Wyłączanie konfiguracji w komponencie symetrycznym

Witam

W małym zespole załączonego obrazu, lewa półskorupa jest symetrycznym składnikiem prawej półskorupy. W związku z tym przyjmuje wszystkie konfiguracje oryginalnego dźwięku. Ciekawostką jest to, że zmieniając konfigurację oryginalnej części, druga jest aktualizowana automatycznie, ale jeśli przez pomyłkę zmienimy konfigurację symetrii, oryginalna część nie podąża za nią, a potem, cóż, już nie jest w porządku.

Pytanie brzmi: czy możemy "wyłączyć" dostęp do symetrycznych konfiguracji komponentów? W jego właściwościach możesz powiedzieć mu, aby wrócił do konfiguracji oryginalnego komponentu, co "zawiesza" listę konfiguracji, ale nie uniemożliwia dostępu do jego konfiguracji w widoku 3D.

Dziękuję za pomoc ;-)

annotation_2019-10-17_102729.jpg

Witam

Zasada działania komponentów symetrycznych polega na tym, że oryginalny składnik jest nadrzędny w stosunku do drugiego na tym, co jest wspólne. Jednak podczas tworzenia symetrii istnieje możliwość przerwania połączenia. Ma to wpływ na generowanie konfiguracji i funkcji oryginalnego komponentu, ale nie pozwala już na skojarzenie między 2. Musisz wybrać!

Pozdrowienia

1 polubienie

Zgadzam się z jmsavoyat.

Jako informację, ze swojej strony, umieściłem określony kolor na częściach pilotowych, przechodząc przez drzewo konstrukcyjne zespołu, aby zlokalizować część, na której muszę zmienić konfigurację, aby inne podążały za nimi.

Nie do końca tak się dzieje w moim przypadku. Moja oryginalna część zawiera konfiguracje. Kiedy ustawiam go jako komponent symetryczny, ma również konfiguracje, a te konfiguracje są dostępne. Chciałbym, żeby tak nie było i żeby ta część zawsze pozostawała symetrią drugiej, bez względu na wszystko, stąd pomysł "dezaktywuj/zablokuj/usuń..... " Konfiguracje komponentu symetrycznego.

Na obrazie udało mi się zmodyfikować konfigurację składowej symetrycznej, co powinno być niemożliwe, ponieważ jest to symetria drugiej. Wynik:-(

annotation_2019-10-17_102730.jpg

Dobry pomysł jmsavoyat

Ale jak widać na obrazku, do moich prac stosuję materiał, którego używam w widokach prezentacji.

Po prostu uważam za dziwne, że funkcja komponentu sym nie blokuje konfiguracji komponentu sym. o_O

chodź Dassault, zabierzmy się do pracy, aby to poprawić! :D