Rozwijanie giętego arkusza utworzonego przez wyciągnięcie proste

Witam

Mam wygiętą blachę utworzoną przez wytłaczanie objętościowe, chciałbym ją przekształcić w funkcję blachy, aby móc ją rozłożyć.

Jego kształt zmusza nas do poddania się wyciskaniu.

Blokuję jednak przejście na obróbkę blachy.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Witam

Jaka wersja SolidWorks?

A jednocześnie, gdybyś mógł dołączyć do pokoju lub wrzucić zrzut ekranu, byłoby miło...

Yves

2 polubienia

Witam

Aby przełączyć się z wyciągnięcia prostego na część arkusza blachy, należy użyć funkcji "Konwertuj na arkusz blachy"

2 polubienia

Przejdź przez funkcję wielokąta, aby wykonać wyciągnięty szkic, utwórz przekrój podłużny i

Narzędzie Przekształć w blachę i rozłóż

Witam

Jak mówi npouget, możliwe jest użycie funkcji "zamień na blachę" lub, jeśli wykonujesz kształt typu kotła (lej samowyładowczy lub inny), funkcji "wstaw składanie", wybierając krawędź, na której blacha jest otwarta.

@+

2 polubienia

Witam

Zdjęcie pomogłoby Ci również zrozumieć, dlaczego nie możesz bezpośrednio zrobić złożonego elementu.

Z góry dziękuję

Dziękuję wam wszystkim.

Przygotowuję mały przykład, który myślę, że będzie bardziej przejrzysty.

Jeśli chodzi o funkcję zamiany na blachę, znam ją tylko wtedy, gdy jej używam, klikam na twarz, ale na próbie nie ma żadnych zagięć.

Na pewno w którymś momencie musiałem o czymś zapomnieć.

Wersja oprogramowania to 2013 rok.

Z wyrazami szacunku.

1 polubienie

Proszę bardzo.

Z góry dziękuję.

bec_plateau.sldprt
1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, z grą jest to wyraźniejsze. W rzeczywistości zaokrąglenie nie jest uważane za stały promień, ponieważ szkic został wykonany na pochyłej płaszczyźnie, a wyciągnięcie proste odpowiada rzutowi. Więc SW nie może znaleźć fałdy. Funkcje konstrukcji blachowej obsługują tylko zagięcia o stałym promieniu.

Może ponownie rozważ intencje projektowe. I użyj funkcji "Wstaw fałdy", wybierając krawędź zamiast twarzy. Zobacz załączony przykład.

Pozdrowienia

bec_plateau_modif.sldprt
3 polubienia

Tak naprawdę zacząłem od twojego pokoju, w którym przerobiłem funkcję Extrusion. Usunąłem również stałą grubości w obsłudze równania. Następnie skorzystałem z funkcji "Wstaw fałdy" (jak w mojej pierwszej odpowiedzi), wybierając krawędź.

bec_plateau_1.sldprt
2 polubienia

Dziękuję jmsavoyat

Z drugiej strony, wytłaczanie i wstawianie zagięcia, rzeczywiście następuje przekształcenie w część blaszaną??

Nie do końca rozumiem to przejście.

Przepraszam.

Ale dziękuję.

Witam

Jak powiedziałem ci powyżej i jak powiedział ci jmsavoyat, musisz użyć funkcji Insert Fold na jednej z krawędzi lub ścian woluminu.

@+

1 polubienie

W pliku, który opublikowałeś, funkcja "Wstaw fałdy" nie działa (nie wiem dlaczego), ale przerabiając funkcję ze swojego szkicu, możesz zastosować funkcję (patrz obrazek). Mam nadzieję, że Ci się uda.

Pozdrowienia 

insertion_plis.png
2 polubienia

Dziękuję wam wszystkim.

Pierwszy raz korzystam z forum i nic do powiedzenia.

Miłego końca dnia dla wszystkich.

Jeszcze raz dziękuję.