Jestem projektantem mechanicznym, a także artystycznym ślusarzem. Chciałbym ręcznie wykonać rysunki liści drzew (dąb, klon, winorośl...), zeskanować je, aby naszkicować je w programie Inventor lub Solidworks. A wszystko po to, aby zlecić ich wycięcie laserem.
Jeśli robię je na komputerze, nie mogę nadać im takiego samego wyrazu, jak ręcznie (a na komputerze jest to znacznie dłuższe).
Wiem, że możesz dodać obraz do szkicu i przejść przez niego za pomocą krzywych. Zamierzam wykonać ręcznie kilkanaście sztuk każdego rodzaju drzewa, aby nie mieć takich samych, gdy tworzę swoje rzeźby, stąd zainteresowanie, że istnieje konwersja obrazu/szkicu. (Załączam zdjęcie zrobione wczoraj na kartce papieru, którą zrobiłem ręcznie. Zajmuje to dużo czasu, rysowanie na blasze, ręczne cięcie plazmą, przycinanie końców arkusza, nadawanie kształtu młotkiem... Usunę wiele żmudnych kroków)
Jeśli masz jakieś rozwiązania, jestem zainteresowany
Do 2D masz AutoCAD LT, który możesz wypróbować przez 30 dni.
To oprogramowanie pozwoli Ci tworzyć schematy według własnego uznania.
Używam XP-Pen Star 03 z Autocad lt i SketchUp od ± 4 miesięcy Moje zainteresowanie na początku miało charakter terapeutyczny. Rysik nie działa tymi samymi mięśniami co mysz. Najważniejszym problemem tabletu jest brak dynamicznego zoomu (tego na kółku myszy). Zainstalowałem więc mysz po lewej stronie klawiatury. Moja lewa ręka szybko się do tego przyzwyczaiła.
Oto kilka spostrzeżeń:
° W Autocad: mysz po lewej stronie, aby powiększyć i 1 przycisk pióra dla panoramowania, drugi dla prawego przycisku myszy (menu kontekstowe).
. W programie Sketchup: mysz po lewej stronie zawsze blisko do powiększenia i przycisk rysika dla opcji "Orbita" i "Przesuń" (w zależności od tego, czy przesuwasz palcem, dotykając tabletu, czy najeżdżając na niego ± 3 mm od powierzchni). Bardzo gładkie. Narysowany obiekt jest bardzo łatwy w obsłudze.
° Powierzchnia tabletu nie powinna być zbyt duża. W przypadku programów Autocad lub Sketchup musisz często korzystać z ikon narzędzi. Im dalej są, tym bardziej zmęczona będzie ręka. Należy zauważyć, że powierzchnię użytkową tabletu można ponownie skonfigurować.
° Wprowadzanie obiektów jest przyjemniejsze za pomocą rysika. Nakłuwamy trochę jak małymi szczypcami.
Ostatecznie jedyną wadą, na chwilę obecną, wydaje mi się przestrzeń, jaką te wszystkie narzędzia zajmują na moim stole roboczym.