Rozkładaj na fałdach zamykaj

Dobry wieczór wszystkim, czy macie rozwiązanie, aby na kawałku z kilkoma zagięciami, więc 1 z zagięciem zamknąć wymiar przyjęty do obliczeń na stycznej i nazwie, a nie na końcówce? Umieszczam zrzut ekranu dla większego zrozumienia, dziękuję za odpowiedzi
Marco.

Witam

Nie jestem pewien, czy zrozumiałem problem, ale do wyświetlenia oceny 26,04 wystarczy ustawić linię dołączenia, wybierając promień.
W stanie rysunku istnieją punkty przecięcia między powierzchniami płaskimi, które są modelowane, stąd dołączenie do elementu bardziej oddalonego od promienia części.

W przypadku rozłożonego musiałbyś zobaczyć, jak wykonany jest model 3D, może istnieć funkcja, która zniekształca wynik.
Po nie wiem czy robiłeś już tego typu część ale mam trochę wątpliwości co do jej wykonalności (albo wtedy masz konkretne narzędzie bo koniec promienia gięcia który pozostaje, ma bardzo małe prawdopodobieństwo wyjścia)

1 polubienie

Witam
Jak zauważa Cyril.f, nie rozumiem znaczenia tego pytania!

Witam;

W porównaniu z Twoim zrzutem ekranu wydaje mi się, że Twoja część nie ma grubości 2 mm...
(brak oceny grubości)
W drugim połowie, składany stół jest na grubość 2.00004 mm (!?)
Czy szkice warstw są wykonywane wewnątrz czy na zewnątrz blachy?

… Nie jest to wszystko zbyt jasne.
Czy można opublikować swoją część (określając wersję Solidworks)?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Jako TLM nie rozumiem dobrze PB, zgadzam się z Maclane'em "Niezbyt jasne to wszystko". To powiedziawszy, SW nie jest bombą z blachy, ale zrób 3 składania...! Niemniej jednak!
Jeśli chodzi o części blaszane z kolejnymi warstwami, zawsze ważne jest wypełnienie kolejności gięcia.
ABES (Układ Hamulcowy

Dobry wieczór, muszę mieć trudności z zrozumieniem się, przepraszam, postawię ci części 3D i rozwinięte,
Moje pytanie, czy istnieje sposób, aby oprogramowanie rozłożyło mnie w stosunku do stycznej i nazwało nie przez końcówkę kąta pod kątem 45°, jeśli dodam wszystkie moje zewnętrzne boki 30 + 30 + 26,04 + 26,04 minus moje straty na zakrętach w tabeli podanej jako przykład tabela daje 105,88 i nazwę nie 113,5, ponieważ oprogramowanie zaczyna się na końcu kąta, jak pokazano w zakładzie w planie i do tabeli grubości 2, ale zapisz w 200004 excelu, ponieważ składam grubość 2 z kilkoma szerokościami ve 12, 25, 16 dziękuję za odpowiedzi
Marco
składany stół. SLDPRT (346.8 KB)
składany stół rozkładany. SLDPRT (290.6 KB)

Rzeczywiście, kiedy kilka lat temu robiłem składane stoły, również napotkałem ten problem.
Aby przeciwdziałać problemowi (oprogramowanie do składania Amada w ext zaczyna się od styczności, podczas gdy SW na zamkniętych kątach zaczyna się od punktu przecięcia ext, zmierzyłem różnicę na szkicu między 2, aby dodać ją do straty na zakręcie w tabeli Excela, aby uzyskać prawidłową wartość dev.
Z naszej strony jest kilka narzędzi do pracy pod zamkniętym kątem, więc zostało to zrobione dość szybko.
Przykład tutaj przy blasze 1mm trzeba dodać 2 razy 1,68 do wartości ubytku na zgięciu:

2 polubienia

Witam
to właśnie daje mi SW z parametrami składania z opcją styczności dla złożenia pod kątem 45°.
Zobacz zrzuty ekranu.
Nie napotkano żadnych problemów. Z drugiej strony nie mam czasu na testowanie na naszej prasie krawędziowej, czy prasa krawędziowa jest prawidłowa (wydaje mi się, że mamy stemple do zamkniętych fałd).
Ale w każdym razie SW wie, jak zwymiarować fałdę / styczną krzywej zagięcia.

1 polubienie

Oto kawałek, który wykonałem z parametrami naszej blachy, zgodnie z dołączoną do nich tabelą
odc. 2 Promień 2

Pozycja1.SLDDRW (58.2 KB)
Pozycja1.SLDPRT (146.6 KB)

1 polubienie

Znajduję 103.1 ze współczynnikiem 1 K wynoszącym 0.28, czyli o około 2/10 wyższym niż twój wynik. W przypadku obróbki blach jest to poprawna tolerancja przybliżona

To jest cytat APEX. Oto fragment mojego wykładu. Korzystamy również z falcerki AMADA

1 polubienie