Rozwijanie kuli/półsfery

Witam
Mam projekt żyrandola, który ma niski kształt jak półkula, chcę ubrać ten kształt w jakiś rodzaj 8 liści (wydruk 3D)
Chciałbym, aby kształty były rozłożone, abym mógł je wydrukować
Materiał filmowy:

Witaj @Farouk ,

Nie wiem, jak to się stało, że grałeś tę sztukę. Ale aby go rozłożyć, musiałbyś przejść przez moduł blachy, następnie przekształcić swoją część w blachę (logo image) i na koniec kliknąć rozłóż (logo image)
Z drugiej strony, jeśli jesteś na pełnym Ø bez otworu, wydaje mi się to skomplikowane. Oprogramowanie nie będzie wiedziało, od czego zacząć, a gdzie zatrzymać

2 polubienia

Podstawowy problem polega na tym, że (część) kuli nie jest składana.
Dlaczego miałbyś chcieć je spłaszczyć, aby wykonać druk 3D?

5 polubień

stefbeno ma rację, nie da się rozwinąć kształtu, który nie jest możliwy do zrealizowania za pomocą giętarki lub giętarki z SW. Z drugiej strony, owszem, można wykonać kulisty kształt z blachy za pomocą procesu przemysłowego - tłoczenia lub przędzenia za pomocą tokarki - ale zapas (wymiar blachy) dla tych kształtów jest obliczany przez człowieka posiadającego know-how. Istnieją również procesy ręczne, formowanie młotkiem, koło angielskie itp.
To trochę powtarzające się pytanie na forum.

Druga rzecz, po co robić płaską część, jeśli ma to być wydrukowana w 3D?
Podgrzać go, a potem uformować? Drukujesz go w TPU? Nie musisz stawiać podpory?

3 polubienia

Witam @coin37coin dziękuję za odpowiedź
Nie udało mi się tego zrobić w blasze, są dwa kierunki nawijania

Witam @stefbeno i @Le_Bidule i dziękuję za odpowiedzi
Szkoda, że się pomyliłem, to druk 2D (robot ramieniowy z ekstruderem na zewnątrz, materiał PLA...)
Jakoś udało mi się wydobyć rozwinięty kształt bez obliczeń, chciałem wiedzieć, czy Solidworks może dostarczyć mi bezpośrednio kształt (jeśli chodzi o arkusze)
A może istnieje inne oprogramowanie, które pozwala użyć szkicu, aby uzyskać wynik taki jak ten dla z grubsza sferycznych kształtów

Dziękuję

Może bardziej zorientowany na moduły, które traktują tkaniny i skórę, ale nie pamiętam, czy SW taki ma.

Prowadzić do kopania.

1 polubienie

Jeśli zrobisz to w kilku ćwiartkach (zasada mapy świata), możliwe jest rozwinięcie powierzchni na powierzchni, nawet na przykład sferycznej.

7 polubień

Witam @ronathan i dziękuję za odpowiedź, czy jest jakaś specjalna procedura do wykonania, czy muszę znać podstawy funkcji powierzchniowych?
Dziękuję

Dziękuję za odpowiedź @FUZ3D

Nie, nic specjalnego, po prostu musisz pomyśleć o podzieleniu powierzchni na kilka części i ewentualnym wykonaniu prawdziwych testów formowania. W przeciwnym razie należy użyć narzędzi powierzchni do utworzenia modelu, a następnie użyć funkcji "Powierzchnia spłaszczona"

Dziękujemy@ronathan