaj Thomas.
To trochę naciągane, ale wydaje się, że jest OK
Plik znajduje się w wersji V5-6R2012.
stożkowy-uzwojenie.catpart
Plik załączony w R19
Bez użycia PartDesign (znacznie mniej naciągany niż poprzedni).
stożkowy-uzwojenie-smd.catpart
Witam, jeśli chodzi o twoje pliki, udało mi się przeczytać tylko ostatni, jestem w R20.
Wydaje mi się, że twój przekrój pochyłej płaszczyzny nie jest okręgiem, ale elipsą...
To nic wielkiego, chcę wiedzieć, jak to zrobić, to usunąć zmarszczki, nie rozumiałem, jak to się robi...
Oto, jak to wygląda z okręgami i rysowaniem (widok rozłożony)
pli-conique-smd-.zip
Otrzymałem twój plik.
Chyba nie do końca się tłumaczę, wiem, jak rozłożyć skomplikowany kształt, to, czego chcę, to linie załamania automatycznie pod catią.