Witam
Chciałbym utworzyć folder do rozszyfrowania części, ale za pomocą funkcji arkusza blachy wskazuje błędy.
Najpierw używam konwersji na arkusz blachy, wybieram stronę nieruchomą.
Ale kiedy wybieram promień gięcia, mówi mi " krawędź lub ściana wybrana do zagięcia nie znajduje się po tej samej stronie co unieruchomiona ściana". Co więcej, jeśli poproszę go, aby wymienił wszystkie fałdy, nie znajdzie żadnej.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie jest to część gięta, ale tłoczona, więc nie ma możliwości jej rozłożenia z funkcją blachy.
Składanie z funkcją blachy musi być proste (za pomocą prasy krawędziowej)
Rozwiązanie utwórz dziesięciokąt (10-boczny wielokąt z 10 prostymi fałdami).
Lub zobacz, jak zrobić to w stemplowaniu (dla następnego narzędzia do stemplowania deweloperskiego)
+1 część tłoczona.
Dostępne są 2 rozwiązania:
- Albo ten, który tworzy część do twojego 3D i to od niego zależy, czy rozszyfruje... Odnaleźć rozłożone.
- Możesz też przeprojektować część od tyłu, zaczynając od rozwiniętego kształtu, do którego dodasz funkcję stemplowania. (co na początku nie jest takie proste) i w tym przypadku masz swój rozłożony i kształt narzędzia do jego stemplowania.
Bądź ostrożny, wątpię, aby SW dobrze radził sobie z deformacją spowodowaną rozciąganiem części.
Witam
A dlaczego nie w 2 częściach?
Część 1: pień stożka z krenelażem (fałda przejściowa + usuwanie materiału)
Część 2: " podkładka " na dole
A wszystkie spawane...
Przepraszam, trochę się spieszyłem, nie ma czasu na rysowanie...
Witaj a.eriaud,
Podobnie myślałem o zrobieniu tego, na razie nie można narysować tej propozycji, to pośpiech to samo ...
@+.
AR.
Dziękuję wszystkim za wasze rozwiązania.
Żeby wszystko wyjaśnić, jesteśmy firmą zajmującą się krojeniem, tniemy, uderzamy, tłoczymy na prasie części mechaniczne dla przemysłu motoryzacyjnego, rolniczego, kolejowego itp. Ta część jest symulakrum części klienta, która chce mieć sto prototypów (w cięciu i tłoczeniu). Dlatego chciałem go rozłożyć, aby wykonać prototypy na naszej wycinarce laserowej, a następnie zaprojektować narzędzie na prasie do tłoczenia. Przykro mi, że nie zamierzam zachować 2-częściowego rozwiązania.
W 1 kroku zobaczę z klientem, czy go nie rozłożył .
Do tłoczenia można uzyskać rozłożoną powierzchnię:
2022 SolidWorks - Przykład - Spłaszczanie powierzchni>%20Powierzchnia%20>%20Rozwiń.
Zobaczmy, czy daje coś poprawnego, czy nie.
To jest dokładnie ta droga, którą poszedłbym CDC Alexisa, miałem już prośbę o opracowanie ćwiartek sferycznych i dzięki tej funkcji udało mi się uzyskać wzór, dla ubytku na zagięciu prawdopodobnie konieczne będzie zrobienie testów, a uważam, że ta funkcja jest tylko w wersji Premium... ALE po utworzeniu części za pomocą tej funkcji można ją otworzyć i rozszerzyć do wersji standardowej, jeśli pochodzi z tego samego roku. Spłaszczanie powierzchni - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS
Witaj Alexis.kulling,
Oto link do małego tutoriala=>https://mycad.visiativ.com/en/node/4136081
@+.
AR.
Inny sposób na zrobienie tego, który pozostaje taki sam, jak zaproponowałem, ale zachowujesz część docelową do porównania i dostosowania rozłożonej wersji.
Jeśli się nie mylę, narzędzie do tłoczenia powinno wyglądać jak stożek z ewentualnie prętem pośrodku, aby zapobiec utknięciu obrabianego przedmiotu.
W końcu zależy to od tolerancji klienta na końcową część.
Jak tylko będę miał trochę czasu, postaram się to zrobić, przy okazji będzie to ćwiczenie ti.