Chcąc wykonać część przypominającą walec o spłaszczonym obszarze, rysuję okrąg wyśrodkowany na początku układu współrzędnych i na ciągu równoległych płaszczyzn, przekształcam osie i kolejno rysuję elipsę z poziomą osią główną, mniejszym okręgiem i na końcu jeszcze mniejszym okręgiem. Wszystkie okręgi i elipsy są wyśrodkowane na tej samej osi.
Podczas wygładzania część wydaje się zdeformowana.
Aby uzyskać dobre wygładzenie, potrzebna jest taka sama liczba punktów na wszystkich szkicach.
Jeśli twój okrąg ma 4 punkty pod kątem 90°, a twój zewnętrzny kształt nie ma 4 punktów pod kątem 90°, musisz dodać punkty, aby uzyskać element, który nie jest zdeformowany.
Nie wiem, czy mam jasność.
Zasadniczo to kropki kierują kształtem, więc musi on być z grubsza wyrównany między różnymi szkicami.
Dziękuję wam wszystkim. Nie byłem w stanie skonsultować się z Lynkoa w międzyczasie, aby przeczytać odpowiedzi.
Plik załączę w poniedziałek.
Odpowiedź Benoit.If idzie w tym samym kierunku, co ja. Zauważyłem punkty, które ustawiały się w zakręcie i przesuwałem je w pośpiechu, a ustawienie ograniczeń zawodziło.
W przypadku programu Autodesk Inventor wygładzanie było znacznie łatwiejsze niż w przypadku oprogramowania SolidWorks. Wystarczyło dobrać kontury bez obaw o niechciane skręcenia.
@rn5193: Wygładzanie w SolidWorks może kryć w sobie pewne niespodzianki (nie chcę Cię demoralizować, prawda!!).
Ostatnio narysowałem wygładzanie w pętli zamkniętej (1. i ostatni odcinek są takie same) i podczas rekonstrukcji SW postanowił zmienić punkty orientacyjne na własną rękę! W związku z tym objętość się przecięła. Nie jestem nowy w SW, więc nalegałem, a on upierał się po swojej stronie!
Rezultatem było narysowanie krzywej prowadzącej, jak określono w moim pierwszym poście.
GT22, nie rozumiem twojego wyjaśnienia. Zaczynasz od trochę...
Wszystkie szkice mają osie równoległe i zorientowane, a jako wektor kierunku przyjęto oś prostopadłą. Zabierano ich jednego po drugim. Nie ma więc powodu, aby punkty były w jakikolwiek sposób umieszczane.
Postąpiłem w następujący sposób (początek jest trochę długi, aby nie usuwać funkcji):
_Dérouler funkcję wygładzania (za pomocą przycisku +)
_Remonter pasek budowania między 2 szkicami wygładzania.
_Message alertu kliknij "OK"
_Redescendre pasek budowania dokładnie między ostatnim szkicem a funkcją wygładzania
_Là widzisz swoje szkice bez funkcji wygładzania! (wszystkie te linijki do tego!)
_J edytowaliśmy każdy szkic, aby umieścić kropkę na górze okręgów.
_J narysował nowy szkic na PRAWEJ płaszczyźnie, z tylko splajnem przechodzącym przez wszystkie wierzchołki wygładzających szkiców (dodając poziome styczne na końcach, które można dostosować w razie potrzeby)
_Redescendre belkę konstrukcyjną po funkcji wygładzania i dodaj nowy szkic na krzywych prowadzących
_Pour jeśli chodzi o ograniczenia związane z wyjazdem i przyjazdem, prawie zawsze nie nakładam ich na żadne.