Witam
Chcę umieścić szkic na tekście zwiniętym na cylindrze. Próbowałem kilku metod:
1) Wybrałem kierunek rozformowywania w funkcji nawijania: tekst wychodzi w tym kierunku.
2) Nie wybieram kierunku wyjmowania z formy (patrz zdjęcie) i dodaję szkic w odpowiedniej funkcji.
Metoda 1 jest dość łatwa, ale nie odpowiada moim specyfikacjom.
Aby spełnić te specyfikacje, musiałbym zacząć od metody 2 (wszystkie litery wychodzą w normalnym kierunku na powierzchni) z przeciągiem, który poszerza moje litery w kierunku cylindra... Ale funkcja paska działa odwrotnie: zaczyna się od podstawy liter i zmniejsza powierzchnię liter!!
Jak sprawić, by ciało poszło w drugą stronę? od góry liter do cylindra.
Z góry dziękuję za pomoc i nie wahaj się poprosić mnie o wyjaśnienia.
Kamień
image.png
Witam
Której wersji SolidWorks używasz?
Czy mógłbyś zrobić nam zrzut ekranu swojej funkcji? A może nawet podać nam przykładowy element?
Witam
Czy próbowałeś napisać wszystkie listy, czy tylko jeden? Pytam, bo być może funkcja ma problem z konkretną literą i dlatego obwinia inne.
Używam wersji z 2014 roku.
Załączyłem plik. Możesz zobaczyć problem, włączając i wyłączając wersję roboczą 9.
Na przykład litera "E" jest zwężona, podczas gdy lewa litera "T" jest poszerzona w górnej części i zwężona w dolnej części...
test.sldprt
Witam
Czy wypróbowałeś już funkcję szefa/gładkiej podstawy?
Dlaczego warto wybrać zawijanie tekstu
Szkic na osi twoich części (środkowe ujęcie)
Napis na tym szkicu
Natryskiwanie na powierzchnię
potem robisz to, na co masz ochotę
@+ ;-)
1 polubienie
Tak więc, jeśli możliwe było zrobienie zrzutu ekranu funkcji, proszę dla tych, którzy jeszcze nie przeszli na SW14...
Dziękuję
Przepraszam Benoit...
Oto funkcja paska. Płaszczyzna 1 jest styczna do walca.
fonction_depouille.png
+1 z GT22.
Jeśli przyjrzysz się uważnie, twoje litery T są całkowicie podcięte.
Masz normalne litery do cylindra i robisz szkic w stosunku do płaszczyzny.
S.B
Dziękuję wszystkim, rozwiązałem swój problem (no chyba..)
Tak naprawdę wszystko zależy od wybranej płaszczyzny odniesienia. Moja płaszczyzna 1 jest styczna do walca, więc funkcja zmniejsza moje E i moje S. Jeśli wybiorę płaszczyznę równoległą, ale styczną do liter, szkic jest wykonywany we właściwym kierunku...
1 polubienie