Jakieś pomysły na wyzwania / prezenty?

Witam wszystkich, mam nadzieję, że macie się dobrze! Jak niedawno ogłosiliśmy Niedługo zorganizujemy konkurs kreacji/designu. Mamy pomysły na wyzwania i prezenty, ale w końcu, kto lepiej wpadnie na pomysły niż sami projektanci? Daję więc Wam carte blanche, abyście inspirowali mnie swoimi pomysłami na kreacje i upragnionymi prezentami :) 

Z góry dziękujemy za udział! Miłego dnia!

Coralie ☀️

Witaj Coralie,

Dla wyzwań; Złożyliśmy propozycje zgodnie z potrzebami Twoich partnerów (gadżety, foremka do cukierków itp.), którzy oferowali różne nagrody (stacja robocza, drukarka itp.) w zależności od stopnia skomplikowania.

Z poważaniem, Ac kobra

4 polubienia

Witaj @Coralie ☀️, Witaj @toutes i @ wszyscy

Jedną z mocnych cech forum jest z jednej strony konieczność rozwiązywania problemów, które nie zawsze są proste, a z drugiej strony możliwość podziwiania często zdumiewających propozycji inteligencji, prostoty i praktyczności ze strony naszych kolegów.

Już od jakiegoś czasu interesują mnie systemy podatne, szczególnie w tej dziedzinie: elastyczne prowadnice (struktura zginająca i auksetyczka) oraz niski poziom zmęczenia dla "dynamicznych sieci auksetycznych". Mówiąc prościej, możliwe jest na przykład przesunięcie zwierciadła teleskopu kosmicznego w 5 DDL bez najmniejszego otworu lub osi, co jest lepsze, biorąc pod uwagę bardzo trudne warunki panujące w próżni i zimnie w kosmosie itp.

Proponuję następujące wyzwanie, które mogłoby zilustrować różne możliwości oferowane przez te techniki i być może otworzyć refleksje i możliwości dla innowacji.

W objętości do 80 x 80 x 60 mm (w stanie spoczynku) otwórz kwiat lub dowolny kształt geometryczny lub wprawij zwierzę w ruch, po prostu naciskając w jednym miejscu objętości i wykonując maksymalny skok 26 mm.  Na przedmiocie w pozycji otwartej lub zamkniętej musi być co najmniej jednokrotnie widoczne logo lub znak towarowy jednego ze sponsorów wyzwania, gdy jest on umieszczony na biurku.

Przedmiot ten musi być wykonany za pomocą plastikowej lub metalowej drukarki 3D i musi składać się w sumie tylko z trzech elementów. Bonus 40% od wartości całkowitej punktacji zostanie przyznany modelowi, który ma tylko jedną sztukę (wydrukowaną w całości zmontowaną), spełniając przy tym wszystkie wcześniej wskazane kryteria mechaniczne.

Na wybrane prezenty:

Roczny dostęp do infolinii Visiativ,
Dwa dni treningu indywidualnego z trenerem Visiativ lub w sesji trzyosobowej,
Drukarka A3 (na przykład HP).
Kolorowa drukarka fotograficzna
Prawo do rysowania części drukowanych w 3D

Prezenty, których należy unikać :  brązowy posąg zwycięzcy, biorąc pod uwagę liczbę posągów obalonych w tych dniach.

6 polubień

Witaj Ac Cobra, Zozo_mp, 

Dziękuję za opinie! Wiedziałam, że mogę liczyć na to, że mnie zainspirujecie ;)

@Zozo_mp, jestem pod wrażeniem szczegółowości Twojej odpowiedzi, która rzeczywiście podsuwa mi wiele pomysłów...  

Miło widzieć, że nadal jesteś tak zmotywowany do wyzwań ! Życzę Ci miłego dnia, 

Koralowiec :)

2 polubienia

Cześć Coralie i @tous.

Był taki czas (w latach 2008-2010), że istniało forum, które prowadził pracownik Twojego obecnego konkurenta, dopóki nie został zwolniony. (ci, którzy używają pingwinów, muszą być z tamtej epoki:P )

Na tym forum co miesiąc robiliśmy konkurs, zazwyczaj był to konkurs modelarski, a potem kolejny konkurs renderingu na model zwycięzcy i tak dalej.

Pamiętam szczególnie zawody na przyczepie i inne na przykład na listwie zasilającej.

W przypadku "prezentów" może to być zwykła koszulka z kółkami nawigacyjnymi 3D lub zwykła przyjemność z uczestnictwa.

W każdym razie myślę, że to właśnie zjednoczyło społeczność i mam nadzieję, że tutaj będzie tak samo:)

@ wkrótce

6 polubień

Witam

W drukarce do metalu alternatywna technologia do druku SLS (laser + proszek) ochrona do nałożenia, uwięzienie i zarządzanie proszkiem nie jest proste, to następująca koncepcja, nie wiem czy wiesz:

Nowe technologie DESKTOP METAL eliminują ograniczenia druku 3D z metalu w celu produkcji części przy obniżonym koszcie jednostkowym, gwarantując jednocześnie bezpieczeństwo użytkowania nawet w biurach.

Uczestniczyłem w pokazach na wystawie w Lyonie w zeszłym roku, czas na zdobycie końcowego elementu może być bardzo, bardzo długi......... oraz ograniczenia projektowe dotyczące grubości, których należy przestrzegać, oraz produkt zastrzeżony (patyczki).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj Coralie,

Drukarka 3D byłaby świetnym prezentem:p

W przeciwnym razie chciałem zgłosić swój pomysł na wyzwanie, na zaprojektowanie indywidualnego i przenośnego transportu elektrycznego jutra. Albo most.

Cdt

1 polubienie

Witaj FUZ3Dspectrum66 i AperrO

Dziękujemy za Wasze opinie i wiele pomysłów! Widzę, że tematy dotyczące druku 3D są bardzo udane ;) Przyjmuję do wiadomości Pańskie sugestie, 

Miłego dnia!  

Koralowiec :) 

1 polubienie

Witajcie Coralie, witajcie członkowie

Jeśli chodzi o wyzwania, istnieją setki możliwych  wyzwań, na przykład surfowanie po wiadomościach, brelok do kluczy, uchwyt na maskę w druku 3D lol.

jeśli chodzi o nagrodę, uśmiech 3D nie jest zły.

Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

Witam @OBI WAN

Cieszę się, że znów Cię widzę!
Mam nadzieję, że coronovabien ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

CC @zozo_mp

Tak, wróciłem z wakacji, rzeczywiście, w tej chwili jestem rzadkością, ale tutaj naprawdę dużo pracy, której jesteśmy przepełnieni , pełny. Ale nawet jeśli nie brałem w tym udziału, nigdy nie jestem daleko lol. W przeciwnym razie, jak się masz? Miałem  wieści o Clémentine, która wyjechała na nową przygodę.

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia