Witam @ wszystkich
Staram się związać pręt gwintowany tak, aby obracał się wokół własnej osi, ale także w taki sposób, aby był poza osią w stosunku do podstawy, tak aby opisywał rodzaj odwróconego stożka.
Jak byś to zrobił?
Dziękuję
Witam @ wszystkich
Staram się związać pręt gwintowany tak, aby obracał się wokół własnej osi, ale także w taki sposób, aby był poza osią w stosunku do podstawy, tak aby opisywał rodzaj odwróconego stożka.
Jak byś to zrobił?
Dziękuję
Tu pachnie jak trigo.
Osobiście sztuczka, która mi się rzuca, polega na narysowaniu okręgu na płaszczyźnie w swoim zespole i skojarzeniu styczności z twoim " cylindrem "
Następnie od Ciebie zależy, czy określisz wysokość, średnicę itp.
Witam
Propozycja bez większego zastanowienia, powiedziałbym, aby umieścić ograniczenie między osią a punktem u podstawy ślimakowej, a następnie ograniczyć w górnej części styczność zewnętrznej geometrii ze szkicem koła.
Może po prostu problem z zarządzaniem stycznością SW, która może ją od czasu do czasu odwracać, ale wydaje mi się to najprostsze.
Witam @Cyril_f re @romain_becdelievre Dziękuję za odpowiedzi.
Styczna do geometrii, hmm... Biorąc pod uwagę geometrię obracającej się wokół siebie, której styczność się zmienia, czy nie stwarza to problemów? Zwłaszcza, jeśli szukasz regularnego ruchu.
Możliwy.
W takim przypadku należy zwrócić uwagę na powiązanie osi lub stałego punktu na końcu ślimakowej ze szkicem koła.
Aby utrzymać rotację, musisz pozostać na punktach lub osi.
Z drugiej strony, jeśli dodam cylinder, do którego nałożę wszystkie ograniczenia, a następnie przykręcę do niego, powinien się dobrze obrócić. Ale czy na pewno jest to najczystszy i najlżejszy sposób?
Niekoniecznie najlżejszy, ponieważ dodaje model + dodatkowe ograniczenia.
W przypadku hakowania tego typu równie dobrze możesz dodać cylindryczną powierzchnię w modelu ślimakowym i ograniczyć tę powierzchnię, a nie objętość korpusu ślimaka.
@Sylk
Naszkicowanie punktu na dole pręta + walca w postaci powierzchni jest z pewnością "najlżejszym " sposobem.
W domu pasek narzędzi powierzchni jest domyślnie wyłączony, jest to małe pole do sprawdzenia w razie potrzeby.
W przeciwnym razie kolejna sztuczka, ograniczenie trajektorii z punktem na górze ślimakowej i okręgiem szkicu.
Ograniczenie między osią a punktem początkowym obrotu i zwykle spełnia swoje zadanie.
No właśnie @Cyril_f trajektorii było moim pierwszym zamiarem, ale nie udało mi się, bo wierzchołki były niekompatybilne czy nie wiem jaki problem, a nie miałem osi na mojej starej wymodelowanej za pomocą spirali, ale teraz ją przerobiłem, stworzyłem profil gwintu, aby używać go z funkcją, a zatem z osią " dostarczoną ". Powinien być już bardziej elastyczny.
Na geometrii cylindrycznej, o ile się nie mylę, zawsze jest oś teraźniejsza. Po prostu wyświetl oś tymczasową (tak samo, aby utworzyć punkt na przecięciu tej osi z powierzchnią)
Uh, nie, mówię coś głupiego, ponieważ tutaj obrót " stożkowy " jest powiązany z obrotem wirtualnego silnika, styczne wewnętrzne i zewnętrzne są zawsze takie same, więc a priori nadal jest to realne rozwiązanie. Przepraszam za pomyłkę.
Z ograniczeniem odległości powinno to działać:
Naszkicuj oś stożka widocznego na obrazie.
Zwiąż dolny punkt końcowy z punktem końcowym wału w sposób zbieżny.
Zwiąż górny punkt końcowy w pewnej odległości od osi.
Nie mogę nigdzie dojść. A nawet przechylony, gdy się obraca, jest na miejscu... nie ma przejebane, żeby jeździć samotnie na linii...