Dezorientacja prostowania

Witam

Chcąc wykonać część przypominającą walec o spłaszczonym obszarze, rysuję okrąg wyśrodkowany na początku układu współrzędnych i na ciągu równoległych płaszczyzn, przekształcam osie i kolejno rysuję elipsę z poziomą osią główną, mniejszym okręgiem i na końcu jeszcze mniejszym okręgiem. Wszystkie okręgi i elipsy są wyśrodkowane na tej samej osi.

Podczas wygładzania część wydaje się zdeformowana.

plan_aiguille.jpg

Czy możesz dołączyć do zabawy?

7 polubień

Witam

Czy możemy mieć obraz 3D? 

2 polubienia

Witam

Upewnij się, że wszystkie szkice mają tylko zamknięty kontur i że wygładzanie jest wykonywane "tak krótko, jak to możliwe" między każdym ujęciem.

Czy w elemencie Wygładzanie punkty prowadnicy są wyrównane? (patrz załączone zdjęcie)

Punkty te można umieszczać ręcznie ("chwytać") lub umieszczać na punktach szkicu.

Możesz również narysować szkic przez swoje sekcje, który posłuży jako krzywa prowadząca.

screenshot183.jpg
7 polubień

tak, jak powiedziano + top opublikuj swój plik lub przynajmniej zrzut ekranu swoich szkiców na tej osi tuż przed funkcją wygładzania w widoku ISO

Czy Twoje wygładzenie jest powierzchniowe czy objętościowe?

Z kreatywnym drzewem w wizualizacji byłoby świetnie

@+ ;-)

capture_ecran_escargot_esquisse.png

Jeśli masz ograniczony splajn na swoich szkicach (na moim obrazie: okrąg - elipsa - elipsa - okrąg).

Można zauważyć, że krzywizna krzywej prowadzącej "wyskakuje" ze szkiców.

Nie dzieje się tak, jeśli wymiary elipsy są mniejsze niż wymiary poprzednich szkiców.

Być może po prostu kontrolując punkty przegięcia krzywej prowadzącej, uzyskasz pożądany rezultat.

2014-03-11__apercu_lissage.jpg

+1 z Benoit

Aby uzyskać dobre wygładzenie, potrzebna jest taka sama liczba punktów na wszystkich szkicach.

Jeśli twój okrąg ma 4 punkty pod kątem 90°, a twój zewnętrzny kształt nie ma 4 punktów pod kątem 90°, musisz dodać punkty, aby uzyskać element, który nie jest zdeformowany.

Nie wiem, czy mam jasność.

Zasadniczo to kropki kierują kształtem, więc musi on być z grubsza wyrównany między różnymi szkicami.

S.B

Bez części nie ma możliwych rozwiązań....

3 polubienia

Witam

Dziękuję wam wszystkim. Nie byłem w stanie skonsultować się z Lynkoa w międzyczasie, aby przeczytać odpowiedzi. 

Plik załączę w poniedziałek.

Odpowiedź Benoit.If idzie w tym samym kierunku, co ja. Zauważyłem punkty, które ustawiały się w zakręcie i przesuwałem je w pośpiechu, a ustawienie ograniczeń zawodziło.

W przypadku programu Autodesk Inventor wygładzanie było znacznie łatwiejsze niż w przypadku oprogramowania SolidWorks. Wystarczyło dobrać kontury bez obaw o niechciane skręcenia.

To dlatego, że wybrałeś swoje szkice trochę za szybko

To bardzo proste, gdy już stworzysz swoje prostowanie

Zaczynasz od jednego końca i upewniasz się, że linie podążają za punktem na każdym szkicu

Na pasku narzędzi Oceń znajduje się zebra i krzywizna, które pozwalają na wizualizację harmonii krzywych

@+ ;-)

@rn5193: Wygładzanie w SolidWorks może kryć w sobie pewne niespodzianki (nie chcę Cię demoralizować, prawda!!).

Ostatnio narysowałem wygładzanie w pętli zamkniętej (1. i ostatni odcinek są takie same) i podczas rekonstrukcji SW postanowił zmienić punkty orientacyjne na własną rękę! W związku z tym objętość się przecięła. Nie jestem nowy w SW, więc nalegałem, a on upierał się po swojej stronie!

Rezultatem było narysowanie krzywej prowadzącej, jak określono w moim pierwszym poście.

Wygładzanie powierzchni jest bardziej efektywne i działa lepiej w przypadku niektórych części

Przetestowane i zatwierdzone

Idziemy do wyższych granic powierzchni

@+ ;-)

Witam

Oto plik SolidWorks.

GT22, nie rozumiem twojego wyjaśnienia. Zaczynasz od trochę...

Wszystkie szkice mają osie równoległe i zorientowane, a jako wektor kierunku przyjęto oś prostopadłą. Zabierano ich jednego po drugim. Nie ma więc powodu, aby punkty były w jakikolwiek sposób umieszczane.

Właściwie, skąd się biorą te punkty?

W końcu zauważam, że nie tylko ja walczę.

aiguille_cylindro-eliptyczny.sldprt

Spójrz na załącznik

Na każdym szkicu znajdują się zielone kropki

który musi podążać za linią na moim przykładzie, wysokim włóknem zewnętrznym

@+ ;-)

capture_escargot_point_dorientation_du_lissage.png

Jaka jest Twoja wersja SOLIDWORKS 

Jeśli jesteś na maksimum w 2012 roku, mogę ci otworzyć i wyjaśnić

lub pokaż mi swoją rolę w 3D, a zrobię ci prawie taką samą, abyś mógł zrozumieć, dlaczego i jak

@+ ;-)

cóż, pobrałem twój utwór, który ci się nie podoba w twojej grze?

Nie widzę rażącej wady?

Mam małą korektę punktów na krzywej

@+ ;-)

capture_zebrure.png

Oto wynik!

Postąpiłem w następujący sposób (początek jest trochę długi, aby nie usuwać funkcji): 

_Dérouler funkcję wygładzania (za pomocą przycisku +)

_Remonter pasek budowania między 2 szkicami wygładzania.

_Message alertu kliknij "OK"

_Redescendre pasek budowania dokładnie między ostatnim szkicem a funkcją wygładzania

_Là widzisz swoje szkice bez funkcji wygładzania! (wszystkie te linijki do tego!)

_J edytowaliśmy każdy szkic, aby umieścić kropkę na górze okręgów.

_J narysował nowy szkic na PRAWEJ płaszczyźnie, z tylko splajnem przechodzącym przez wszystkie wierzchołki wygładzających szkiców (dodając poziome styczne na końcach, które można dostosować w razie potrzeby)

_Redescendre belkę konstrukcyjną po funkcji wygładzania i dodaj nowy szkic na krzywych prowadzących

_Pour jeśli chodzi o ograniczenia związane z wyjazdem i przyjazdem, prawie zawsze nie nakładam ich na żadne.

_Vous zweryfikuj i gotowe!

Część znajduje się w SW2013.

aiguille_cylindro-elliptique_0-benoit.lf_.sldprt
1 polubienie

@Benoit robi zrzut ekranu

z paskami i krzywiznami, aby uwidocznić rzecz

nie wszyscy jesteśmy w SW 2013

@+ ;-)

oto Twój udział w SW 2012

Nie widzę nic złego przez pręgi i krzywizny?????

@+ ;-)

aiguille_cylindro-elliptique_0.sldprt