Witam
Mam projekt żyrandola, który ma niski kształt jak półkula, chcę ubrać ten kształt w jakiś rodzaj 8 liści (wydruk 3D)
Chciałbym, aby kształty były rozłożone, abym mógł je wydrukować
Materiał filmowy:
Witaj @Farouk ,
Nie wiem, jak to się stało, że grałeś tę sztukę. Ale aby go rozłożyć, musiałbyś przejść przez moduł blachy, następnie przekształcić swoją część w blachę (logo ) i na koniec kliknąć rozłóż (logo
)
Z drugiej strony, jeśli jesteś na pełnym Ø bez otworu, wydaje mi się to skomplikowane. Oprogramowanie nie będzie wiedziało, od czego zacząć, a gdzie zatrzymać
Podstawowy problem polega na tym, że (część) kuli nie jest składana.
Dlaczego miałbyś chcieć je spłaszczyć, aby wykonać druk 3D?
stefbeno ma rację, nie da się rozwinąć kształtu, który nie jest możliwy do zrealizowania za pomocą giętarki lub giętarki z SW. Z drugiej strony, owszem, można wykonać kulisty kształt z blachy za pomocą procesu przemysłowego - tłoczenia lub przędzenia za pomocą tokarki - ale zapas (wymiar blachy) dla tych kształtów jest obliczany przez człowieka posiadającego know-how. Istnieją również procesy ręczne, formowanie młotkiem, koło angielskie itp.
To trochę powtarzające się pytanie na forum.
Druga rzecz, po co robić płaską część, jeśli ma to być wydrukowana w 3D?
Podgrzać go, a potem uformować? Drukujesz go w TPU? Nie musisz stawiać podpory?
Witam @coin37coin dziękuję za odpowiedź
Nie udało mi się tego zrobić w blasze, są dwa kierunki nawijania
Witam @stefbeno i @Le_Bidule i dziękuję za odpowiedzi
Szkoda, że się pomyliłem, to druk 2D (robot ramieniowy z ekstruderem na zewnątrz, materiał PLA...)
Jakoś udało mi się wydobyć rozwinięty kształt bez obliczeń, chciałem wiedzieć, czy Solidworks może dostarczyć mi bezpośrednio kształt (jeśli chodzi o arkusze)
A może istnieje inne oprogramowanie, które pozwala użyć szkicu, aby uzyskać wynik taki jak ten dla z grubsza sferycznych kształtów
Dziękuję
Może bardziej zorientowany na moduły, które traktują tkaniny i skórę, ale nie pamiętam, czy SW taki ma.
Prowadzić do kopania.
Jeśli zrobisz to w kilku ćwiartkach (zasada mapy świata), możliwe jest rozwinięcie powierzchni na powierzchni, nawet na przykład sferycznej.
Witam @ronathan i dziękuję za odpowiedź, czy jest jakaś specjalna procedura do wykonania, czy muszę znać podstawy funkcji powierzchniowych?
Dziękuję
Nie, nic specjalnego, po prostu musisz pomyśleć o podzieleniu powierzchni na kilka części i ewentualnym wykonaniu prawdziwych testów formowania. W przeciwnym razie należy użyć narzędzi powierzchni do utworzenia modelu, a następnie użyć funkcji "Powierzchnia spłaszczona"