Witam, chciałbym narysować to logo za pomocą oprogramowania solidworks, aby następnie narysować dxf i dwg do cięcia laserowego,
Oczywiście chciałbym również mieć możliwość modyfikowania skali bez dotykania proporcji po zakończeniu rysowania (jak mam postępować), czy jest jakieś inne darmowe oprogramowanie do tego? .
Po wykonaniu logo na podstawie szkiców, najprostszym sposobem jest stworzenie bloku uzyskanego szkicu i wstawienie go w ten sposób poprzez zabawę skalą.
Jeśli jest to logo, które możesz mieć w formacie PDF, istnieje małe darmowe oprogramowanie o nazwie PDFtoDXF, które konwertuje pliki PDF do formatu DXF.
Będziesz musiał uważać na oko, które może się zgubić, ponieważ nie jest przymocowane do reszty i będzie trudne do wyśrodkowania, chyba że zachowasz szkielet ...
Ze swojej strony wykonuję szablony w SW (a... Dużo... Jest to kłopotliwe, gdy jest zakrzywiony), ale przynajmniej mogę się ograniczyć, aby być czystym, w twoim przypadku nie będę używał ograniczeń.
1- Wcześniej tworzę prostokąt, który obejmuje mój starannie wyśrodkowany rysunek.
2- Kopiuję kontur (ponieważ konwersja wektorowa nie działa na górze)
W moim przypadku mój cyfrowy nie do końca lubi mikrołuki po konwersji splajnu, więc staram się odtworzyć wszystko w łuku (nie zawsze jest to łatwe: nie staraj się być styczny, aby uniknąć niepotrzebnych pętli)
3- Na przykład wytłaczam na 5 mm
4- Stosuję skalę (co pozwala na użycie konfiguracji pomieszczenia, aby mieć kilka skal)
5- Na szkicu otrzymuję wszystkie kontury, które chcę przenieść na moje części. ( funkcja konwersji jednostek)
6- Bonus: Dodaj odniesienie naprężenia , aby móc umieścić swoją część na płycie w zespole
Dziękuję wszystkim, w każdym razie widzę, że w końcu jest to łatwo osiągalne (szkoda dla mnie, używam solidworks 2014, nie mogę nawet otworzyć twojego pliku gt22
@gt22 Nie używam automatycznego śledzenia, ponieważ nigdy nie działało od 2009 roku.
Z drugiej strony unikam krzywych Beziera, nawet jeśli jest to prostsze, i idę prosto po łuku, ponieważ grawerowanie jest mniej irytujące niż część mechaniczna.
W moim przypadku chodzi tylko o to, aby uniknąć błędów w CNC, a także po to, aby zrobić lżejsze programy.
Z drugiej strony, jeśli istnieje inne oprogramowanie do konwersji obrazów , jestem biorcą.
Szybko spojrzałem na pdftodxf, ale natknąłem się na stronę internetową .
Robimy trochę cięcia wewnętrznie, więc w tego typu przypadkach importuję obraz bezpośrednio do mojego oprogramowania do programowania, a on zamienia go w dxf!!
To jest prezent!! Wszystko, co musisz zrobić, to dostosować skalę!!