Pracuję w biurze projektowym i używamy Autocada do tworzenia układów na planach/przekrojach. Niestety, nie każdy z nas ma Autocada, a nasi przedstawiciele handlowi, którzy nie rysują dużo, mają tylko Draftsight. Stworzyłem kilka bibliotek bloków w Autocadzie, których używamy do prawie każdego rysunku. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć niczego w Draftsight do ponownego wykorzystania tych bibliotek. W programie Autocad używamy Centrum projektowania do wyszukiwania i integrowania każdego bloku, ale nie mogę znaleźć odpowiednika w obszarze DS...
Czy ktoś wie, czy istnieje funkcja typu Designcenter, która pozwoliłaby nam wstawiać bloki do woli?
a jeśli nie, jakiej metody mogę użyć, aby osiągnąć równoważny wynik?
Myślę, że dla autocada jest to pełna wersja (nie ta lekka). Jeśli chodzi o Drafsight, nie jest to możliwe w jego podstawowej wersji. Dla wersji Premium (nie znam nowego oznaczenia) może, ale nie jestem pewien. Treść płatnych licencji została ostatnio zmieniona.
W przypadku bloków tradycyjne wstawianie z tą różnicą, że musisz znać wszystkie referencje.
Ktoś ma dobry pomysł, ja też jestem zainteresowany!
Nie ma jeszcze Centrum projektowego dla DraftSight: jest to jedno z najbardziej pożądanych ulepszeń, ale jeszcze nie wdrożone.
Najprostszym, ale niezbyt praktycznym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch ekranów, dwóch otwartych instancji DraftSight (w Windows 7 musisz kliknąć na program z kółkiem na pasku zadań) i użycie jednej z instancji do wyświetlenia pliku DWG, który zawierałby wszystkie bloki, jakie zawierałoby centrum projektowe!
Wskazówka, jak odnaleźć się w tym ogromnym pliku DWG, który zawierałby wszystkie bloki:
Umieść adnotację z nazwą tuż pod każdym blokiem, aby wyszukać tekst w DraftSight.
Ojej, podejrzewałem to, ale problem w tym, że nasi handlowcy nie mają podwójnych ekranów, nie mają z nich absolutnie żadnego pożytku^^
W przeciwnym razie, na razie, jedynym sposobem, jaki znalazłem, jest stworzenie pliku dwg, który zawiera: i dużą bibliotekę bloków, i kilka prezentacji z kartridżami, otwierają plik w trybie tylko do odczytu za każdym razem, gdy chcą zrobić rysunek i kopiują i wklejają, przesuwając elementy, które chcą w środku Ramki, które reprezentują wkład: niezbyt szybkie i niezbyt praktyczne...