Wiem, jak wyłączyć widoczność części w zestawieniu komponentów (bez konieczności ukrywania linii), ale nie mogę znaleźć sposobu, w jaki mógłbym trwale wyłączyć widoczność tej części za każdym razem, gdy importuję ją do nowego zespołu.
O ile mi wiadomo, funkcja "wyklucz z zestawienia komponentów" istnieje tylko dla części, które są częścią zespołu, informacji, które są przechowywane w złożeniu, więc myślę, że to, o co pytasz, nie jest możliwe.
Niestety obawiam się, że masz rację. Szkoda, że nie mamy opcji we właściwościach konfiguracji, aby wykluczyć go ze wszystkich BOM-ów.
Mój przykład: Mam 2 części do złożenia 2 ogniw w baraż, ale kupujemy je partiami (tylko jedno odniesienie), więc jestem zmuszony dezaktywować widoczność jednej z 2 za każdym razem, gdy mam te ogniwa. To samo dotyczy prętów cylindrów, które izoluję, aby ułatwić ruchy zespołu.
W tym przypadku, w zależności od organizacji w Twojej firmie, skłaniałbym się do stworzenia 2 kodów, 1 dla zestawu 2 używanych w dziale zakupów i 1 dla części jednostkowej do wydania zapasów.
Możesz również utworzyć zespół z 2 komórkami (co odpowiada zakupionemu referencji) i dokonać konfiguracji ich pozycji zgodnie z przypadkami użycia.
Tworzysz zespół ze swoich 2 elementów (pozostawiając Ci swobodę ruchów). Wykluczasz jedną z 2 części z nomenklatury, a następnie we właściwościach konfiguracji zestawu wprowadzasz "promuj". Następnie, po pobraniu zespołu z komórek i wyjęciu BOM-u 1. poziomu, pojawia się tylko 1 część podzespołu. I możesz przełączyć go w tryb "elastyczny", jeśli chcesz przesunąć cylinder.
W odpowiedzi na niektóre propozycje, nomenklatury nie będą dokonywane na pierwszym poziomie, zbyt wiele podzespołów.
Aby umieścić podzespół i dokonać konfiguracji pozycji, jest zbyt wiele parin, a ustawienie części bez umieszczenia ich na ich podporze jest jeszcze bardziej skomplikowane. Co gorsza, zdarzają się przypadki, w których nadajnik znajduje się w jednym zespole, a odbiornik w innym. To sprawia, że myślę, że mam dokładnie takie samo etui na końcówki prowadnika kablowego.
I wreszcie, jest to ten sam dział, który zarządza zakupami i zapasami, chcą tylko referencji producenta.
Zobaczę, w jaki sposób możemy złożyć wniosek o poprawę.
Na niektórych częściach tworzymy konfiguracje pozycji, z excelem idzie to bardzo szybko, a nawet pozwala nam je uzupełnić w przyszłości zgodnie z przyszłymi potrzebami.
Elastyczne rozwiązanie ASM działa, ale musisz zachować czujność, zbyt częste korzystanie z niego może prowadzić do niestabilnych ASM.
W przeciwnym razie, sztuczka polega na zarządzaniu "unikalnymi identyfikatorami" w Solidworks (jest to związane z pracą z biblioteką 3D w celu konfiguracji).
Dla przykładu 2-częściowego komponentu (stacjonarny mobilny) utwórz odpowiednie konfiguracje (jeden mobilny, jeden stały).
Konfiguracja kompletnego zestawu pozostaje opcjonalna, aby zobaczyć, jak chcemy nim zarządzać, lub ograniczyć ryzyko błędu.
W stałej konfiguracji należy przypisać Marka + Odwołanie.
W konfiguracji mobilnej przypisujemy "ERROR"
lub "BŁĄD - nazwa części"
lub "BŁĄD - Marka + Referencje"
W rezultacie w zestawieniach materiałów z odpowiednim ustawieniem do pracy z konfiguracjami.
Dzięki temu możesz mieć alert po ustawieniu zestawienia komponentów, gdy zapomnisz wykluczyć komponent.